Hoppa till sidans innehåll

Inkluderingsdag med svensk brottning

2017-09-05 21:48
Lördagen 2 september arrangerade Svenska Brottningsförbundet, Riksidrottsförbundet och Folksam en inkluderingsdag i Stockholm. Dagen bestod av föreläsningar och Works-shops och i slutet på dagen kom en hemlig gäst som gjorde succé!
  • Uppdaterad: 2017-11-09 18:20

I ett soligt Stockholm träffades brottningsklubbar från Kiruna i norr till Trelleborg i söder för att diskutera brottning och inkludering.

Syftet med inkluderingsdagen var att ge deltagarna mer kunskap och skapa medvetenhet om rådande normer, privilegier och begränsningar på idrottens olika arenor. Med arenor menar vi fysiska rum, till exempel omklädningsrummet, styrelserummet, åskådarplatsen etc.

Deltagarna fick ta del av detta genom föreläsningar och Works-shops av Sofia B. Karlsson på Riksidrottsförbundet. I slutet på dagen på kom den hemliga gästen, kamsportprofilen Musse Hasselvall. Han berättade om sina egna erfarenheter från kampsport- och hästsportvärlden på ett inspirerande och gripande sätt. Det blev en succé.

En av de som deltog på var Caroline Karlsson från Hallstahammar Brottarklubb. - Jag tyckte att dagen var mycket givande, det är ett angeläget ämne i dagens samhälle. Ett ämne som ofta som tas förgivet när det trots allt kräver stor medvetenhet från alla oss som verkar inom föreningsverksamheten, säger hon och fortsätter: - Det jag främst kommer att ta med mig är att jag/vi genom medvetenhet om inkludering kommer långt, genom att ha ett tänk som utmanar normer.

Exempelvis genom att överväga ordval, fundera kring vad de som verkar inom föreningen möts av när de kommer till träningslokalen och hur vi agerar om någon säger något som kan uppfattas stötande”.

Samuel Lund, förbunds- och föreningsutvecklare på Svenska Brottningsförbundet, arrangerade dagen. - För att svensk brottning ska fortsätta att utvecklas tror jag att det är viktigt att jobba med inkludering. Vi har påbörjat ett arbete, men har en lång väg kvar att vandra och det kommer att hända fler spännande saker inom ämnet framöver, säger han.

För att få mer information och tips på hur er förening kan jobba med frågorna klicka in på länken nedan.

https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisu/generell/organisation/inkluderande-idrott/

Tillsammans gör vi skillnad!