Hoppa till sidans innehåll

Hållbarhet ska ge fler kvinnliga tränare

03 MAJ 2021 11:33
SOK startar ett tränarprogram för att matcha fram kvinnliga tränare i OS-truppen och för aktiva i Topp och Talang. 20 stycken lovande har utsetts till Olympisk Offensiv - kvinnliga tränare där framtida hållbart ledarskap är den röda tråden.
  • Skapad: 03 MAJ 2021 11:33

- Sverige behöver fler människor som vill satsa på tränarkarriärer och där är kvinnor är en outnyttjad potential. Men vi tror att framtidens ledarskap behöver bli mer hållbart för att locka kvinnor. Det behövs till exempel lösningar som underlättar under småbarnsåren, berättar Ulrika Sandmark som är ansvarig för projektet för SOK:s räkning och även förbundskapten i simning.

20 kvinnliga tränare har nominerats av sina förbund för att de bedöms ha potential att vara topptränare inom sin idrott inom två till sex år. Ett tillvägagångsätt som inte är helt olikt intagsprocessen för aktiva till SOK:s Topp och Talang.

Svenska Brottningsförbundet har med två tränare; Lotta Andersson och Cornelia Kronvall.
- Vi är väldig positiva till programmet och det ligger också i linje med den vision vi själva strävar efter gällande vår kommande elitorganisation. Vi är också väldig nöjda med just Cornelia och Lotta blir en del av programmet, säger SBF:s sportchef Zakarias Tallroth

Två år med träffar och utvecklingsplaner

Programmet drar i gång den 31 maj med en digital kick-off. Därefter ska gruppen träffas fysiskt eller digitalt fyra gånger per år under två års tid. Varje träff fokuserar på olika ämnen som är centrala för ett framgångsrikt tränarskap på toppnivå, som exempelvis retorik, hållbarhet och mästerskapscoachning. Tillsammans med respektive förbund ska en individuellt utformad utvecklingsplan tas fram för varje tränare som följs upp kontinuerligt. De intagna får även personliga mentorer.

Jämställd tränartrupp på OS är målet

Målet med Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare är att antalet kvinnliga tränare i OS-truppen ska gå från beklämmande tio procent till 35-50 procent med sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 som huvudmål.

- Redan till sommar-OS i Paris 2024 och vinter-OS 2026 ska vi se ett starkt trendbrott i antalet kvinnliga tränare, säger Ulrika Sandmark.

Förbunden som är i stort behov av bra tränare välkomnar initiativet. De individuella sommaridrotterna är först ut och 13 stycken är med i satsningen. En utökning med tränare från lagbollspelen och vinteridrotterna planeras senare. 

Bakgrunden kvinnliga tränare inom idrotten

Enligt RF:s rapport Jämställdhet bland idrottens ledare från 2019 så är 70 procent av ledarna/tränarna inom de svenska landslagen män. Tittar man på trupperna från de fem senaste sommar-OS så var endast tio procent av tränarna kvinnor, trots att andelen kvinnliga aktiva var över hälften.

Alla tränare som ingår är:

Amanda Högström, badminton
Johanna Karlsson, badminton
Lina Skoghagen, boxning
Lotta Andersson, brottning
Cornelia Kronvall, brottning
Johanna Gullroos, bågskytte
Malin Sundström, friidrott
Lotta Borgius, friidrott
Johanna Vikström, friidrott
Therese Larsson, golf
Janie Ahlström, gymnastik
Sofia Paldanius, kanot
Josefine Nordlöf, kanot
Emma Hawke, klättring
Malin Källström, rodd
Jenny Gustavsson, simning
Maria Öhman, simning
Claire Vilshed, simning
Johanna Larsson, tennis
Annie Andersson, triathlon

Skribent: Malin Kjebon
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png