Hoppa till sidans innehåll

Förhandssnack inför SM, del 2

01 FEB 2018 16:31
Idag avslutar vi förhandssnacket inför SM 2018. Årets borttningshelg kickar igång imorgon kl 16:00! Här under är resterande 10 viktklasser (De första 10 viktklasserna presenterades igår).
  • Skapad: 01 FEB 2018 16:31

Damer 76 kg:

Trots att hon endast är 18 år gammal går Denise Makota Ström in i tävlingen som storfavort. Ungdoms världsmästarinnan från 2015 har i år visat att hon inte bara är en ung och lovande talang utan att hon också står sig mot internationellt toppmotstånd på seniornivå. Nykvarntjejen har dock ett par tjejer hon måste passera innan hon kan bärga sitt första SM-guld.  

Nathalie Fridell och Bianca Kristensson finns på startfältet. Tyvärr kommer inte U23-vinnaren från 2015; Fanny Gardin till start i tävlingen vilket annars hade spetsat till vikten.

 

Herrar 87 kg:

Kanske SM-helgens mest spännande match på förhand finns i denna viktklass! 

Kampen om tronen i 87 kg står på spel och det kan mycket väl stå mellan två av mästerskapets största talanger som båda tagit steget upp till den yttersta världseliten.

Två kombattanter som gått sida vid sida från juniortiden och som ständigt gjort förbundskaptener sömnlösa i valet av brottare inför mästerskap. 

2016 gjorde han det en bragdturnering i Mongoliet då han efter mer än 24 timmars resande (som blixtinkallad reserv) ett par timmar senare kvalade in till OS i Rio. Den dagen tog han steget in i världseliten och har sedan dess verkligen befäst sin position där. 2017 blev han Europamästare i U23-EM genom en dominerande brottning där han bland annat i full kontroll slog OS-trean Kudla från Tyskland i semifinalen. Självfallet pratar vi om AIK:s Zakarias Berg!

2015 vann han som 19-åring överraskande SM i kanske tävlingens tuffaste viktklass 85 kg. Senare det året kom även mästerskapsdebuten på seniornivå genom att deltaga i European Games i Baku där han slutade på en 13:e plats. 

2017 presenterade han sig dock på allvar för den internationella publiken genom att vara snubblande nära ett EM-brons i Novi Sad, Serbien. Utmanaren till Berg är ingen mindre än Emil Sandahl från Bergania, Helsingborg.

Dessa två har ständigt tampats om samma landslagsplats. Redan 2014 som juniorer delade grabbarna på platsen då Berg åkte på J-EM och Sandahl på J-VM. Förra året vart det dock omvända roller då Berg tog VM och Sandahl EM. Inbördes möte har brottarna en jämn historia. I SM:sammanhang så vann Sandahl senast de möttes (SM-semifinalen 2016) men den senaste vinsten, den tog Berg på Nordiska mästerskapen i juni förra året. Den gången drog Berg det längsta strået efter en knallhård vip i en knallhård kamp i 6 minuter. 

Berg är regerande mästare i viktklassen och har även hemmaplan så ett litet favoritskap kan ligga på hans axlar.

 Självfallet finns det fler deltagare i vikten som vill blanda sig in i leken. 

Förra årets JVM-deltagare Aleksander Stjepanetic bör ses det största hotet för Berg och Sandahl, Även Jonatan Jersgren kan överraska. 

 

Herrar 97 kilo:

Den nybildade klubben AIK Brottning satsar stort inför sitt första SM och får ses som en het aspirant till att ta hem lagpriset på herrsidan. En tänkbar utmanare är dock BK Pan som vann Lag-SM i december i storartad stil. I just 97-kilosklassen kan allt komma till ett avgörande där två heta guldkandidater finns i respektive klubb på startlistan.
Kalle Persson, BK Pan och Leon Bjurberg, AIK. Senaste mötet ägde rum för ett par veckor sedan i Vättercupen där Kalle Persson drog det längsta strået och vann en svängig match med 7-4. Bakom dessa herrar är det lite mer ovisst och öppet om vem som kommer vara med och slåss om medaljerna.

 

Damer 68 kilo: 

Tvåfaldig olympier och Europamästare i form av Henna Johansson dyker upp i denna viktklass. Henna är regerande mästarinna från SM i Söderhamn. Alexandra Sandahl som stod på pallen ihop med Johansson förra året finns också med i startfältet. Sandahl gjorde mästerskapsdebut på i EM förra året i 69 kg då Henna valde att tävla i 63 kg. Det är alltså en mer rutinerad Helsingborgstjej som utmanar om SM-guldet.

 

Damer 65 kg:

Storfavoriten kommer från Helsingborg WT och heter Moa Nygren. Efter SM-guldet förra året krönte hon sin säsong med ett brons på U23-VM i Polen i November där hon bland annat kom före VM-tvåan från 2015, Petra Olli, Finland. 

Moa utmanas av tre brottare där bland annat bronsmedaljören från SM i fjol, Elin Forsberg finns med på startlistan. 

 

Herrar 77 kg:

Mittenvikten är som alltid getingbo och här svärmar det av guldaspiranter. Fjolårets SM-vinnare Manfred Edsberg går in som favorit. Sen SM-guldet har Edsberg tagit ett steg i rätt riktning i sin satsning och deltog både på EM och VM 2017 där han skaffade sig nya erfarenheter. 

 Albin Olofsson från Västerås har under hösten visat att han vill vara med och slås om guldet. Superlöftet bjöd på spektakulär brottning under JVM i somras då han slutade på en fin 5:e plats. Olofsson är väl värd att hålla koll på under SM-helgen då han allt som oftast bjuder på fin och kastvillig brottning. 

Anders Hallbäck vann årets fösta tävling, Vättercupen och silvermedaljören från i fjol verkar ha hittat formen lagom till SM.

Bubblaren i vikten slog igen redan 2010.  En blott 18 år gammal Alexander Jersgren kom från ingenstans och tog ett SM-silver i 74 kg. 2016 var Jersgren återigen i SM-final, denna gång i 80 kg. Även här fick han se sig besegrad efter ännu en stenhård match. 

Nu går han och övriga i startfältet in i en ny vikt. Så frågan är om Marsvinsholms stolthet nu hittat sin optimala viktklass för att ta hem sitt efterlängtade SM-guld? På lördag vet vi svaret.

 

Damer 59 kg:

Hennes karriär hittills gör henne till ett unikum inom svensk brottning. Från att Elin gjorde debut på ungdoms-EM har Elin Nilsson alltid tagit sig till medaljmatch på de internationella mästerskapen. Europamästare som ungdom, Världsmästare som Junior, Faktum är att Elin Nilsson tagit medalj på varje mästerskap hon deltagit i som ungdom, junior och U23 vilket ingen annan tidigare lyckats med.

2016 gjorde helsingborgstjejen debut i seniorlandslaget och sensationellt nog tog hon sig hela vägen fram till en bronsmatch på EM i Riga där hon tyvärr förlorade. 2017 fortsatte hon etablera sig på seniornivå och blev återigen 5:a på EM och ett par månader senare även 5:a på VM i Paris. Även om Elin fortfarande är ung och var besvikelsen stor efter bronsförlusten på VM men lyckligtvis fick hon avsluta säsongen på topp genom att ta en välförtjänt medalj på U23-VM i november. 

Trots tunga meriter blir SM ingen räkmacka för Nilsson. Här väntar där tufft motstånd från framförallt Emma Johansson, Klippans BK. 

Emma som tog silver på J-EM 2016 är ute efter revansch då hon förlorade en jämn final mot just Nilsson i SM 2017. Unga Liv Martinsson från Gällivare SK finns också på startlistan och kanske kan ställa till lite bekymmer för de mer rutinerade brottarna. 

 

Herrar 63 kg:

En ny viktklass som ligger precis mellan de gamla vikterna 59 kg och 66 kg. Av den anledningen har det har öppnats upp ett nytt fönster för vissa brottare.  

Abbe Hussein från Spårvägen har ett SM-guld från 2016 men i 59 kg. Frågan om han väger för lätt i denna nya vikt. Årets första tävling, Vättercupen vanns av Alexander Bica och han får ses som favorit i vikten då han bland annat besegrade just Hussein. 

En bubblare är André Jönsson, BK Trim som gått ner från 66 kg, en viktklass han har en SM-medalj i sen tidigare. 

 

Damer 72 kg:

Idag presenterar vi en av Svensk brottnings största namn! Världsmästare, Olympisk medaljör och orubbligt favorit inför SM. Jenny Fransson lämnar ett tungt och skadedrabbat 2017 bakom sig och blickar fram mot ett nytt år med nya internationella medaljer i sikte.  Jenny ställs mot en helsingborgstjej i form av Julia Alden. En minst sagt tuff uppgift väntar Alden.

Herrar 60 kg:

En spännande vikt där Ardit Fazljija, Huddinge BK tog så sent som i somras en medalj på JEM i 60 kg genom en makalös fin brottning. Ardit räknas som en av våra största talanger på väldigt länge. Då Sverige har alltid haft det tufft att hävda sig i de lägre viktklasserna så sticker Ardits medalj ännu mer ut! Matchen i matchen i denna vikt kommer gå mellan just Ardit och förra årets EM-5:a Joakim Fagerlund från AIK. Joakim tog ett litet upphåll under sommaren och hösten förra året vilket skapar lite frågetecken formmässigt gällande Fagerlund. Dock kan vi oavsett förvänta oss en hårt och spännande match dessa två herrar i mellan. Christoffer Svensson har SM-medaljer i bagaget och unge Anton Rosen kommer också ha fina möjligheter att vara med på slutet av tävlingen.

 

Starttid: Imorgon Fredag, kl 16:00, Brännkyrkahallen, Tellusborgsvägen 10,

126 32 HÄGERSTEN.

Webbsändning: www.swedewrestling.se/brottningstv

Missa inte detta! 

 

Skribent: Zakarias Tallroth
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: This is a mailto link

Se all info