Hoppa till sidans innehåll

Smittskyddsåtgärder eller vaccinationsbevis från 1 december

01 DEC 2021 19:29
Vid en offentlig tillställning eller allmän sammankomst med 100 åskådare eller mer, kan arrangören istället för att införa restriktioner, kräva vaccinationsbevis vid inpassering. Det är upp till varje arrangör att välja det som passar dem bäst.
  • Skapad: 01 DEC 2021 19:29

För Svensk Brottning påverkar detta i första hand våra tävlingar.

SBF rekommenderar att följa det som FHM och regeringen anser är bäst för att förhindra och minska smittspridning.

Det är upp till varje tävlingsarrangör att välja vilket av alternativen som passar dem bäst. SBF stöttar arrangörerna i de olika åtgärder som krävs för att genomföra tävlingar. Vi poängterar vikten av att minska risken för smittspridning.

När det gäller införandet av vaccinationsbevis skriver Riksidrottsförbundet följande;

Anordnare av en offentlig tillställning med fler än 100 deltagare inomhus, exempelvis idrottstävling, kan genom att kräva vaccinationsbevis av deltagare (åskådare) fortsätta att bedriva sin verksamhet utan att behöva vidta särskilda smittskyddsåtgärder.

Vid en idrottstävling på en tydligt avgränsad arena – som vid tävling inomhus – ska åskådarna räknas som deltagare. Däremot räknas inte utövare och funktionärer.

Anordnaren ska vid inpassage kontrollera att deltagare som är 18 år eller äldre är vaccinerade med två doser vaccin och att det har gått minst 14 dagar sedan den andra dosen. Deltagaren ska kunna visa upp vaccinationsbevis och legitimation. Undantag från detta krav gäller för personer under 18 år och för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig. Det behöver man då kunna verifiera med giltigt läkarintyg.

Läs hela RF:s text om vaccinationsbevis här.

I begreppet deltagare (åskådare) räknas alltså inte tävlande brottare, ledare eller funktionärer in.

Barn och ungdomar under 18 år som kommer som publik, räknas in i åskådarantalet även om de inte behöver visa vaccinationsbevis.

För de arrangörer som väljer att inte använda sig av vaccinationsbevis, men som vill ha en tävling med publik med fler än 100 åskådare; gäller det att följa FHM:s föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare (åskådare).

I föreskrifterna anges att;

  • deltagare ska anvisas sittplats
  • sällskap får bestå av maximalt åtta personer
  • avståndet till andra sällskap måste vara minst en meter både i sidled och framåt/bakåt.

Utöver föreskrifterna finns även allmänna råd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som inte använder vaccinationsbevis.
Läs hela RF:s text om vad som krävs här.

När det gäller ansvar är det tävlingsarrangören som har det juridiska ansvaret att antingen säkerställa att samtliga deltagare (åskådare) kan uppvisa vaccinationsbevis eller vidta andra smittskyddsåtgärder (anvisa sittplats, avstånd och begränsad storlek på sällskap).

Frågor hänvisas i första hand till This is a mailto link

Skribent: Malin Kjebon
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png