Hoppa till sidans innehåll

Inför VM i Oslo 2021

28 SEP 2021 11:08
VM i Oslo närmar sig! Svensk Brottning blickar framåt med ett lag som består av en härligt mix av rutinerade mästerskapsmedaljörer och unga framtidslöften. Biljetter till mästerskapet köper ni via Norska Brottningsförbundets VM-sida.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2021 11:08

Information om biljetter, schema, Fanzone mm hittar ni på mästerskapets hemsida

Efter ett tungt OS blickar nu Svensk Brottning framåt och Världsmästerskapen i Oslo blir ett startskott för kommande olympiad med ett lag som består av en härligt mix av rutinerade mästerskapsmedaljörer och unga framtidslöften.
 
Alex Kessidis som är en av tre AIK-brottare i den svenska VM-truppen, är nu redo för revansch efter ett OS som slutade utan medalj. Senast VM arrangerades 2019 så knep Kessidis silvermedaljen i 77 kg men nu har han ställt in siktet på den ädlaste valören i sin nya viktklass 82 kg. En annan brottare som gjort samma resa är Azerbajdjans Rafik Huseynov, som tog brons i Tokyo-OS efter att ha besegrat Alex med 1-1 i första omgången. Chans till revansch alltså för Alex, som tillsammans med Huseynov och ryssen Akiev tillhör förhandsfavoriterna i viktklassen.
 
Johanna Mattsson är truppens mest meriterade brottare då hon under hela 10-talet plockat flertalet VM- och EM-medaljer. Efter två års uppehåll från mästerskap kliver hon nu upp på mattan den 5 oktober. 65 kg-klassen kommer att vara en blandning mellan erfarenhet och ungdom. OS-silvermedaljören från Rio Olympic, Maryia Mamashuk(BLR) kommer vara tongivande tillsammans med Elis Manolova (AZE), Mimi Hristova (BUL) and Kriszta Incze (ROU) som alla deltog i OS i Tokyo.

Samma dag gör lagets yngsta brottare sin mästerskapsdebut; 20-åriga Jonna Malmgren från Dalby vann ett historiskt JVM-guld i augusti och får redan nu chansen att mäta sig mot världseliten. Bland annat den omtalade, Akari Fujinami (JPN) som seniordebuterar och bronsmedaljören från OS i Tokyo, Bolortuya Bat Ochir (MGL).
Den 5 oktober blir helt enkelt en väldigt spännande öppningsdag för svensk del.
 
Bogdan Kourinnoi och Zakarias Berg har båda ett EM-brons i bagaget men forfarande saknas det en VM-medalj för stockholmsgrabbarna. Bogdan som tävlar i 77 kg ställs bland annat mot dubble olympiske mästaren Roman Vlasov från Ryssland, som gör comeback efter att ha misslyckats med att kvalificera sig till OS i Tokyo. Två övriga starka kort i viktklassen är Irans Geraie och Mnatsakanian från Bulgarien. Ytterligare en brottare att hålla koll på är kastvillige norrmannen Mukubu, som tog medalj både på JEM och JVM tidigare i somras. Zakarias Berg tävlar som vanligt i 87 kg, en på förhand mycket tuff viktklass där bland annat serbiske OS-bronsmedaljören Datunashvili och ukrainske Europamästaren Novikov finns med bland deltagarna.

Johanna Lindborg har även hon ett EM-brons från 2020 hemma i prisskåpet. Den 23-åriga helsingborgaren gör sin andra VM-start där hon trots sin unga ålder mycket väl kan ta hem en medalj. Samma sak gäller självfallet för Kourinnoi och Berg också. I Johannas klass är det ett öppet fält då varken regerande mästaren Linda Morais (CAN) eller någon av de andra av 2019 års VM-medaljörerna kommer. Motstånd att hålla ögonen på är EM-vinnaren Anastasia Nichita (MDA),  Akie Hanai (JPN).
 
Malmösonen Alexander Bica  gör precis som Jonna Malmgren mästerskapsdebut i seniorsammanhang. Bica tog VM-platsen efter att ha imponerat stort genom att ta hem både Nordiska Mästerskapen samt den internationella tävlingen Thor Masters inom loppet av två veckor. I båda turneringarna besegrade Norges hemmahopp Stig-André Berge, som är en av de stora medaljkandidaterna i viktklassen. Två andra guldaspiranter i 63 kg är Rysslands Labazanov och Irans U23-världsmästare Dalkhani.

Sist men absolut inte minst har vi ett 97 kg tungt kraftpaket i form av Pontus Lund som gör sin tredje VM-start. De största hoten i den viktklassen utgörs av iraniern Saravi som tog brons vid OS i Tokyo samt Rysslands nyblivne U23-Europamästare Sargsayan.

 
Tävlingsdagar för svensk del:
Damerna / fristil
Johanna Mattsson 65 kg: 5-6 okt
Jonna Malmgren 53 kg: 5-6 okt
Johanna Lindborg 57 kg: 6-7 okt
Herrarna / grekisk-romersk stil:
Bogdan Kourinnoi 77 kg: 7-8 okt
Alex Kessidis 82 kg: 7-8 okt
Pontus Lund 97 kg: 8-9 okt
Alexander Bica 63 kg: 9-10 okt
Zakarias Berg 87 kg: 9-10 okt
Tävlingsupplägg:
Dag ett
Kval till kvartfinal: 10:30 - 14:30
Semifinaler: 16:45 - 17:45
Dag två
Återkval: 10:30 - 14:30
Final och bronsmatch: 18:00 - 21:00
Skribent: Lotta Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png