Hoppa till sidans innehåll

Resultat UEM

24 JUN 2019 13:00
Förra veckan avgjordes Ungdoms-EM i italienska Faenza. Sverige kom med en bred trupp där vi hade representanter i GR17, WW17 och FS17. UEM blev ett stålande mästerskap för Sverige som plockade hem hela tre bronsmedaljer.
  • Skapad: 24 JUN 2019 13:00

Sverige fick med sig tre medaljörer hem från UEM. Från vänster; Simon Borkenhagen, Julia Fridlund och Alexander Johansson. 

Ungdoms-EM inleddes med GR17 där Alexander Johansson i 80 kg startade sitt EM på bästa möjliga sätt med att fullständigt köra över sina motståndare på vägen fram till semifinalen.

I Semifinalen föll Johansson med minsta möjliga marginal mot rumänen Cojoc. Med bara två sekunder kvar hade Johansson ledningen men efter att ha backat för mycket enligt domarna fick Johansson en varning för passivitet och rumänen tilldelandes två poäng. En tuff bedömning med svenska ögon sett då Alex var den enda som tagit tekniska poäng i matchen.

Alexander lyckades dock ladda om till bronsmatchen dagen efter där det verkligen bjöds på nervkittlande men också högkvalitativ brottning. Efter att först haft ledningen med 3-1 åkte Alex på ett fyrapoängskast, med en minut kvar låg han alltså under med 3-5. Då växlar Alex upp tempot och när läget uppstår tvekar han inte en sekund och drar iväg årets viktigaste och skönaste kast. En väldigt vacker lindena som belönades med fyra poäng vilket blev det matchavgörande kastet. Sverige hade nu fått sin första medalj på EM och Johansson (till höger på bilden) visade upp både glädje och styrka genom en hederlig flexning när slutsignalen gått.

Simon Borkenhagen hade bestämts sig att han inte ville vara sämre än kompisen Johansson. Borkenhagen hade via framförallt flera fina parterröverläge tagit sig hela vägen fram till bronsmatch i 71 kg. Väl där hade han gav han aldrig vitryssen en möjlighet till poäng. Efter att ha fångat armen i parterröverläget kunde Simon rulla runt vitryssen och gå upp i en 3-0 ledning. Vitryssen försökte kontra och var på väg runt på Simons rygg men via ett smidigt agerande kom ”Borken” upp på fötterna. De vitryska tränarna hävdade att Simon hade greppat tag i benen och utmanade domslutet vilket visade sig vara kostsamt beslut. I reprisen kunde man istället se att det var vitryssen som tog tag om Simons ben. Varning till Vitryssen och nytt överläge för Simon. Återigen fick vi se Borkens patenterande rullningen och två nya poäng. Ställningen var nu uppe i 7-0. Efter det var det inget snack om saken och Simon Borhenhagen kunde defilera de sista sekunderna. Nu är han precis som landslagskompisen Alex Johansson; Trea i Europa för ungdomar.

Efter Grekisk-romersk stil var det dags för tjejerna att kliva fram i WW17. 

Bäst på damsidan gick det bäst för Julia Fridlund i 73 kg som enkelt tog sig till semifinal via ett snygg nacksving efter bara 50 sekunders brottning. Efter en tung förlust i semifinalen visade upp Julia upp storstilad fristil när hon i bronsmatchen gick upp till en 8-0 ledning efter två minuters brottning mot spanjorskan Campos. Två fina indyk och hennes kraftfulla backhammar hade levererat poängen i första perioden. I andra perioden fick vi dock återigen se specialgreppet som BK Atlés tränare Thomas Werkström antagligen drillat Julia med över 10000 gånger. Nacksvinget vreds in och ett par sekunder senare kunde en nöjd Julia Fridlund resa sig upp från mattan och inse att hon för andra året i rad plockat hem en UEM-medalj.

Övriga svenskar kämpade väl och flera var inte långt irån medaljmatcherna men igen nådde hela vägen fram till en topp-6 placering. 

Allt resultat från Ungdoms-EM hittar ni här.

Skribent: Zakarias Tallroth
Epost: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png

 

  

 

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....