Hoppa till sidans innehåll

Tre medaljer vid U20-EM i Rom

02 JUL 2022 15:35
Det blev många svenska framgångar för våra tre U20-landslag när Europamästerskapen avgjordes i Ostia strax utanför Rom.
  • Skapad: 02 JUL 2022 15:35

GR20 inledde tävlingen med bravur, där fyra av sex brottare tog sig till medaljmatch. Förstaårsjuniorerna Ilias Ayhan i 60 kg och Hamza Sertcanli i 82 kg gjorde både mästerskapsdebut i U20, och stod för varsin hedervärd femteplats efter flera imponerande insatser. Ytterligare en femteplats togs av Algot Källman, som klev in i mästerskapet som stark medaljkandidat i 87 kg efter sitt brons vid fjolårets EM. 
 
Bäst gick det dock för ytterligare en mästerskapsdebutant: Måns Klostermann i 97 kg visade direkt att han var i Rom för att slåss om medaljerna när han vann första omgången på teknisk överlägsenhet mot SVK. Efter en mycket knapp förlust i kvartsfinalen mot slutgiltige segraren Karelson (som Klosterman besegrade så sent som i maj), tog sig måns till bronsmatch efter en enkel seger mot ARM  i återkvalet. I bronsmatchen besegrades ukrainaren Dorohan med poängen 9-3 efter en fantastisk insats. 
 
Därefter var det dags för WW20 att gå in i tävlingen, där första dagens utropstecken hette Caroline Kvist. Caroline Kvist avancerade till semifinal i 68 kg efter strålande brottning i kvartsfinalen. Där blev det knapp poängförlust mot moldaviskan Beda, men i bronsmatchen dagen därpå var det spel mot ett mål: vinst mot ESP med 10-0 i första perioden och bronsmedaljen var ett faktum.
 
Dagen därpå startade tungt med förluster i första omgången för samtliga tre svenskor. Alla motståndare avancerade dock till semifinal och hoppet om bronsmedaljer levde, men efter semifinalerna stod det klart att endast Nora Svensson skulle få möjlighet att återkvala. Det gjorde hon tack och lov med besked, och ställdes i bronsmatchen mot hemmabrottaren Braschi, ITA. Det blev en tuff kamp där Nora tog ledningen med 1-0 tidigt i matchen. Kort därefter tilldelades italienskan en tveksam tvåa som efter svensk challenge förvandlade ställningen till 3-1. Underläget stod sig tills matchens sista sekunder, när Nora lyckades skapa en situation och ta en avgörande tvåa precis innan tiden gick ut. Tredje bronset till Sverige och ytterligare en lättad och lycklig medaljör.  
 
Även FS20 hade två deltagare på plats, Kevin Makota Ström i 70 kg och Vilhelm Larsson i 79 kg. Tyvärr förlorade båda sina inledningsmatcher på poäng och fick inte återkvala, men liksom för övriga brottare som inte nådde hela vägen blev det en värdefull erfarenhet. 
 
Team Leader Leonard Östlund sammanfattar 
Ett resultatmässigt fantastiskt mästerskap för svensk del, där hela sex brottare tar sig till medaljmatch av tretton möjliga. Med lite flyt hade vi mycket väl kunnat få med oss ytterligare medaljer och framskjutna placeringar, men som alltid är konkurrensen mördande vid U20-EM, i många vikter är det i princip likvärdigt med ett VM. Är hursomhelst oerhört nöjd över prestationerna och även stolt och tacksam över den fina sammanhållningen i samtliga landslag. Strålande samarbete också mellan våra ledare: Janne, Vahab, Lotta och Mehdi. De anstränger sig verkligen till det yttersta för att hjälpas åt och underlätta för de aktiva. Bitvis ganska rörig organisation där mycket strulade med logistiken, men tillsammans gjorde vi det bästa av situationen och jag är övertygad om att alla inblandade kommer att ta med sig många positiva minnen från den här resan. Ser verkligen fram emot att följa detta gäng framöver! 
 
Tack också till alla ditresta supportrar som stöttade brottarna från läktaren, och en eloge även till vår domare Linn Sjöström som skötte sig exemplariskt på mattan och fick förtroendet att döma flera finaler.

E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png