Hoppa till sidans innehåll

Seniorlandslagens förberedelser inför EM och OS-kvalen

15 DEC 2020 13:59
Inför EM och OS-kvalen 2021 berättar SBF:s sportchef vilka förutsättningar landslagen har och hur besluten om EM och OS-kvaltruppen kommer grunda sig på
  • Skapad: 15 DEC 2020 13:59

 

Just nu befinner sig herrlandslaget GR och damerna som ingår i SOK:s program i fjällen på uppstartsläger inför 2021.

Efter det längsta tävlingsuppehållet sen Andra Världskriget börjar landslagsverksamheten nu ta fokus på ett nytt år där vi har försiktiga förhoppningar om att vi skall kunna gå mot en mer normal elitverksamhet och tävlingssäsong. 

2020 har varit tuff för Brottningssverige. Barn och ungdomsverksamheterna har verkligen fått kämpa i uppförsbacke och vi inom elitverksamheten har minst sagt blivit imponerade över det driv som finns i våra föreningar som fått jobba i motvind med hårda restriktioner som begränsat träningsmöjligheterna och att tävlingar i princip har uteblivit. 

Senioreliten har haft det lite enklare. Vi har sen juni månad kunnat ha landslagssamlingar minst en gång i månaden genom hela året. Bristen har varit tävlingar och internationella läger. När vi summerar hösten 2020 inser vi att vi haft en nationell tävling i Klippan och en internationell tävling i Kroatien för herrarna/GR och en i Polen för damerna och herrarna/FS.

Vår förhoppning i grunden är att kunna presentera tydliga kriterier för vad som gäller inför säsongen 2021 men när vi summerar hösten 2020 och ser 2021:s planering så kommer det vara väldigt lite internationella tävlingar och inga nationella tävlingar innan EM eller OS-kvalet. Till exempel är SM som skulle gått i januari nu framflyttat till maj.   

Kriterierna för EM i Polen som startar den 8 februari kommer grunda sig på alla landslagsaktiviteter under sommaren/hösten där vi bland annat genomfört flera kontrollmatcher för att få se brottarna i skarpt läge. Sista steget blir en internationell tävling i januari. Herrarna GR åker till Zagreb Open, Damerna åker till Italiens GP och FS-herrarna åker till Frankrikes GP. 

Europamästerskapen kommer gå i Warszawa och inte Katowice som det först var planerat. 

Kriterier för OS-kvalet kommer ha samma utgångspunkt som EM, målet är att alla brottare som skall OS-kvala kommer åka till EM för att få en tävling till innan OS-kvalet som går den 18-21 mars. Att ha ett EM som förberedande tävling till ett OS-kval har sina för- och nackdelar men i rådande situation så behöver våra brottare så många matcher som möjligt för att kunna vara så väl förbereda som möjligt inför OS-kvalen. 

Dock ser vi optimistiskt på säsongen 2021. Förhoppningsvis kommer vi få med oss några brottare till OS i Tokyo. Men samtidigt så kommer vi ha ett VM i Oslo i oktober som gör att SM i maj kan bli högintressant när det gäller VM-platserna till Oslo. För ålderskategorierna 17, 20 och 23 har vi lite mer tid att då mästerskapen där börjar först senare under 2021. 

/Zakarias Tallroth, Sportchef Svenska Brottningsförbundet
This is a mailto link 

Skribent: Lotta Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png