Hoppa till sidans innehåll

Genomgång av viktklasserna i SM

31 JAN 2018 10:47
Årets brottningsfest: SM i Stockholm början om 2 dagar! På fredag kl 16:00 drar tävlingarna igång i Brännkyrkahallen. Senaste veckan har SBF sammanfattat viktklasserna under SM. Idag och imorgon kommer en längre sammanfattning här på hemsidan.
  • Skapad: 31 JAN 2018 10:47

Internationella Brottningsförbundet (UWW) beslutade i höstas att utöka viktklasserna från 8 till 10 vikter för både damer och herrar.

Två nya viktklasser har tillkommit och vissa av de gamla vikterna har justerats med ett till två kg. Nytt för i år är också att man väger in samma dag som man tävlar till skillnad från förra året då man vägde in kvällen innan.

 

Genomgång av 10 av de 20 viktklasserna:

 

Herrar 82 kilo:

Regerande mästare i 80 kg, Alex Kessidis får ses som storfavorit. Han har siktet inställt på att bärga sitt tredje raka SM-guld. Kessidis fick sitt stora internationella genombrott förra året då han först kammade hem ett guld vid U-23 EM för att sen också vinna en av årets tuffaste turneringar; Pytlasinski i Polen där stora delar av världseliten deltog. Kessidis bjuder på väldigt högklassig brottning i sin bästa stunder och bör ses som en av tävlingarnas mest kastvilliga brottare.

Även om Kessidis är en lågoddsare så (som alltid i brottning) finns det inga garantier eller giva medaljer och viktklassen har ett par värdiga utmanare. Svenska mästaren från 2013, Christoffer Nilsson har tagit klivet upp från sin gamla viktklass 75 kg och kommer inte släppa ifrån sig ett guld utan en fight. Oskar Johansson från plantskolan i Varberg har gjort ett par internationella tävlingar under hösten och kan komma att vara med i sluttampen. Med i klassen finns även junioren Anton Olsson från Bk Ore som sannerligen också kommer vara med i medaljstriden.

 

Damer 50 kg:

Förra årets lägsta viktklass; 48 kg har nu flyttats upp till 50 kg. Samma flytt har även Lovisa Ljungström gjort och hon kommer till tävlingen som regerande mästare. Precis som Kessidis har Lovisa möjligheten att ta sitt tredje raka SM-guld. 

I vikten hittar vi också supertalangen Jonna Malmgren från Dalby. Malmgren som endast är 17 år gammal kommer till SM med både ett guld (2016) och ett brons (2017) från Ungdoms-EM i bagaget.

Matchen mellan Ljungström och Malmgren kan bli en av tävlingarnas mest intressanta och något att hålla ett extra öga på.

 

Herrar 55 kg:

Herrarnas flugvikt är åter tillbaka efter ett par års frånvaro. Lägsta vikten på herrsidan har de senaste åren varit 59 kg vilket ständigt har varit ifrågasatts av framförallt de asiatiska länderna som alltid är starka i de lättare viktklasserna. Sverige har däremot alltid haft svårt att hävda sig internationellt sett i flugvikten.

Årets startfält kommer garantera att vi får en ny svensk mästare då ingen tidigare varken vunnit eller ens varit på pallen på ett SM. Detta kan vara en av tävlingarnas mest svårtippade vikter där mycket väl nerver som dagsform kan bli den avgörande faktorn.

Vid årets första Grand-Prixtävling i Huskvarna (Vättercupen) bjöd Linus Markusson från Varberg på fin brottning och tog hem guldet. Dock går Hästvedas Abulfazel Hashimy som vann J-SM-guld 2017 in med ett litet favoritskap.

 

Damer 55 kilo:

Senast hon stod på en brottningsmatta i tävlingssammanhang var för 13 månader sedan. En graviditet och ett litet tillskott till familjen senare är hon nu tillbaka. Vi pratar självfallet om Sofia Mattsson från Gällivare SK! 

Mattsson har omgående efter sin graviditet visat att hon är tillbaka med en ny elitsatsning. Att Sofia är Sveriges störst lysande stjärna råder det inga tvivel om, eller vad säg meriter som; OS-medalj, VM-guld och 5 st EM-guld på prishyllan. Faktum är att Sofia inte missat pallen på ett internationellt mästerskap på 6 år.

Detta är alltså ett ypperligt tillfälle att få se en av världens främsta idrottare på mattan under SM-helgen.

Sofia Mattsson går in som regerande mästare men övriga medaljörer från i fjol saknas i startfältet. Detta öppnar upp för ett gäng unga tjejer som nu får chansen att ta klivet upp på pallen på ett senior-SM för första gången. Här är det en vidöppen historia där bland annat förra årets EM-deltagare på ungdomssidan, Nova Bergman från Klippans BK finns med på startlinjen.

Sofia Mattsson 55 kg 

Herrar 67 kg:

Viktklassen har utvecklats till att bli en klassisk rysare redan innan tävlingen startat. Vikten är fylld med internationell rutin och är antagligen mästerskapets bredaste rent meritmässigt.

Regerande mästare är Hussam Omar från Gällivare SK. När Hussam vann i fjol kom han lite underifrån och hade i princip aldrig representerat Sverige i tävlingssammanhang. Ett år har passerat och 3 mästerskap (VM, U-23 EM, U-23 VM) och även en säsong i tyska Bundesliga har avverkats. Det är med andra ord en bra mycket mer rutinerad Hussam som kommer till Stockholm för att försvara sitt guld.

Dock kryllar som sagt vikten av livsfarliga utmanare. En som verkligen kryddar till viktklassen är Vahan Juharyan, Europamästare från 2004. Spårvägaren gör comeback på hemmaplan. Vahan får även sällskap av sin klubbkompis Frunze Harutyunyan som efter en tids frånvaro nu är tillbaka på allvar. Frunze charmade hela brottningsvärlden med sin fina och tekniska brottning under OS-kvalen 2016. 

Svenska mästaren 2016 finns också med på startlistan; Danielo Di Fiola från ÖIS som även han har deltagit på OS-kval och Europamästerskap.

Bubblaren i vikten är Marcus Selldén som deltog på EM 2013. Även han har gjort comeback denna säsongen. Han imponerade stort under Cup Haparanda i december då han knep ett silver efter bland annat ha slagit OS-trean från Rio, Stig-Andre Berge från Norge.

Som om detta inte var nog så finns där framförallt 2 ungtuppar som vill blanda sig in i leken. Baber Ali (Marsvinsholm) och Erik Soini (Västerås) kan mycket väl ställa till problem för det rutinerade gardet.

Denna viktklass kommer helt enkelt bjuda på massiv spänning från första sekund till hela vägen fram till prisceremonin.

 

Damer 57 kg:

Här ser det ute att kunna bli en hård duell där Johanna Lindborg som etablerat sig i J-landslaget kommer ställas mot Szilvia Peter som deltog i landslaget under World Cup i december. 

Lindborg som representerar Helsingborg Wrestling Team kan också få en avgörande roll i kampen om damernas lagpris, där det verkar bli en stenhård kamp mellan Helsingborg och Gällivare.

 

Herrar 72 kilo:


Vikten med flest deltagare har också en bred topp där flera deltagare har målsättning att ta hem hela tävlingen. Även om ett par tunga namn saknas i vikten, bland annat förra årets SM-tvåa Besnik Shala så är 72 kg en av de mest spännande vikterna på SM.

Regerande mästare i vikten är Khalid Kerchiyev från Västerås. Efter en fin säsong 2017 får han bära ett litet favoritskap.

En av många utmanare är Daniel Soini som gjort en stark höst då han tagit 2 silvermedaljer i de internationella tävlingarna; Cup Haparanda och Arvo Haavisto Cup. Soini har även ett silver i U23-EM från 2015 och ett SM-guld från 2016.

Bk Pans representant Simon Erlandsson har denna säsongen bytt vikt från 66 upp till 72 kg och har redan lyckats etablera sig. Em-deltagaren från i fjol tog till exempel ett brons i Spaniens GP förra året. 

Avtandil Gigolashvili från Spårvägen representerade Sverige i U23-EM i fjol har också siktet inställt på guldmedaljen.

En bubblare som presenterade sig på bästa sätt i Vättercupen var Ako Ameen från Bk Athén. Ako gick fram till final efter en överlägsen brottning. Väl där tog krafterna slut och han fick nöja sig med en silvermedalj. Efter Vättercupen för ett par veckor sedan så har Ameen seglat upp och blivit en het guldkandidat.

Frågan är om någon annan kommer överraska och ta steget upp på pallen? På lördag vet vi svaret.

 

Damer 62 kilo:

Sveriges bästa brottare 2017, Johanna Mattsson kommer in som storfavorit. Av Sveriges 3 medaljer förra året, så knep Johanna två av dessa. Först ett brons på EM i Serbien och sedan en finfin bronsmedalj på VM i Paris. Dock kan vi vänta oss en spännande match mellan Johanna och Therese Persson. Therese som deltog på VM 2016 har visat att även hon kan hävda sig på internationell nivå. Brons på både U23-EM (2016) och J-VM (2015) visar att Mattsson har en värdig utmanare. Kampen dessa tjejer i mellan är också en del i slaget om tronen som Sveriges bästa klubb där Mattsson representerar Gällivare SK och Persson Helsingborg WT.

Johanna Mattsson 62 kg 

Herrar 130 kg:

En stor favorit i dubbelbemärkelse kliver upp på mattan i SM. Johan Euren som är startfältets mest meriterade herrbrottare kommer försöka försvara sitt guld från i fjol. OS-medaljören från 2012 har förövrigt hintat om att han siktar på 2020! Om det är Tokyo eller Veteran-VM är fortfarande lite oklart.

Hur som helst så har Euren ett gäng tunga pjäser som måste rubbas innan guldet är i hamn. Sebastian Lönnborn som 2017 vann Fyrstadsguld med Pan har en samling SM-silver och är säkerligen sugen att ta ett kliv högre upp på pallen i år. Tompa Johanssons arvvinge från Haparanda, Mattias Viitanen finns också i startfältet.

 

Damer 53 kg:

Förra årets vinnare, Fredrika Pettersson skadade sig olyckligt under Vättercupen i början av januari och missar SM. Detta öppnar upp viktklassen och vi har en svårttippad historia framför oss. 

Av medaljörerna från i fjol återfinns bara bronsvinnaren Amanda Engman från Väsby. Angelica Zetterman från Klippan knep ett silver i Vättercupen och bör kunna konkurrera om guldet. 

Ida Näslund från Gällivare SK har ett silver från i fjol men i 48 kilosvikten. En framskjuten placering för henne kan ge viktiga poäng för GSK i kampen om lagpriset.

 

Imorgon presenteras resterande 10 viktklasser.

 

Skribent: Zakarias Tallroth
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: This is a mailto link

Se all info