Hoppa till sidans innehåll

Rapport från fristilslandslaget

2017-07-31 20:46
Den senaste månaden har det varit fullt upp för fristilslandslaget och för fristilsbrottningen för Sverige generellt.
  • Uppdaterad: 2017-11-09 18:20

Vi har haft motgångar resultat mässigt men även där har vi lärt oss något nytt eller fått vår egen vision och idéer för fristil i Sverige förstärkt. Det har varit mycket positivt också och alla som känner Mehdi och mig vet att vi båda är tidsoptimister och optimistiska till fristil i Sverige. 

I slutet av juni hade jag två killar med mig ner till JEM i Dortmund, det skulle ha varit 3 men Sven Engström hade en viktig universitetstenta hemma i St Petersburg och var tvungen att lämna återbud. Sven har ett år till som junior dock.

Helgen innan Dortmund hade vi ett spetsläger i Borås för Henrik Martengård och Fardin Anosheh med ”inhyrd” sparring. Ett bra tillfälle att slipa detaljer inför JEM.

Tyvärr låste det sig för Henke mot sin litauiske motståndare. En match som Henke säkert ville köra om eftersom han själv tycker det är matcher mot sådana länder som vi kan och ska vinna över om vi ska fortsätta att lyfta vårt lands rankning internationellt. Fardin tog sin chans och gjorde mig glad i min filosofi om att om man inte gör några misstag så kan man vinna även utan att ha 10 års fristilserfarenhet i ryggen. Tuff aktiv brottning ledde till en anfallsmöjlighet som Fardin utnyttjade till max och kunde vinna 4 – 1 mot den store fransmannen.  I nästa match mot den urstarke georgien fick han aldrig chans till anfall, vi trodde att georgien säkert skulle ta sig till final men han blev då slagen av en väldigt passiv ryss och en domare som var för feg att varna ryssen för sin passivitet. Lottning är alltid lottning men det var en högre rankad brottare som Fardin har slagit tidigare men med en 9 plats av 18 så kan vi vara nöjda med  vår första riktiga utmaning på ett JEM och det är Fardins första år som junior.

Första veckan i juli var det SM-vecka och SM för fristil i Borås. 180 brottare vägde in och tävlade i ungdom, junior och seniorkategorier i två dagar. Riktigt positivt på många sätt. Roligt att så många klubbar stödjer sina fristilare och drar ut på säsongen så att killarna har tillgång till lokaler och sparring. Så mycket bra och positiv brottning. Många fantastiska fristilsmatcher. Positivt är det också att  genom integrationen och våra breddlägersatsningar ser vi ett bredare resultat på pallen.

Efter SM åkte Mehdi med tre killar till Spaniens GP i Madrid. En häftig upplevelse för killarna med USAs VM-trupp på plats och med Iran och flera därtill. Med tentan avklarad fick ”junioren” Sven chans att slåss med de stora grabbarna. Ni har säkert läst Mehdis rapport men det ska sägas igen: Sven slog en duktig ryss och Naib en iransk landslagsman och en iranier som brottades för Malta. Den bronsmedalj och 2 femteplatser som killarna tog är ännu ett bevis på att vi är på rätt väg och att andra länder i ”mellanskiktet” i fristilseuropa har verkligen fått upp ögonen för svensk brottnings nya gren.

Mehdi och jag är glada och stolta för killarna som har fixat egen träning med sparring inför Spanien och UEM. Tungviktarna med Farhad och Fardin, Sven, Albin och Peter Kovar  har tränat tillsammans.

Jag fixade spetsläger återigen i Borås med BBKs egna talanger som sparring inför UEM för Walter och Kevin och än en gång tackar jag föräldrarna som stödjer sina söners satsning och skjutsar dem helg efter helg runt om i Sverige.

Den här veckan har jag varit i Sarajevo på UEM med tre brottare. Tufft var det för killarna här också men tufft ska det vara på EM. Walter och Kevin har byggt på med mer erfarenhet och inte minst under de timmar vi har diskuterat detaljer, stilar och fristil generellt. De jagar verkligen träning och sparring och extra tävlingar själva och jag är säker på att resultat kommer. Farhad var verkligen turneringens stolpe ut. Efter en tuff batalj i matchens första period stod det 1-0 till tysken. I slutet av perioden blev Farhad ordentligt biten av tysken som öppnade ett stort sår på tummen. UWWs egen läkare och mattläkaren på plats vid mattkanten rapporterade båda till mattdomaren att det var ett bitmärke. Såret var så djupt att det krävdes stygn och de ville att han inte skulle fortsätta matchen.  Nej, omplåstring och köra vidare. Jag protesterade inför mattdomaren för diskvalificering av tysken – i värsta fall varning och 2 poäng till Farhad. Mattdomaren sa till mig att han skulle ta hand om det men han startade andra perioden utan ens en tillsägelse till tysken. Då visste jag att inget skulle hända tyvärr. I hettan mot slutet av matchen fick Farhad syn på resultattavlan och trodde att han ledde med 3-1 och bara försvarade sig de sista 50 sekunderna. I kaoset hörde han oss inte. Förlust med 1-3 alltså.

Direkt efter matchen var jag vid huvudbordet och protesterade resultatet. UWWs domarchef var ledsen men förklarade att mattdomaren inte sett själva händelsen. Kanske Farhad hade bitit sig själv sa han. Farhad åkte till sjukhus för stygn och stelkampspruta.  Tysken med de vassa tänderna gick inte vidare så Farhads resa slutade där med det stora bandaget runt tummen. Mycket erfarenhet har vi alla fått från denna resa.

Än en gång fick jag positiv feedback av andra landslagstränare som är glada att se en ny aktör på fristilstävlingar och nya samarbetskontakter har knutits.

Vi jobbar vidare och försöker ordna två större läger till hösten/vintern och de aktiviter som finns på planeringen i år, nämligen Slovakien, Serbien, Helsinki och Koldkaru. För ni som har tränat hårt och gick så bra på SM: fortsätt träna, landslagstränaren kanske ringer !......

Grattis till Jonna, Ida och Niklas för er framgång på UEM.

Trevliga sommarhälsningar till er alla från

Mehdi och Murray

Skribent: Örjan Eliasson
Epost: Adressen Gömd
Webbshop

  

 

 

 

 

 

neh logotyp blocket

 

Viking Line

 

 

vm-klubben

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 63 23
E-post: This is a mailto link

Se all info