Hoppa till sidans innehåll

Summering av Digitalt möte om tävlings- och lägerrestriktioner

12 MAR 2021 11:58
Tisdagen den 9 mars höll SBF en öppen informationsträff om tävlings- och lägerrestriktioner med fokus på landslagsverksamheten. SBF:s Sportchef Zakarias Tallroth och tävlingsansvarig Leonard Östlund höll i mötet. Här kommer anteckningar från mötet.
  • Skapad: 12 MAR 2021 11:58

Nya restriktioner och konsekvenser

Inledningsvis gick man igenom SBF:s riktlinjer som uppdaterats utifrån restriktionerna som började gälla 1 mars. Riktlinjerna hittar man här.

Konsekvenser för U17-lagen 

Just nu kan inte SBF bedriva någon landslagsverksamhet för dessa på grund av regeringens restriktioner och FHM:s allmänna råd, där varken tävling eller lägerverksamhet kan bedrivas för den ålderskategorin. 

Uppmaningen till alla ungdomar är att hålla i gång träningen i möjligaste mån. SBF har som ambition att när väl läget förbättras, försöka få igång verksamheten så fort som möjligt. Deltagande på U17-EM är fortfarande väldigt ovisst och i dagsläget vet vi inte heller om UEM, som är planerat i juni, kommer kunna äga rum.

Konsekvenser för U20-lagen 

U20-lagen är i samma sits som U17 då vi inte kan bedriva nationella läger och tävlingar för U20. Vilket bland annat innebär att JSM 1-2 maj kommer att ställas i.
Däremot finns det möjlighet för vissa  U20-brottare som är över 18 år och tillhör nationell seniorelit, att delta på seniorsamlingar eller internationella samlingar då det klassas som yrkesmässig idrott. Här tittar SBF på möjligheterna att genomföra aktiviteter i april.

Avsikten är även här att kunna starta upp landslag och tävlingsverksamhet med kort varsel när läget förbättras, så alla juniorer uppmanas att hålla igång med träningen.

JEM är planerat i månadsskiftet juni-juli. I dagsläget finns inget datum för Nordiska Mästerskapen för ungdomar och juniorer. 

Definition yrkesmässig idrott

SBF gick igenom definitionen av yrkesmässig idrott. Mer om definitionen kan du läsa här.

 Lägesrapport seniorlandslagen

SBF gick igenom nulägesrapporten för våra landslag som just nu förbereder sig för OS-kvalen 18-21 mars. Man berättade också om hur verksamheten fungerat under 2020/2021 och att man bedrivit landslagsverksamhet löpande från juni 2020.

 

Frågor

En fråga som dök upp var problemet med att ungdomar inte kunnat träna brottning och att det kan vara tufft att gå matcher mer kort varsel. SBF är medvetna att situationen sett olika ut för alla klubbar runt om i landet. Vissa har inte ens haft tillgång till lokal medan andra kunnat hålla igång sin verksamhet relativt enkelt. Detta har skapat väldigt olika förutsättningar.
SBF kommer inte skicka i väg brottare på mästerskap i sommar, om det inte har kunnat någon form av samling innan för att säkerställa att brottarna är väl förbereda. Dock har SBF kunnat se att Sverige klarat sig relativ bra jämfört med andra länder under pandemin när det gäller att kunna bedriva träning. 

En annan fråga som hängde ihop med ungdomarnas träningsmöjligheter, var att klubbarnas olika förutsättningarna antagligen gjort att glappet mellan toppen och bredden blivit ännu större. Detta är ett problem som SBF också är medvetna om. Vi jobbar på olika modeller för en breddsatsning när vi kan återgå till en lite mer normal verklighet. Vi inser också att vi verkligen måste prioritera ungdomarna framöver för att hålla svensk brottning levande. 

SBF uppmanade också klubbarna att höra av sig om man hade frågor. 

 

Skribent: Malin Kjebon
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png