Hoppa till sidans innehåll

Rapport U20-VM

24 AUG 2022 12:59
Trots många imponerande individuella prestationer blev det inga svenska medaljer när U20-VM avgjordes i Sofia, Bulgarien.
  • Skapad: 24 AUG 2022 12:59

Första svenskorna på mattan var Ellen Östman och Caroline Kvist, som lottades mot CAN respektive UZB. Tyvärr blev det varsin förlust, och då motståndarna slogs ut senare i turneringen var mästerskapet över för både Ellens och Carros del. 
 
Nästa tävlingsdag var Nora Svensson enda svensk på mattan, och inledde starkt med att besegra en mongoliska i 1/8-finalen. I kvartsfinalen väntade TUN, där Nora var ytterst nära att avgöra matchen i sista sekunderna men förlorade med poängen 4-3. Tunisiskan föll senare i semifinalen och därmed inget återkval för Nora. 
 
Samma dag anlände GR20 till Sofia med hela fem brottare. Först ut i tävlingen var Simon Borkenhagen och Algot Källman, i 77 respektive 87 kg. Båda ledde sina inledningsmatcher vid halvtid men förlorade till slut på poäng, och fick hålla tummarna för återkval. För Algots del tog hoppet om brons slut efter semifinalerna, där hans kazakiske förlustmotståndare föll mot slutsegraren från Armenien. Borkenhagens motståndare, tysken Nakaev, gick däremot hela vägen till final och Simon ställdes mot CZE i återkval. En motståndare som vanligtvis inte ska ställa till några större problem för Simon, men tyvärr får han inte brottningen att stämma och förlorar matchen på poäng. 
 
Dagen därpå var det dags för resterande tre svenskar att gå in i tävlingen: Georgios Barbanos, Alexander Johansson och Måns Klostermann. 
 
Georgios inleder starkt med att slå IND och följer upp med seger på teknisk överlägsenhet mot USA. Därmed klar för kvartsfinal, där ukrainaren Mirzoiev tyvärr blir för svår och Georgios får erkänna sig besegrad. Ukrainaren förlorar sedan semifinalen och Georgios således utslagen. 
 
Alexander Johansson visade storform i 1/8-finalen genom att klart besegra meriterade finnen Särkkinen, som dessförinnan slagit ut AZE. I kvartsfinalen väntade regerande ungdomsvärldsmästaren från Turkiet, där Alexander är den klart bättre brottaren matchen igenom, men efter flera mycket tveksamma domslut tilldöms TUR segern med 3-3. Turken förlorar senare semifinalen och Alex bronschans går om intet. 
 
Sista medaljhoppet stod därmed till Måns Klostermann, som liksom Caroline Kvist och Nora Svensson fick med sig en bronsmedalj från EM tidigare i somras. Måns ställdes mot KAZ i första omgången, där han länge ser ut att gå mot en ganska bekväm seger innan han tappar bort ledningen i andra perioden och förlorar snöpligt. Kazaken tar sig dock till final och Måns vinner första återkvalsmatchen mot UKR med 8-0. Bronsmedaljen känns inom räckhåll men i nästa omgång tar det stopp mot en tillknäppt serb, där Måns förlorar matchen med 1-1 efter varsin nerdömning och inga tekniska poäng. 
 
Sammanfattningsvis ett resultatmässigt tungt mästerskap för svensk del, där merparten av förlusterna var hårfina och kommer mot slutgiltiga medaljörer. Samtliga brottare visar att de har kapacitet att slåss om de högsta placeringarna men denna gång ville det sig helt enkelt inte. 
 
Stort tack till truppen som visade bra attityd och stöttade varandra på ett föredömligt sätt, och tack till coacherna Janne Öhlén och Johanna Mattsson för ett strålande jobb. En eloge även till vår domare Daniel Tuvestam som under turneringen fick förtroendet att döma flera matcher under finalpassen.
Skribent: Malin Kjebon
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png