Hoppa till sidans innehåll

Guld och brons vid JVM

23 AUG 2021 08:28
Jonna Malmgren blev juniorvärldsmästare i WW 53 kg och Niklas Öhlén tog brons i GR 63 kg vid junior-VM i Ryssland.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2021 08:28

Sverige skickade totalt sju brottare till JVM i ryska Ufa.
Först ut i turneringen var Kevin Makota Ström, som tävlade i FS 70 kg. Han lottades mot Tadzjikistan i första omgången och startade tävlingen på bästa möjliga sätt genom att vinna på tekniskt överlägsenhet i första minuten. I kvartsfinalen blev det förlust mot regerande världsmästaren Gadzhiev från Azerbajdzjan, men då azeren avancerade till final var Kevin tillbaka i turneringen för att slåss om bronset. I återkvalet besegrades bulgaren Stoyanov med 10-9 efter en riktig bragdmatch, och Kevin var därmed klar för bronsmatch mot duktige hemmabrottaren Svinoboev. Ryssen blev tyvärr en för svår uppgift och efter en jämn första period rann matchen Kevin ur händerna och förlusten var ett faktum. Därmed en hedervärd femteplats för Kevin, som återigen visar att han tillhör världseliten i sin viktklass. 
Kevin Makota JVM.jpg
Damerna anlände mitt i veckan och först ut på mattan var Ellen Östman i 50 kg. Hon ställdes mot turkiskan Demirhan i första omgången, som var offensiv från start och lyckades få in ett dyk i mitten av första perioden. Ellen fastnade i fallhotande läge och förlorade matchen på fall. Turkiskan avancerade sedan till semifinal, men förlorade där mot Mongoliet och Ellen var därmed utslagen ur turneringen. 
 
Under torsdagen gick Nellie Florentin in i tävlingen i 57 kg mot Zhumanazarov från Kirgizistan. En meriterad motståndare, men Nellie visade direkt att hon var där för att vinna och styrde händelseutvecklingen från första kontakten. Matchens båda passitivetsvarningar gick till Zhumanazarov, som dock lyckades få med sin fyra poäng på kontringar i första perioden. Nellie fortsatte brottas offensivt och fick en nedtagning i slutsekunderna som innebar poängställning 4-4, men eftersom kirgiziskan hade högre valör räckte det inte till seger. Zhumanazarov blev slutligen bronsmedaljör, vilket var ett tydligt kvitto på Nellies internationella kapacitet. 
 
Sist ut av tjejerna var suveräna Jonna Malmgren i 53 kg, som direkt visade han formen var god när hon besegrade ryska hemmahoppet Tumat på fall i första minuten. I semifinalen ställdes hon mot amerikanskan Gallegos, som lyckades hålla ut nästan hela första perioden innan Jonna vann matchen på tekniskt överlägsenhet med 12-1. Jonna var därmed klar för JVM-final dagen därpå. Där väntade Samoil från Moldavien, som även hon avancerat till final utan större bekymmer. 
 
I finalen var Jonna den offensiva brottaren från start men moldaviskan visade upp en avig och stark defensiv och lyckades neutralisera de flesta av Jonnas attacker. Efter hårt jobb tog Jonna dock ledningen med 5-0 i första perioden, som stod sig fram till pausvilan. I andra perioden fortsatte hon sätta upp ett högt tempo men moldaviskan lyckades utnyttja Jonnas press och få med sig en tvåa efter en trasslig situation. Matchen levde därmed in i det sista och i slutskedet uppstod ytterligare en strulig situation där brottarna belönades med två poäng vardera. Kort därefter gick äntligen slutsignalen: poängtavlan visade 7-4 till Sveriges fördel och Jonna Malmgren var juniorvärldsmästare! 
 
Tidigare samma dag startade JVM-turneringen för GR, där Algot Källman och Niklas Öhlén var första svenskar på mattan i 87 respektive 63 kg. Algot Källman ställdes mot Iran i första omgången, där han efter en bragdinsats stod som segrare med 4-3. Segern kostade dock på, för mindre än en halvtimme senare var det dags för 1/8-final mot rutinerade azeren Valiyev, och återhämtningen räckte tyvärr inte till. Trots en tapper insats blev det förlust med 6-0 för en utmattad Algot, och när azeren senare förlorade semifinalen försvann även hoppet om återkval. 
 
Niklas Öhlén inledde även han starkt genom att besegra bulgaren Mustakov med 5-1 och i nästa omgång besegrades ukrainaren Khalilov med 9-0. Niklas var därmed klar för kvartsfinal mot Askerbay från Kazakstan. Det blev en svängig och händelserik match där situationerna avlöste varandra och båda brottarna stod för underhållande och offensiv brottning. Efter en väl genomförd andra period stod Niklas som segrare med poängen 12-10 och avancerade till semifinal mot regerande Europamästaren Chikhvadze från Georgien. 
 
Semifinalen inleddes lite avvaktande och Niklas var först att bli neddömd i parterr. Där gjorde han ett strålande försvarsarbete och släppte inga poäng, vilket bådade gott inför andra perioden. Efter paus ökade Niklas tempot och neddömningen låg snart i luften, men georgiern som var piskad att ta poäng lyckades skapa en krysstagssituation och satsade allt på ett kort genom att ge sig av bakåt. Aktionen gick hem och istället för svenskt parterröverläge blev det georgisk ledning med 5-0 som sedan stod sig matchen ut. Niklas fick istället ladda om till nästa dags bronsmatch, där han efter stabil stående brottning kunde manövrera ut turken Orocuglu och vinna matchen ohotad med 3-1. Niklas därmed bronsmedaljör.  
Niklas Jan Olov Pontus OEHLEN (SWE)1.JPG
Georgios Barbanos var siste svensk in i JVM-turneringen i 67 kg. Han lottades mot kastvillige georgiern Ochigava, som tidigt i matchen gav sig på en mara. Georgios försökte kontra men tappade balansen och släppte fyra poäng. Därefter var Georgios tvungen att utmana, vilket georgiern utnyttjade och kunde avsluta matchen med ytterligare en mara. I omgången därpå förlorade Ochigava mot slutlige guldmedaljören Jafarov och Georgios JVM-äventyr var därmed över. 
 
Sammanfattningsvis ett mycket framgångsrikt mästerskap för svensk del, där tre av sju brottare lyckades ta sig till medaljmatch.
Skribent: Lotta Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png