Hoppa till sidans innehåll

Svenska Brottningsförbundets ställningstagande med anledning av kriget i Ukraina

02 MAR 2022 21:16
I kväll beslutade United World Wrestling (UWW) att inte tillåta brottare från Ryssland och Belarus att delta i UWW-arrangemang. Svenska Brottningsförbundet står bakom beslutet.
  • Uppdaterad: 02 MAR 2022 21:16

- Det är ett bra beslut av UWW, om än i senaste laget. Vi är lättade över att frågan nu äntligen är avgjord, säger Jan Åström, ordförande i Svenska Brottningsförbundet.

Svenska Brottningsförbundet fördömer den ryska invasionen av Ukraina och vill uttrycka sitt deltagande med alla som drabbas. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Svenska Brottningsförbundet har sedan tidigare beslutat att:

  • Ställa sig bakom den svenska regeringens förslag till EU om att utesluta ryska idrottare från att delta i tävlingar och matcher inom EU samt att inte delta i evenemang i Ryssland.
  • Ställa sig bakom IOK:s beslut om att utesluta ryska och belarusiska idrottare från att delta i tävlingar och matcher samt att inte delta i evenemang i Ryssland.
  • Svenska Brottningsförbundet kommer inte att delta i några tävlingar och eller träningsläger i Ryssland, Ukraina och Belarus.
  • Svenska Brottningsförbundet har tillsammans med Nordic Wrestling Association gjort en skrivelse till UWW och dess ordförande, Mr. Lalovic. I skrivelsen kräver vi att UWW ska stänga av ryska och belarusiska brottare till alla UWW arrangemang.
  • Följa den fortsatta utvecklingen tillsammans med Riksidrottsförbundet och den övriga svenska idrottsrörelsen.

I kväll beslutade United World Wrestling (UWW) att inte tillåta brottare från Ryssland och Belarus att delta i UWW-arrangemang.
– Vi har från Svenska Brottningsförbundet, tillsammans med Nordic Wrestling Association, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen arbetat för att detta beslut skulle komma till stånd. Ett arbete som inte alltid går att genomföra publikt eller via media, och nu har UWW kommit med ett tydligt besked. Det är bra, säger Jan Åström.

På länken nedan kan ni läsa mer information om UWW:s utlåtande.
https://uww.org/article/united-world-wrestlings-statement-conflict-ukraine

Frågor hänvisas till,
Samuel Lund, generalsekreterare This is a mailto link
Jan Åström, ordförande This is a mailto link

Skribent: Lotta Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png