Hoppa till sidans innehåll

VM i Brottning 2022

15 SEP 2022 13:39
VM är över för Sveriges del den här gången. Här följer en sammanfattning av VM-lagets insats under mästerskapet. En ung trupp där några gjorde debut i senior-VM och andra i nya viktklasser.
  • Uppdaterad: 15 SEP 2022 13:39

Sverige kom till start med sju brottare.

Ardit Fazljija inledde mot tysken Kinsinger i kvalet men föll med 1-3 efter att ha åkt på ett smidjebälte i första perioden. Inget återkval då tysken föll i nästa omgång.

Alexander Bica inledde mot kinesen Tao som han besegrade för två månader sedan men denna gång räckte det inte hela vägen fram och Bica föll även han med 1-3. Kinesen blev sedermera bronsmedaljör i 63 kilosklassen.

Aleksandar Stjepanetic gjorde VM-debut i 97 kg och inledde starkt med att besegra 2021-olympiern Omarov från Tjecken i första omgången. I åttondelsfinalen tog det stopp mot Kakhelashvili, Italien efter att Steppe först åkte på ett lyft och i situationen efter fastnade han med armen och skadade sig så illa att han var tvungen att bryta tävlingen. Först befarande man en allvarlig skada men nu finns det goda förhoppningar att Steppe är tillbaka i träning inom ett par månader.

Italienaren slutade på en femteplats i 97 kg.

Johanna Lindborg inledde stabilt i sin nya viktklass 62 kg, med en klar seger över spanjorskan Lydia Perez. I åttondelsfinalen ställdes Lindborg mot Tyskan Niemesch som har ett år av mästerskapsmedaljer i bagaget. Efter en avvaktande första period lyckades tyskan få in en dyk som belönades med fyra poäng och som blev helt matchavgörande. Niemesch föll sedan i kvartsfinal och därmed var Lindborgs VM över.

Albin Olofsson ställdes i kvalet mot den tvåfaldige VM-medaljören från Bulgarien Mnatsakanian. I en tätt och fysisk match hade bulgaren ledningen med 1-1 (via att han tagit sista poängen) men med mindre än 30 sekunder kvar lyckades Albin få en magnifik lindena och gick därmed segrande ur matchen med 5-1.

I åttondelsfinalen väntade en av förhandsfavoriterna, Zoltan Levai från Ungern. Direkt från start visade Albin att han ville vinna matchen med en bra kastförsökt som dock inte belönades med några poäng. Efter 2 minuter brottning dömdes Albin ner i parterr där han försvarade sig bra och i paus var ställningen 0-1 till ungraren. Efter 30 sekunder i andra perioden gjorde ungraren ett kastförsök som Albin parerade. Ungerska ledningen utmanade domslutet men förlorade sin Challenge varpå Albin fick en poäng. 1-1 och Albin har ledningen. Efter endast 20 sekunder valde domarna att återigen döma ner Albin i parterr och belönade Levai med en poäng. Ungraren gick på ett lyft som Albin parerade men domarna bedömde det som misslyckat kast. Sverige valde att överklaga då kastet enligt svensk synvinkel, skedde från parterr. Sverige förlorade challengen och tappade ytterligare ett poäng. Sista minuten kämpade Albin hårt för att få till någon poäng men förlorar med 1-3.

Ungraren tog sig hela vägen till final vilket innebar att Albin fick chans att återkvala. I första återkvalsmatchen väntar 2019 års världsmästare, Malkhas Amoyan från Armenien.
Armenen startade starkt och fick med Albin på ett armdrag och gick upp i en 0-2 ledning. Kort därefter fick han även ett parterröverläge som Albin försvarade bra och vid paus var ställningen 0-3 till Amoyan.

 

Olofsson startade andra perioden i ett högt tempo och fick äntligen chans i parterr. Där lyckades armenen resa sig direkt vid signal och brottarna kom upp till stående. Dock hade Albin lite momentum och lyckades pressa ut Armenen från mattan och nu var ställningen 2-3.

Det sista som hände i matchen och som också blev helt matchavgörande, var en tilltrasslad situation där Olofsson gjorde ett dykförsök. Armenen kontrade och försökte forcera ut Albin från mattan. Men precis vid mattkanten lyckades Albin komma runt på Amoyans rygg för att på så sätt ta två poäng och gå upp i ledning. Men efter videogranskning beslutade domarna att Albins kropp varit utanför linjen och därmed förlorade Sverige ytterligare poäng och Olofssons VM-debut är därmed också över.

Alex Kessidis som kom till VM som vår mest rutinerade brottare ställdes trots erfarenheten för en ny utmaning då han debuterade i 87 kg. Förväntningarna var satta lite lägre då han fortfarande är i en process att växa in i sin nya viktklass men redan i första matchen mot Japanen Sumi kunde man ana att formen var bra. 8-0 efter fyra minuters brottning och matchen var över.

I åttondelsfinalen väntade Dimitrov, Bulgarien. En bulgar som på förhand passade Kessidis illa med ett högt tempo och svår att få tag på. Återigen visade Kessidis vilken fenomenal mästerskapsbrottare han är när han kunde kontrollera Bulgarien i princip hela matchen och vinna med 5-1.

I kvartsfinal väntade den regerande världsmästaren från Serbien, Zurabi Datunashvili. Serben som är svårbrottad lät aldrig Kessidis komma in på honom samt att han i underläget lyckades resa sig och Kessidis attack uteblev. Efter sex minuter stod poängtavlan på 1-5 till Serbien.

Datunashvili tog sig till final (där han också försvarade sin VM-titel) vilket innebar att Kessidis fick chans att slåss om en bronsmedalj.

Först väntade Hannes Wagner, Tyskland. I potten låg en bronsmatch och Kessidis var bestämd över att han skulle ta sig till sin fjärde raka medaljmatch på mästerskap. Efter ett ställningskrig i början av matchen bjöd Kessidis på ännu en klassaktion som bara just Kessidis kan genomföra. Precis vid mattkanten hoppade Kessidis halv runt Wagners rygg och fick tag i ena latsen på honom. Därefter flög tysken i väg på ett fyrapoängskryss, matchen var i princip avgjord och Kessidis avancerade till bronsmatch.

I bronsmatchen väntade ungraren David Losonczi som under sommaren varit helt ostoppbar och bland annat besegrade Kessidis enkelt i Pytlasinski i juli.

Direkt i inledningen lyckades ungraren forcera ut Kessidis men i sekvensen efteråt svarade Kessidis med att skicka ut ungraren från mattan och gå upp i en 2-1 ledning. Efter två minuter var domarna på väg att döma ner ungraren men i samma sekund försökte ungraren med ytterligare en push-out som Kessidis försvarade sig mot, genom att vipa ungraren i sidled. Domarna på mattan belönade Losonczi med ett poäng medan Sverige utmanade domslutet, då ungrarens hand var utanför mattan innan Kessidis trampade ut. Efter Challengegranskning blev beslutet att Losonczi fick behålla sin poäng. Vilken den svenska ledningen reagerade kraftigt på.

3-2 i paus till Ungern.

Efter pausen startade återigen Kessidis starkt och försökte kasta i väg ungraren vid två tillfällen. Vid andra försöket bedömde domarna att det inte var ett korrekt kastförsök och belönade Losonczi med ytterligare två poäng. I parterr lyftes Kessidis upp och ungraren gav sig iväg på ett lyft som Kessidis parerade men återigen ansåg domarna att Kessidis fot var utanför mattan i paraden och ungraren fick ytterligare en poäng. Återstående tid försöker Kessidis skapa något läge men ungraren som nu har en 2-6 ledning, har stängt butiken.

Kessidis slutar på en imponerande femteplats i sin nya viktklass 87 kg.

Jonna Malmgren gick in i tävlingen som fjärdeseedad och stod över första omgången. Sverige räknade med att få mot en av förhandsfavoriterna från Kina i åttondelsfinalen men mexikanskan Acosta skrällde och slog ut kinesiskan.

Jonna gjorde processen kort mot Acosta och vann på fall efter knappa 30 sekunder.

I kvartsfinal väntade ytterligare en av favoriterna, Zynap Getgil från Turkiet. Jonna började starkt och tog en 2-0 ledning men turkiskan lyckades kontra och utjämna till 2-2. Ställningen stod sig till pausvilan. En bestämd Malmgren kom ut efter pausvilan och tog direkt initiativet. Efter att ha ökat tempot i matchen kom Malmgren in med sin högerarm och kunde från den positionen utförda ett vackert höftsving och få ner turkiskan i falläge. Efter en kort stund kunde inte turkiskan försvara sig mer och fallvinsten var en faktum. Malmgren hade nu avancerat till semifinal.

Där väntade Mongoliets Khulan Batkhuyag. Jonna öppnade matchen som vanligt aggressivt och gick direkt till attack. Mongoliskan lyckades försvara den första attacken men det andra dyket satt djupare och två poäng till Sverige var ett faktum. Därefter fortsatte Malmgren med sin aggressivitet och utökade först till 4-0 genom ännu ett dyk för att i början på andra perioden fortsätta framåt och ta ytterligare två poäng och ha en 6-0 ledning. Med två minuter kvar gjorde Malmgren ett nytt dykförsök som mongoliskan kontrade på och försökte svepa svenskan. Dock var Malmgren med på noterna och snurrade sig ur attacken och landade på alla fyra men fastade med armen i en kvartsnelsonposition och mongoliskan fick ner Jonna i falläge. Jonna såg ut att vara på väg ur falläget och mongoliskan bytte position. Jonna var följsam, gjorde det samma och rullade sig ur falläget. Till Sveriges förvåning har domaren slagit fall i samma sekund som Jonna rullade ur läget. Ett beslut som den svenska ledningen ännu en gång tyckte var väldigt hårt dömt.

Fallförlusten var ett faktum och Jonna fick i stället rikta in sig på bronsmatch. Där väntade rutinerade Vinesh Vinesh från Indien. Även hon, en av favoriterna i vikten.

Malmgren inledde matchen med en offensiv start och gav sig iväg på ett dyk men indiskan var med på noterna och kontrade med ett lårbenslyft, tippade över Malmgren till falläge och tog ledningen med 0-2. Jonna fortsatte med sina attacker men indiskan som nu slagit på en kraftigt defensiv brottning lyckades försvara alla försök med teknik och styrka.

I andra perioden kom indiskans första offensiva attack som Malmgren inte hann parera och hade nu en 0-4 ledning. Jonna försökte komma in i clinch med indiskan men fick inte riktigt tag i henne och tappade ytterligare två poäng när indiskan kontrade på en dyk. Matchen rann iväg och förlusten var ett faktum.

Jonna slutar således på en fin femteplats.

 

Sveriges resultat på VM 2022:

Jonna Malmgren | femma i 53 kg

Alex Kessidis | femma i 87 kg

Johanna Lindborg | åttondeplats i 62 kg

Albin Olofsson | elfteplats i 77 kg

Aleksandar Stjepanetic | 16:e i 97 kg

Alexander Bica | 22:a i 63 kg

Ardit Fazljija | 22:a i 60 kg


E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png