Hoppa till sidans innehåll

Tre dagar till Fyrstadsfinalen

21 NOV 2018 12:30
Vem skall ta hem fyrstadstiteln 2018? Årets final ser ut att bli en oförglömlig drabbning mellan fyra lag som alla har chansen att ta hem seger och bli Sveriges bästa herrlag år 2018. llt avgörs i Helsingborg från kl 14:00 på Lördag.
  • Skapad: 21 NOV 2018 12:30

HBK Bergania står som arrangör och finalen kommer avgöras i klassiska Idrottens hus i Helsingborg.  

Finalen kommer livesändas men alla som har chansen bör försöka ta sig till Helsingborg på lördag för att uppleva vad som ser ut att bli den bästa finalen sen melleniumskiftet. Tävlingstart är satt till 14:00 den 24:e november.   

Läs här förhandsartikeln om Fyrstads som fanns med i senaste Krysstaget: 

Precis som det skall vara inför ett fyrstads så råder det stor ovisshet och stor nyfikenhet hur lagen kommer formas. Då fyrstads i år endast innehåller de sex OS-vikterna gäller det verkligen att ha rätt brottare på rätt plats. Så de stora frågorna är, Vilka lag kommer klubbarna ställa upp med? Var placerar man sina ess och kungar? och till sist, vem kommer kasta in en joker i leken? Krysstaget har valt att titta lite närmre på varje lag för att se vilka styrkor de besitter. Årets finalister är regerande mästaren Bk Pan, arrangören HBK Bergania, rutinerade Örgryte IS och nykomlingen AIK och en sak är redan säker; alla lagen spelar endast med klädda kort.

 

BK Pan

Regerande mästaren Bk Pan har senaste åren verkligen fått ihop ett lag utan svaga länkar. Med Christoffer Svensson i lägsta vikten till Sebastian Lönnborn i 130 kg kan detta vara finalens jämnaste lag. Essen är självfallet landslagsmeriterade killarna Simon Erlandsson, Alexander Jersgren och Kalle Persson. Just Kalle som gjorde EM-debut i våras där han bland annat slog 2014 års världsmästare Melonin Från Frankrike kommer ha en tung och avgörande roll om Pan skall försvara sin titeln från i fjol eller inte. Eventuellt väntar där ett hett och laddat möte mot VM-brottaren Pontus Lund som tävlar för Bergania. Lund som var skadad under våren kom tillbaka under sommaren och knep VM-platsen från just Kalle Persson.

 

HBK Bergania

Helsingborgsklubben har under en längre tid etablerat sig som en av Sveriges bästa klubbar. Emil Sandahl som sedan SM-guldet 2015 varit klubbens solida ankaret går in som en av finalens nyckelspelare. En drömmatch för publiken vore ju en repris på den episka drabbningen mellan Sandahl och AIK:s Zakarias Berg från SM-finalen i februari där Berg vände underläge till vinst med bara fem sekunder kvar. Att få se dessa två brottare av högsta internationella klass göra upp på mattan igenom vore något alldeles extra.  

 

Tysklandsproffset Houssam ”Husse” Omar som under flera år tränat för Bergania har nu bytt från moderklubben Gällivare SK. Han bildar tillsammans med Sandahl och tidigare nämnda Pontus Lund den trio som skall försöka bära fram laget till deras första fyrstadsguld någonsin.  

 

ÖIS

Örgryte IS som är det lag i finalen som vunnit fyrstads flest gånger men som det senaste åren alltid snubblat på mållinjen. Frågan är om revanschen kommer komma i år. Johan Eurén har trots att landslagskarriären är över hållit igång träningen och kommer bli svårrubbad i 130 kg. Ett kul och spännande återseende i Öis-trikån är Kristoffer Johansson som efter sin allvarliga skada inför OS-kvalet 2016 inte gjort många framträdande på mattan. Johansson som aldrig förlorat mot varken Berg eller Sandahl kommer in i tävlingen som den största bubblaren på länge. Att sen Alexander Jersgren också kan komma i denna vikten gör ju inte saken sämre. Högklassigt på alla fronter.

Ytterligare en supermatch under fyrstads lär bli den mellan Danielo Difeola som visade propagandabrottning under Nordiska mästerskapen i Västerås i maj och Berganias regerande 

Svenske mästare Houssam Omar. 

 

AIK 

Nybildade Solnalaget har under hösten kvalat sig in till finalen efter att Lidköping dragit sig ur. 

Med fyra VM-brottare i laget som nu skall fördelas på tre vikter skapar en spänning i att se hur de kommer forma laget. Nyblivna VM-femman Alex Kessidis kan eventuellt komma i både 77 kg eller 87 kg och han är en brottare publiken älskar att se samtidigt som motståndarna aldrig kan räkna ut honom vilket Alexander Jersgren fick känna på under SM i våras när han tappade en 6-0 ledning med mindre än minuten kvar. En returmatch mellan dessa herrar hade också smakat väldigt bra i denna buffé av eventuella matcher. 

Daniel Soini finns också i truppen och kan mycket väl ställas mot Bk Pans Simon Erlandsson om nu dessa herrar återfinns i 77 kg. Deras senaste möte i Tysklands GP slutade även den i ett sista-sekunden-drama med Soini som den som drog det längsta strået. Bubblaren många säkerligen också hade velat se på mattan är den spelande tränaren och lika så nyblivna veteranvärldsmästaren (för sjunde gången) Jimmy Samuelsson som var en del i det lag som tog upp AIK till finalen. 

 

Spänningen inför årets final lär bara stiga ju närmre vi kommer. När man tittar in i de olika lagen inser man att tränarna Robert Rosengren (hbk), Mattias Günter (Pan), Zigmunds Jansons (ÖIS) och Jimmy Samuelsson (AIK) inte har ett lätt pussel framför sig. Att matcha lagen rätt kommer antagligen bli en stor del i vem som går vinnande ur denna final som på förhand ser ut att bli den bästa på väldigt, väldigt länge. Varje tränare har sex kort på handen och stora frågan kvarstår. Hur man skall spela, Som alla vet, två ess är ibland inte bättre än tre knektar.   

 

Skribent: Zakarias Tallroth
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: This is a mailto link

Se all info