Hoppa till sidans innehåll

Rapport från U23-VM

21 OKT 2022 20:56
Fem svenska brottare kom till start när årets sista mästerskap avgjordes i spanska Pontevedra. Bäst gick det för Lukas Ahlgren som tog hem bronset i GR 82 kg efter en fantastisk insats.
  • Skapad: 21 OKT 2022 20:56

Den tre man starka GR-truppen inledde mästerskapet för svensk del . Samtliga gick in i tävlingen på tisdagen. Niklas Öhlén i 67 kg fick en tuff uppgift när han lottades mot meriterade armeniern Hovhannisyan första omgången. Niklas blev neddömd i första perioden och åkte på ett lyft, men lyckades snygga till siffrorna innan paus genom ett vältajmat indyk. Underläge i paus med 6-2, minskade i andra perioden till 6-5 efter en stark forcering av Niklas. Närmare än så kom vi tyvärr inte innan slutsignalen gick. Armeniern förlorade lite överraskande i nästa omgång och Niklas därmed utslagen.

 

Även för Miru Olsson blev det endast en match. Han tappade sin ledning mot hemmabrottaren Sanchez och förlorade knappt med poängen 3-2. Spanjoren avancerade till kvartsfinal men förlorade där mot IND. Alltså inget återkval för Miru heller.

 

Sveriges sista hopp på herrsidan var således Lukas Ahlgren i 82 kg, som missade U23-EM i våras på grund av hjärtproblem och som kommit igång med full träning för bara några månader sedan. I första omgången lottades han mot finske JVM-medaljören Särkkinen, som i kvalomgången besegrade en duktig ungrare. Lukas visade omedelbart att han var i Spanien för att slåss om medaljer, och efter en fullständigt dominant insats vann han på teknisk överlägsenhet med 11-2 i början av andra perioden.

 

I kvartsfinalen ställdes Lukas mot meriterade greken Pagkalidis. Även där tog Lukas kommandot tidigt i matchen och skaffade sig en klar ledning inför pausvilan. I andra perioden ökade greken tempot kraftigt och reducerade men Lukas lyckades hålla undan och vann till slut med 5-3.

 

Matchen tog dock hårt på krafterna, vilket lite senare visade sig i semifinalen mot norske slutsegraren Mukubu. Redan från start halkade Lukas in i norrmannens brottning, och matchen avgörs efter ett mycket starkt parterröverläge av Mukubu. Tung förlust men det var bara att ladda om inför bronsmatchen dagen därpå, där det efter återkvalet står klart att Lukas får möta estländaren Kaljola.

 

På onsdagkvällen strax efter 19:00 var det dags att tömma tanken en sista gång och göra allt för att plocka hem en svensk medalj. En laddad Lukas inledde matchen starkt och fick första parterröverläget i mitten av första perioden. Där lyckades han dock inte få med estländaren på sitt lyft trots flera bra försök, och matchen dömdes upp i stående igen. Därefter ökade trycket i stående och precis innan paus tog motståndaren vara på en situation vid zon och tog ledningen med 1-1 när Lukas trampade utanför.

 

Detta innebar att Lukas i princip var tvungen att ta poäng i stående, eftersom estländaren annars med största sannolikhet skulle få med sig ett överläge och därmed utöka ledningen till minst 2-1. Full fart framåt alltså för att söka poäng, och efter bara trettio sekunder uppstod en krysstagssituation på Lukas initiativ. Lukas tvekade inte utan drog iväg estländaren på ett vackert kryss, som omedelbart följdes upp med en rullning. Ledning med 7-1 och därefter fullt krig i stående resten av perioden för att behålla greppet om matchen. Efter sex långa minuter gick äntligen slutsignalen, som följdes av ett svenskt glädjevrål från en oerhört välförtjänt bronsmedaljör. En lättad Lukas Ahlgren tog därmed sin första mästerskapsmedalj, tillika Sveriges första VM-medalj i år.

 

Tidigare under onsdagen hade också våra två damer gått in i turneringen. Båda Evelina Hulthén i 59 kg och Tindra Sjöberg i 68 kg inledde starkt och vann sina inledningsmatcher övertygande: Evelina på teknisk överlägsenhet mot en bulgariska och Tindra på fall mot en brasilianska.

 

I omgången därpå tog det dock stopp för båda. Evelina förlorar en tät match mot polskan Glodek, där hon leder matchen med 1-1 i paus men tyvärr tappar matchen i mitten av andra perioden när hon varnas för passivitet och blir tvungen att söka nya poäng.

 

För Tindra kom förlusten mot ungerskan Szabados, som efter ett balansgrepp i första perioden lyckades vinna på fall. Ungerskan förlorade sedan sin semifinal med minsta möjliga marginal och Tindra var därmed utslagen ur turneringen.

 

För Evelina blev det däremot återkval dagen därpå, efter att polskan avancerade hela vägen till final. I återkvalet ställdes hon mot indiskan Mansi, som tyvärr blev för svår för Evelina och hoppet om ytterligare ett svenskt brons släcktes efter poängförlust med 5-0.

 

Stort grattis till Lukas och tack till våra ledare Johan Eurén och Yulia Ratkevich som höll ihop truppen på ett utomordentligt sätt, trots en del strul med transporter och logistik under mästerskapets gång. Tack även till våra tre(!) domare som skötte sig exemplariskt och fick förtroendet att döma många avgörande matcher.

 

/Leonard Östlund, team leader

Skribent: Malin Kjebon
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png