Hoppa till sidans innehåll

Rapport Grek herr, JEM i Rom 30/7-2/8

08 AUG 2018 08:25
Sverige åkte till Europamästerskapen för Juniorer i italienska huvudstaden Rom med fem brottare i den grekisk romerska stilen. Här kommer rapporten från tävlingen.
  • Uppdaterad: 09 SEP 2018 19:57

Mästerskapet inleddes med grekisk/romersk stil i ett kokhett Rom, och först ut av svenskarna var Albin Olofsson 77 kg och Jacob Logård 87 kg. 

Albin lottades mot GRE i första omgången och vann komfortabelt på teknisk överlägsenhet i första perioden. I åttondelsfinalen väntade TUR, liksom Albin JVM-femma i fjol. Albin startar matchen i ursinnigt tempo men får inte riktigt utdelning för sin offensiva attacker, motståndaren brottas tätt och lyckas vinna en lite tillkrånglad situation vid zon halvvägs in i första perioden. Ställning i paus 3-0 till turkens fördel. I andra perioden får Albin ryggen på turken och utjämnar till 3-2efter ett fint smidjebälte. Mot slutet av andra perioden lyckas Albin med en aparm som motståndaren blockerar med armen. Turkiet tilldelas poängen men efter inkastad och vunnen challenge utdelas istället en varning för krok och Albin leder därmed matchen med 4-3. Tyvärr räcker inte energin till i sista minuten och kort därpå vinner turken ytterligare en situation i zon och avgör därmed matchen. Tung förlust för Albin, som i nästa omgång fick se sina bronschanser försvinna när turken förlorade kvartsfinalen mot BUL. Därmed inget återkval för Albin, som trots bra förberedelser inte riktigt fick ut maximalt av sin brottning detta mästerskap. 
Jacob Logård ställdes mot RUS direkt  i åttondelsfinal och visade redan i första minuten att också han var på plats för att jaga medaljer. Jacob får bra press på ryssen och vinner positionerna, och efter en dryg minut blir ryssen neddömd för passivitet. Ledning 1-0 till Jacob, som trots missat överläge fortsätter styra och ställa i stående resten av perioden. Strax innan paus får Jacob in en fin vipp och tilldelas ytterligare 2 poäng. Ryssen får en poäng i samma situation och ställningen i paus 3-1 till Jacob. I andra perioden faller Jacob lite mer in i ryssens brottning och behöver trä på ”fel” sida, vilket leder till en situation där ryssen får en tvåa efter ett indyk. Jacob fortsätter dock brottas offensivt och lyckas kasta ryssen på ett halvdant kryss mot slutet av matchen. Aktionen belönas med två poäng men efter rysk challenge utdelas inga poäng och därmed fortsatt underläge med 3-3. Jacob hinner med en sista chansning som ryssen parerar och matchen slutar med förlust 5-3. I semifinalen förlorar ryssen mot GEO i en av mästerskapets mest sevärda matcher, och därmed inget återkval för Jacob heller.
 
Dag två var det dags för resterande tre brottare att ge sig in i mästerskapet: Erik Soini (67 kg) ställdes mot SRB i kvalomgången, Lukas Ahlgren (72 kg) mot GRE och Anton Olsson (82 kg) mot UKR. Både Erik och Lukas inleder starkt med varsin vinst på teknisk överlägsenhet, där båda visar prov på offensiv brottning i stående och förvaltar sina parterröverlägen mycket väl. 
Anton Olsson kommer tyvärr inte åt sin motståndare utan blir tvåa i positionerna och tappar press, vilket leder till nerdömning efter en dryg minut. Där går ukrainaren för omvänt livtag och lyckas slå runt Anton på en fyra. Motståndaren stänger därefter butiken i stående och behåller ledningen matchen ut. Poängförlust 6-0 och tyvärr inget återkval då ukrainaren senare förlorar sin semifinal. 
Erik Soini ställdes mot TUR i åttondelsfinal, en match där turken tar kommando i början av första perioden och får Erik nerdömd. Där åker Erik på en rullning och strax innan paus ett armdrag i stående. Underläge 5-0 i paus och därmed inget att spara på inför andra perioden. Erik höjer tempot och lyckas genom detta hitta nya öppningar, och lyckas tajma in en fin vipp som belönas med fyra poäng. Ställningen därmed 5-4 men närmare än så kom vi tyvärr inte och Erik förlorar matchen på poäng. Turken blir senare besegrad i semifinalen och inte heller Erik får chans att återkvala. 
Sist ut Lukas Ahlgren som ställs mot ARM i sin sin åttondelsfinal. Armeniern silvermedaljör på JVM i fjol så ingen lätt uppgift på förhand. Lukas inte tillräckligt aggressiv i ställningskriget, släpper en push-out och blir nerdömd halvvägs in i perioden. Lukas försvarar sig bra inledningsvis men åker till slut upp på ett lyft precis vid zon. Underläge 4-0 i paus. I andra perioden försöker Lukas höja tempot och öppna upp matchen men armeniern svarar och lyckas plocka fyra snabba poäng i mitten av perioden. Därmed slut på matchen och Lukas utslagen. Tyvärr förlust för armeniern i semifinal och inget återkval. 
Sammantaget ett resultatmässigt otillfredsställande mästerskap för svensk del: hela laget visar att de har kapacitet att slåss om medaljer, men tyvärr får vi ingen till medaljmatch den här gången. Värt att notera är att samtliga förlustmatcher kommer mot mycket starka brottningsnationer och att vi inte är långt borta. Nivån höjs dock för varje säsong och det gäller verkligen att ligga i för att kunna ta det sista klivet upp på prispallen. 
Grabbarna ger verkligen allt och visar bra karaktär trots motgång, så med en och annan justering är vi övertygade om att större internationella framgångar är en tidsfråga. Som uttrycket lyder: Rom byggdes inte på en dag. 
Vi ser hursomhelst mycket fram emot att följa detta gäng och vill tacka för den här gången. Nu blickar vi framåt mot JVM i Slovakien! 
/Leo och Vahab 
Skribent: Zakarias Tallroth
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: This is a mailto link

Se all info