Hoppa till sidans innehåll

Värt att hålla koll på under SM i helgen

31 JAN 2019 14:24
Imorgon väger den Svenska brottareliten in i Sundsvall för att göra upp om vem som är Sveriges bästa brottare 2019. Vi har flera tuffa drabbningar att vänta oss. Frågan är vem som står högt upp på prispallen på söndag eftermiddag.
  • Skapad: 31 JAN 2019 14:24

Totalt är det tio viktklasser för damernas fristil och tio viktklasser för herrarnas grekisk-romerska stil. Utöver viktet, brottare och höjdarmatcher så är här ett axplock av vad som väntar oss i helgen. Gå in på Instagrams story: @swedewrestling för att lägga din röst på vilka du tror går segrande ur matcherna.  

I damernas 55 kg finns redan nämnda storfavoriten Sofia Mattsson. Hon utmanas främst av Daniela Lundström som är regerande mästare i 53 kg samt EM-deltagare 2018. Ungdomslandslagets Nova Bergman är viktens bubblare. 

I herrarnas 63 kg har vi eventuellt ett mästarmöte framför oss. 2018 års mästare i 60 kg, Ardit Fazljilja, Huddinge BK har tagit klivet upp till 63 och ställs mot bland annat den regerande mästaren från Malmö Tigers, Alexander Bica. En match med två kastvilliga brottare, Ett måste att se för alla besökare i Nordichallen. 

I herrarnas 67 kg utmanas den regerande mästaren Hussam Omar, HBK Bergania främst av 2018 års Nordiska Mästare, Daniel Di Feola och Västeråsaren Marcus Selldén. En trekamp om en eventuell landslagsplats under 2019.

I damernas 59 kg har vi två EM-deltagare från i fjol med i startlistan. Szilvia Peter, Klippans BK har tagit klivet upp till 59 kg och utmanar  klubbkompisen och den regerande mästaren Emma Johansson. Tyvärr finns landslagets Elin Nilsson, HWT fortfarande på skadelistan. 

I 72 kg delas favoritskapet mellan den regerande mästaren, Daniel Soini, AIK och BK Pans Simon Erlandsson. Soini vann som sagt SM men de senaste två mötena togs hem av Erlandsson.

82 kg. Anders Hallbäck visade dominas under Vättercupen där han besegrade U23-landslagsmannen Oskar Johansson och JSM-vinnaren från 2018,  Anton Olsson. Men en stark utmanare i vikten är Bogdan Kourinoi som gör comeback efter 2 års tävlingsfrånvaro. Sist Bogdan stod på mattan var under EM 2017. Om inga andra brottare efteranmäls så vet vi redan nu att vi kommer få en ny förstagångsmästare i viktklassen.

I 97 kg får vi se 2018 års VM-brottare Pontus Lund göra SM-comeback då han missade SM i fjol på grund av skada. Dock har oturen förflyttat sig och den regerande mästaren Kalle Persson finns tyvärr på skadelistan.
Men Lund kommer få en tuff kamp om SM-guldet när Greklands landslagsbrottare och AIK:s Leon Kessidis ställer upp i vikten. Kessidis slutade på en åttonde plats på VM och en femte plats på EM i fjol.

I Damernas 76 kg är Denise Makota Ström den solklara favoriten. JEM-vinnaren från 2018 bjuder alltid på spektakulär brottning och väl värd att hålla ett extra öga på. 

Skribent: Lotta Samuelsson
Epost: Adressen Gömd

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: This is a mailto link

Se all info