Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Framåt för fler i rörelse - Wresfit

07 NOV 2018 10:30
Svenska Brottningsförbundets nya träningskoncept Wresfit som startade under hösten 2018 har tilldelats 100 000 av Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Framåtfond.
  • Uppdaterad: 07 NOV 2018 08:33

Nya idéer ska få långvariga trender att brytas. Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Framåtfond beviljar 3,9 miljoner kronor till elva projektidéer – vars gemensamma syfte är att med nya former av fysisk aktivitet få fler att röra på sig.

Syftet med Framåtfonden är att bryta trender att få fler personer att röra på sig, vilket är ett viktigt uppdrag enligt Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden: 

– Forskning med rörelsemätare visar att barn och ungdomar i stor utsträckning inte når de rekommendationer som finns för fysisk aktivitet. Men det är inte bara barn som inte når rekommendationerna, samma sak gäller vuxna. Därför är Framåtfonden viktig för att möjliggöra för fler att leva ett aktivt liv, unga som gamla, utanför idrottens traditionella ramar, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet.

Svenska Brottningsförbundet hoppas nu att fler klubbar tar tillfället att hänga på trenden när vi går in i Wresfit 2.0 efter årsskiftet 2018/2019.

Vecka 46 kommer vi gå ut med ny information inför vårens Wresfit till alla klubbar i Sverige (Skulle man inte få informationen kan man kontakta This is a mailto link).

Så följ rörelsen att få fler i rörelse!

 

Följande förbund får denna gång dela på 3 995 000 kronor:

Akademiska idrottsförbundet, 300 000 kronor
Vill få studenter i rörelse genom att starta en ny utbildning för aktivitetsledare och erbjuda träning i grupp.

Brottningsförbundet, 100 000 kronor
Vill med projektet Wresfit erbjuda ett träningskoncept som riktar sig till alla – oavsett om det är motionärer, gamla brottare eller personer som aldrig varit i kontakt med idrotten.

Badmintonförbundet, 215 000 kronor
Vill fortsätta satsa på projektet Best on Court, som innebär att barn tillsammans med sina föräldrar får träna och ha kul tillsammans i grupp.

Orienteringsförbundet, 300 000 kronor
Vill fortsätta satsa på Hittaut, ett projekt som innebär att de erbjuder fysiska och digitala kartor med checkpoints – så att barn och unga kan orientera var de än befinner sig.

Roddförbundet, 544 000 kronor
Vill med konceptet #Rowchallenge uppmärksamma skolelever och lärare om rodd som idrott, en modern, rolig och samtidigt tillgänglig idrott.

Roddförbundet, 660 000 kronor
Vill med projektet Kust till Kust erbjuda fler rodd-tillfällen som genom glädjefyllda och roliga aktiviteter på vattnet ska få fler att komma i rörelse.

Tennisförbundet, 550 000
Vill fortsätta satsa på konceptet Tennis på gatan – där de genom tennisträning i förorter gör idrotten mer inkluderande och tillgänglig.

Basketbollförbundet, 500 000
Vill med projektet Hemmaplan erbjuda lekfulla träningstillfällen till barn och ungdomar som står längst bort från att delta i en idrottsförening idag.

Skyttesportförbundet, 320 000 kronor
Vill med grenen Target Sprint locka andra idrottsutövare till idrotten – som kan vara intresserade av att istället för att bara skjuta också springa en sträcka innan skotten tas.

Kanotförbundet, 226 000 kronor
Vill fortsätta satsa på projektet Familjepaddling, som innebär att klubbar bjuder in till paddlingsdagar där nyfikna får möjlighet att testa idrotten på ett både lekfullt och lärorikt sätt.

Bowlingförbundet, 280 000 kronor
Vill bland annat genomföra föreningsbesök i skolor – med syftet att nå yngre och introducera bowling för fler.

– Det är fantastiskt att se hur Framåtfonden kan realisera bra idéer, och få följa projektens utveckling från idé till genomförande. Extra glädjande är att många av projekten har fått medel från Framåtfonden tidigare – något som tyder på att de tagits emot väl och gjort skillnad ute i landet, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

Om Framåtfonden

Genom Framåtfonden ger Svenska Spel och Riksidrottsförbundet varje år samtliga specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Förbund som beviljas pengar från fonden vid detta tillfälle är Akademiska Idrottsförbundet, Brottningsförbundet, Badmintonförbundet, Orienteringsförbundet, Roddförbundet, Tennisförbundet, Basketbollförbundet, Skyttesportförbundet, Kanotförbundet och Bowlingförbundet.

Skribent: Zakarias Tallroth
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: This is a mailto link

Se all info