Hoppa till sidans innehåll

HBK Bergania vinnare av Fyrstads 2018

25 NOV 2018 12:34
Igår avgjordes Fyrstadsfinalen där vi fick beskåda en uppgörelse om vem som skulle bli Svensk lagmästare 2018. Efter en dag fylld med drama, känslor, propagandakast och glädjescener kunde tillsist Bergania ta hem sitt första Fyrstadsguld någonsin.
  • Uppdaterad: 25 NOV 2018 12:34

I första omgången vann Hbk Bergania relativt enkelt över ÖIS Brottning som kom till start med ett något försvagat lag än väntat. Bland annat saknades både Kristofer Johansson och Danielo Difeola. Lagmatchen slutade 23-3 till Helsingborgslaget. 

Den regerande mästaren BK Pan ställdes mot AIK Brottning i första omgången och efter en överaskande fallfinst av Sebastian Lönnborn mot Leon Kessidis i 130 kg såg det länge ut som att BK Pan skulle ta hem lagmatchen. Men Zakarias Berg räddade upp AIK när han i sista matchen lyckades fallbesegra Pans Alexander Jersgren och på så sätt rädda upp ett likaresultat 13-13 för AIK.

I andra omgången anade vi att det skulle kunna bli en jämn drabbning mellan Hbk Bergania och BK Pan. Men när Evidas Stankevicius i 97 kg besegrade Kalle Persson med hela 11-0  efter vad som kan ha varit årets mest intensiva två minuter var saken klar. Lagmatchen slutade 17-6 till HBK. AIK vann sin match i denna omgång mot ÖIS Brottning med 15-9.

Inför sista omgången stod det klart att vinnaren i matchen mellan HBK Bergania och AIK Brottning skulle också bli Svensk lagmästare 2018. BK Pan knep i denna omgång tredje platsen efter att ha besegrat ÖIS med 13-11 och därmed slutade ÖIS på en fjärdeplats.

I finalmatchen startade AIK precis som i alla sina matcher i en uppförsbacke då man blivit tvungen att lämna W.O i 60 kg. Andra matchen som på förhand målats upp till en av många nyckelmatcher lyckades Pontus Lund i HBK efter ett sex minuters långt ställningskrig besegra AIK:s Leon Kessidis. Detta genom att knipa den sista poängen i en match som slutade 1-1. Två matcher senare var det dags för nästa nyckelmatch som också kom att fälla ett avgörande. Efter en svänging inledning i 97 kg där AIK:s Alexandar Stjepanetic och HBK:s Evidas Stankovicius tagit tre poäng var uppstod det avgörande momentet som avgjorde Fyrstads 2018. Alexandar kopplade ett krysstag för att söka ett fallavslut för att vända matchen till AIK:s fördel men en följsam Evidas gick elegant runt benen i kastförsöket och via en parad lägga Stjepanetic på fall och där med var finalen i princip avgjord. 

Dock fick vi se ännu en klassisk drabbning i den sista lagmatchen där Emil Sandahl fick revanch efter sin bittra finalförlust mot Zakarias Berg från SM i våras. Nu lyckades han vinna den stenhårda kampen med 2-2 efter att ha slagit en två-poängsmara som är mer värt en de två en-poängare Berg hade skrapat ihop. 

När slutsignalen gick kastade sig hela HBK Bergania över Sandahl efter en glädjeanstormning utan dess like. Stort grattis till HBK Bergania som därmed tog sitt första guld någonsin.

Samtliga matchprotokoll:

Resultat samt klasssegrare A-Fyrstad 2018.

HBK-ÖIS

PAN-AIK

HBK-PAN

ÖIS-AIK

PAN-ÖIS

HBK-AIK

Skribent: Zakarias Tallroth
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: This is a mailto link

Se all info