Hoppa till sidans innehåll

Brottningsfyrverkeri i Klippan!

2017-10-30 20:14
När Cup Klippan avgjordes i lördags för 57:e gången fick vi som var där uppleva en fantastisk brottningsfest. De 88 deltagarna i tävlingen, 11 damer och 77 herrar, bjöd på mycket fin underhållning.
  • Uppdaterad: 2018-09-09 19:57

I herrtävlingen deltog 24 unga amerikaner och en grekisk brottare, i övrigt var deltagarna svenskar. Tyvärr saknades denna gång brottare från våra nordiska grannar. Danmark brukar skicka några av sina allra bästa.  

Men det blev bra ändå! Våra yngre brottare visade verkligen framfötterna och vi kan klart se att vi har en ny generation på gång som kommer att hävda sig väl internationellt.  

I 59 kg kämpade Anton Rosen väl men räckte inte riktigt till mot Randon Miranda från USA i finalmatchen. Men att Anton är ett löfte för framtiden visade han klart även denna gång.  Christoffer Svensson blev fyra i klassen och även Linus Markusson är värd att nämnas, han kommer att med några år till på nacken bli riktigt vass.

66-kilosklassen blev ett riktigt getingbo. Alexander Bica vann klassen till slut efter en stentuff finalmatch mot Danielo Di Feola som slutade 2-2, Där hade Danielo lite otur med ett krysstag som inte var helt perfekt tajmat. Men Bica gjorde sig mycket väl förtjänt av klassvinsten, han samlade ihop 54 poäng i sina sex matcher och släppte 17! I matchen mot Alston Nutter låg han i pausen under med 9-10, som han vände till 21-10! Underbar brottning! Värd att uppmärksammas i klassen är också Markus Selldén som så länge han orkade visade att han med en seriös satsning allraminst är en svensk elitbrottare.

Även 71 kg var en tuff och tät klass där Simon Erlandsson till slut stod som segrare efter 4-4 och vinst i finalen mot Daniel Soini. Det stora utropstecknet i klassen var Lukas Ahlgren som blev trea! Inte bara för sin framskjutna placering utan för det sätt han nådde den på. I matchen mot Peyton Robb om tredjeplatsen låg han i pausen under med 8-11, vilket han vände till seger 18-17. I hans fem matcher delades det ut sammanlagt 58 poäng (33-25).

Om det var tufft i 66 och 71 så var det ännu mer så i 75 kg där den slutlige segraren Albin Olofsson i andra omgången förlorade i en jämn och tät match mot André Isberg. Denne blev sedan sexa i klassen efter förlust i ännu en stentuff match mot Khalid Kerchiyev, som i sin tur förlorade mot Albin Olofsson med 7-3.

I 80 kg såg Alexander Jersgren ut att gå mot en säker seger efter stabil brottning i de första två matcherna och ett inledande vackert bakåtkast i början av finalmatchen mot Rafik Manukyan. Den senare ville emellertid annorlunda, fick iväg ett schvungfullt krysstag och försvarade sedan sin ledning.

Emil Sandahl vann helt ohotad 85 kg, poängsiffrorna 26-0 talar sitt tydliga språk. Han verkar vara i utomordentligt god form inför U23-VM om fyra veckor. Ungtupparna, om man får kalla dem så, på andra till fjärde plats - Anton Olsson, Aleksandar Stjepanetic och Jacob Logård - visar att det finns god återväxt i klassen.

Då det bara fanns två anmälda i tyngsta klassen beslöts med alla berördas medgivande att slå ihop 98 och 130 kg, så att det på så sätt blev lite fler matcher. Kalle Persson vann rätt komfortabelt även om det bara blev 5-4 mot Dimitris Tsekeridis.

Bästa klubb på herrsidan blev BK Pan.

Som nämnts ovan var antalet deltagande tjejer tyvärr bara 11, så det kändes tyvärr lite avslaget, förmodligen också för tjejerna själva. Tre klasser avverkades med Szilvia Peter, Moa Nygren och Alexandra Sandahl som vinnare i resp. 55, 63 och 75 kg. Szilvia var den som fick jobba hårdast för segern med fyra matcher och poängen 35-7. Moa besegrade klubbkompisen Elin Nilsson i finalen som slutade 2-2. Alexandra Sandahl mötte och besegrade i sin enda match Cornelia Nielsen.

Inte helt överraskande blev HWT bästa klubb på damsidan.

På denna länk kan alla kalenderbitare, och även ni andra, hitta information om Cup Klippan 2017:

http://www.liga-db.de/Turniere/VT/2017/SE/171028_Klippan,Sweden/indexSWE.htm

Jag kan väl avsluta med att konstatera att arrangemanget fungerade helt klanderfritt. Olle Svensson och hans stab gjorde som vanligt ett mycket bra jobb!

 

Höganäs 2017-10-29

Rune Pettersson, SBF

Skribent: Örjan Eliasson
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 63 23
E-post: This is a mailto link

Se all info