Hoppa till sidans innehåll

Unik satsning för att utveckla Svensk Brottning

12 AUG 2021 09:00
SBF har tecknat ett avtal med Malmö stad, Malmö Idrottsakademi och Sveriges Olympiska Kommitté om ett nationellt center för brottning med fokus på dambrottning. En 370 kvm stor brottarlokal ska stå färdig till årsskiftet på Stadionområdet i Malmö.
  • Uppdaterad: 12 AUG 2021 09:00

För att stärka utvecklingen av Svensk Brottning har SBF genomfört en omvärldsanalys med avseende på hur de främsta brottningsnationerna arbetar med sin elitutveckling. I analysen framkom det bland annat att de flesta toppnationerna arbetar med ett eller flera förbundsstyrda brottningscenter. Detta för att kraftsamla nödvändiga resurser för att ge elitbrottare bästa möjliga tränings- och tävlingsupplägg och för att de ska kunna hävda sig i en alltmer tilltagande internationell konkurrens.

- Det känns fantastiskt roligt att göra denna satsning tillsammans med Malmö stad, Malmö idrottsakademi, och Sveriges Olympiska Kommitté. Det är ett fördelaktigt upplägg som kommer att gynna Svensk Brottning på kort- och lång sikt, säger Samuel Lund, generalsekreterare på Svenska Brottningsförbundet.

- Svensk Brottning har en ny generation av ambitiösa brottare som har visat att de är villiga att göra det som krävs för att nå internationella framgångar. Att då tillsammans med Malmö idrottsakademi och Sveriges Olympiska Kommitté kunna erbjuda brottarna en utvecklingsmiljö som ger dem ännu bättre förutsättningar, det är väldigt stimulerande, säger Zakarias Tallroth, sportchef Svenska Brottningsförbundet.

Svenska Brottningsförbundet kommer att få tillgång till de toppmoderna lokalerna på Stadionområdet 1 januari 2022. Brottning kommer inte att vara den enda kampidrotten att ha sitt center på Stadionområdet. Den 1 september 2021 startar även Svenska Judoförbundet ett center för sina landslagsaktiva i Malmö.  

- Satsningen skapar fantastiska förutsättningar för elitidrotten och evenemangsnäringen ska växa i staden. Genom detta samarbete växer attraktionskraften för Malmö som idrottsstad, säger Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande.

- Elitidrotten i Malmö skapar goda förebilder vilket ger kraft och inspiration till ledare och ungdomar i alla delar av staden, säger Sven-Erik Rasmusson (S), vice ordförande i fritidsnämnden.

I Malmö kommer brottarna att ha tillgång till tränarledd träning två gånger dagligen och full tillgång till Malmö idrottsakademis team i kombination med studier.

- Svensk dambrottning har under många år haft fantastiska internationella framgångar men står nu inför ett generationsskifte. En centralisering i Malmö med fokus på fristilsbrottning ligger helt rätt i tiden. Vi är övertygade om att denna strategiska satsning kommer ge fler internationella medaljer på sikt, säger Henrik Forsberg, sportchef Sveriges Olympiska Kommitté.

För mer information, kontakta
Samuel Lund, generalsekreterare, Svenska Brottningsförbundet
Tel: 073-085 82 68

Zakarias Tallroth, sportchef, Svenska Brottningsförbundet
Tel: 072-538 66 01

Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande, Malmö stad
Tel: 070-603 43 39

Johan Hermansson, fritidsdirektör, Malmö stad
Tel: 0701-44 26 0

Henrik Forsberg, sportchef, Sveriges Olympiska Kommitté  
Tel: 073-372 20 00

Skribent: Samuel Lund
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png