Hoppa till sidans innehåll

Ny tävlingsstruktur för svensk brottning

2017-11-01 11:34
Nedan följer information gällande ny tävlingsstruktur inom svensk brottning.
  • Uppdaterad: 2018-09-09 19:57

Ikraftträdande och kontakt

Den nya tävlingsstrukturen är avsedd att träda i kraft på samtliga svenska brottningstävlingar den 1 september 2018 under förutsättning att ett antal testtävlingar under våren med det nya tävlingskonceptet slår väl ut. Resultaten av utvärderingarna av dessa tävlingar kommer att ligga till grund för eventuella justeringar av de ändringar enligt nedan som arbetsgruppen föreslagit.

Arrangörer som önskar starta tidigare med det nya tävlingssättet får gärna göra det. För att undvika förvirring bör det framgå av inbjudan vad som gäller för respektive tävling.

Frågor och synpunkter besvaras av Svenska Brottningsförbundets sportchef Jonas Lagerkvist

E-post: This is a mailto link Telefon: 072-501 72 55

Bakgrund

Svensk brottning har under lång tid tappat brottare och tappet sker i allt yngre åldrar. Denna utveckling måste vändas om svensk brottnings målsättning att behålla så många som möjligt, så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt, ska bli verklighet.

Under året har en arbetsgrupp bestående av klubbledare, tränare, domare, ledamöter i SBF:s styrelse samt Samuel Lund och Jonas Lagerkvist på kansliet i samarbete med SISU idrottsutbildarna gjort en genomgripande översyn av brottningens tävlingsstruktur, med särskilt fokus på de yngsta barnens tävlande.

Arbetet har haft RF:s anvisningar för hur barn- och ungdomsidrott ska bedrivas som utgångspunkt. Punkterna nedan är hämtade från Idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill.

  • • Alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar och ambitionsnivåer. Barn, och även ungdomar, ska ges möjlighet att hålla på med flera olika idrotter.
  • • Glädjen - att känna gemenskap och tillhörighet, att få känna sig duktig och kompetent och att känna att jag själv kan påverka och styra det jag håller på med, är de viktigaste ingredienserna i både träning och tävling för barn och ungdomar.
  • • Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på lärande och långsiktig utveckling.
  • • Träningen ska se till de aktivas olika förutsättningar.

Dessa anvisningar har satts in i ett brottningssammanhang och resultatet är detta nya ramverk för brottningens tävlingsstruktur.

Idag har brottningstävlingar för barn nästan samma regler och struktur som tävlingar för seniorer som deltar på VM och OS. Barn måste få tävla och brottas på barns nivå utifrån sina ambitioner och förutsättningar. Denna nya tävlingsstruktur är en viktig pusselbit för att uppnå detta.

Svensk idrott, liksom svensk brottning ska jobba med att gå från "triangel till rektangel", enligt Riksidrottsförbundets terminologi. Detta betyder att fler ska vilja hålla på längre och att det ska gå att hålla på med brottning även högre upp i åldrarna utan att elitsatsa. Den nya kategorin ”senbörjare/ombörjare” är en konkret åtgärd för att fler lite äldre brottare ska kunna delta i tävlingsverksamheten på sin nivå och därmed bidra till att svensk brottning får en större bredd.

Målsättningen är att svensk brottning ska bli världens bästa barn- och ungdomsidrott. Det är därför svensk brottning behöver denna nya tävlingsstruktur!

Den nya tävlingsstrukturens huvuddrag

Tabellen nedan är ett försök att illustrera huvuddragen i den nya tävlingsstrukturen. Värt att poängtera är att vi avsiktligt undvikit att ange exakt vad vi menar med närområde eftersom de geografiska förutsättningarna varierar så starkt i olika delar av landet. Vi litar på våra klubbars goda omdöme och att de delar SBF:s värderingar vad gäller åtgärder för att våra yngsta brottare inte i förtid ska tröttna på sin sport.

En utförlig beskrivning av tävlingsstrukturen för respektive kategori kan ni läsa om i den bifogade filen. Ny Tävlingsstruktur

 

Skribent: Örjan Eliasson
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 63 23
E-post: This is a mailto link

Se all info