Hoppa till sidans innehåll

Inga medaljer vid OS i Tokyo

05 AUG 2021 15:39
Trots en trupp med tre klara medaljkandidater blev det inga svenska OS-medaljer i Tokyo 2021.
  • Uppdaterad: 05 AUG 2021 15:39

Alex Kessidis var förste svensk ut i GR77 kg. Alex, som var seedad tvåa i viktklassen, lottades mot fjolårets Europamästare Huseynov från Azerbajdzjan i första omgången. Alex startade matchen i högt tempo och fick Huseynov passiv och nerdömd i parterr i mitten av första perioden. Där lyckades Alex inte ta några poäng men gick trots detta ut i pausvilan med ledning 1-0. 
 
I andra perioden blev Alex nerdömd efter en knapp minut. Där lyckades han försvara sig framgångsrikt mot Huseynovs omvända livtag, men låg under med 1-1 när matchen återupptogs i stående, eftersom azeren fick den senaste passivitetspoängen. Alex jagade på resten av matchen men lyckades inte hitta någon poänggivande attack och fick se sig besegrad med minsta möjliga marginal. 
 
Huseynov förlorade sedan i kvartsfinalen mot slutgiltige silvermedaljören Makhmudov från Kirgizistan, och Alex var därmed utslagen i sin första OS-turnering i karriären. 
 
Nästa svenskhopp var trefaldige olympiern Henna Johansson i WW62 kg, som lottades mot meriterade Marwa från Tunisien i 1/8-finalen. Där visade Henna prov på sin goda fysik matchen igenom och var strået vassare i alla avgörande situationer. Seger med 5-1 och avancemang till kvartsfinal, där hemmafavoriten Kawai väntade. 
 
Japanskan blev tyvärr en för svår uppgift och efter poängförlust med 10-2 återstod bara att hoppas på återkval. Så blev det också: Kawai tog sig tidsenligt till final och Henna ställdes mot ryskan Ovcharova i jakt på en bronsmedalj. 
 
Matchen var en otroligt jämn historia från början till slut, där brottarna turades om att styra händelseutvecklingen. Efter många tighta och poängrika situationer blev slutställningen 8-7 till ryskans fördel och Henna var därmed utslagen ur turneringen. 
 
Sveriges sista medaljchans klev in i turneringen på torsdagen, i form av Sofia Mattsson i 53 kg. Detta innebar Sofias fjärde raka OS-start, och hon är därmed vår mest meriterade olympier någonsin på damsidan. 
 
Sofia fick tuffast tänkbara lottning, där hon ställdes mot världsettan Vinesh från Indien i första omgången. Sofia inledde starkt och tog direkt initiativet i matchen: en minut in i första perioden var hon ytterst nära att ta ledningen, men åkte på en frustrerande baklängespoäng när indiskan kontrade Sofias dyk. Underläge 4-0 och Sofia fick därmed fortsätta jaga poäng för att komma tillbaka in i matchen. Vinesh lyckades dock samla ihop sig och försvara Sofias attacker, trots svensk forcering resten av matchen. Poängförlust till slut med 7-1 och inget avancemang för Sofia. 
 
Hoppet om bronsmedalj försvann sedan snöpligt i nästa omgång, där indiskan oväntat förlorade kvartsfinalen mot Kuladzinskaya från Belarus. 
 
Sammanfattningsvis ett mycket dystert OS för svensk del, där våra tre deltagare blev utslagna trots att samtliga hade kapacitet att nå prispallen. Konkurrensen är hårdare än någonsin och som alltid är det små marginaler som avgör.
 
Stort tack till den olympiska truppen för era insatser och tack även till hela den svenska organisationen som varit på plats i Tokyo. Nu är det bara att slicka såren och försöka se framåt mot nästa olympiska cykel och Paris 2024.
Foto: Bildbyrån, VEGARD WIVESTAD GRØTT
Skribent: Malin Kjebon
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png