Hoppa till sidans innehåll

Svensk medaljskörd när den internationella säsongen drog igång!

18 JAN 2021 11:10
Den internationella säsongen startade i helgen och Sofia Mattsson och Alex Kessidis visade framfötterna direkt då båda bärgade guld i sina årsdebuter.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2021 11:10

Inte nog med det, ytterligare sex svenskar tog medalj vilket får ses som en av de bättre säsongsinledningarna på väldigt länge.   

I helgen ägde två internationella GrandPrix-tävlingar rum i Europa och Sverige kom till start med två landslag. Damerna åkte till Frankrikes GP och herrarna åkte till GP Zagreb Open.

Vi börjar i Frankrike där damlandslaget kom till start med en liten men stark trupp i en tävling som bjöd på högkvalitativt motstånd.

Sofia Mattsson slog världsmästaren

Vi börjar med Sofia Mattsson i 53 kg. Efter tre stabila vinster över bland annat EM-tvåan Hemmer så var Sofia klar för final. Där väntade den regerande världsmästaren i 55 kg, Jacarra Winchester från USA. Sofia styrde i princip hela matchen och hade en 5-0 ledning när en minut återstod. Amerikanskan lyckades komma ikapp till 5-4 men närmre kom hon inte och Sofia kunde till sist vinna med 7-4. En bra start på året för Mattsson och någon ringrostighet från att inte ha tävlat på nästan ett år syntes inte.

Brons till Lindborg och Malmgren 

Både Johanna Lindborg och Jonna Malmgren gjorde också en väldigt bra turnering.

Johanna Lindborg stötte på den olympiske mästaren MAROULIS i semin där amerikanskan var en för övermäktig uppgift men Johanna revangerande sig omgående och kunde med kraftfull brottning vinna sin bronsmatch med 10-0 mot turkiskan Ozturk.

Jonna Malmgren som i år tagit steget upp till seniorerna trots att hon bara är junior visade att hon verkligen kan hävda sig på den här nivån. Endast VM-tvåan från 2018: Sarah Hildebrandt blev för svår denna gång. En bronsmedalj i den nya vikten 50 kg lovar gott för framtiden.

Alex Kessidis vinner GP Zagreb Open

Ett guld, tre silver och ett brons blev resultatet i Zagreb Open i Kroatien. Totalt 18 nationer fanns med på startfältet och Sverige slutar på en imponerande andraplats i lagtävlingen och kan ta med sig ett resultat som visar att vi blir att räkna med under 2021. 

Alex Kessidis visade ännu en gång att han tillhör den absoluta världseliten när han tog hem segern i 82 kg. Från första match igår till sista sekunden av finalen har Kessidis varit klassen bättre än alla sina motståndare även om finalen inte bjöd på några direkta poäng så hade Kessidis full kontroll matchen igenom. 

Öhléns stora genombrott

Niklas Öhlén fick sitt stora internationella genombrott när han var så när på att ta hem segern i 63 kg. Men i vägen stod europamästaren från 2019 samt silvermedaljören från VM 2018, Victor Ciobanu från Moldavien. Öhlén tog ledningen direkt i matchen med 2-0 och utökade ledningen med ett suveränt smidjebälte. Men den rutinerade moldaven drog till sist det längsta strået och kunde vinna med 7-8. Även UWW:s president Nenad Lalovic lovordade Niklas efter matchen.

Ahlgren och Stjepanetic krigade till sig en silvermedalj 

Två brottare som verkligen krigade sig till final igår var Lukas Ahlgren och Aleksandar Stjepanetic. Båda vände då underläge till vinst i flera matcher. Det väntade dock tufft motstånd i finalerna.

Lukas Ahlgren gjorde en kanonmatch i 77 kilosfinalen mot Turken Furkan Bayrak. Där Ahlgren föll med 3-5 efter att ha tappat poäng i parterrunderläget. 

Sist upp på mattan för svenskarna i finalpasset var Aleksandar "Steppe" Stjepanetic i 87 kg. Steppe har ledningen med 1-0 i fyra minuter tills den regerande Världsmästaren Zhan Beleniuk visar att han är just det, regerande världsmästare genom att rulla Steppe fyra gånger och på så sätt avsluta matchen.  

Ardit Fazljija tog tidigare under dagen hem bronset i 60 kg efter att ha fått revansch från sin förslut på VM 2019 mot Justas Petravicius, Litauen. 

 

Fullständiga resultat hittar man på https://unitedworldwrestling.org/.../grand-prix-zagreb... samt https://fflutte.smoothcomp.com/en/event/4342/results

Vi summerar en bra start på Brottningsåret 2021 med två guld, tre silver och tre brons av våra två trupper som varit ute och tävlat.

/Zakarias Tallroth This is a mailto link

 

 

Skribent: Lotta Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png