Hoppa till sidans innehåll

Trygg idrott


Inom idrottsrörelsen råder nolltolerans mot all form av mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Alla – både barn, ungdomar och vuxna – ska kunna idrotta utan att riskera att utsättas för detta.

Svenska Brottningsförbundets Disciplin- och juridiknämnd kan hantera ärenden när det gäller Trygg Idrott. Mer information finner ni här.

Registerutdrag

Den 1 januari 2020, blev FN:s barnkonvention lag i Sverige 
Då trädde även Riksidrottsmötets beslut om att föreningar ska begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. 

Personen begär själv ut det begränsade registerutdraget av Polisen och visar sedan upp det enligt föreningens rutiner. 

I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Registerutdrag i kombination med att kontrollera referenser, ska alltid ske vid nytillsättningar. Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Här kan du begära ut ditt begränsade register utdrag.

Om du behöver mer information, gå till sidan med frågor och svar om registerutdrag.

Mer om registerutdraget finns att läsa i materialet “Skapa trygga idrottsmiljöer”.

Var vänder du dig om något händer?

Om du är orolig för någonting i din förening ska du i första hand vända sig till föreningens styrelse. Styrelsen är ansvarig och kan till exempel avsluta ett samarbete med en tränare.

Om det finns hinder att vända sig till föreningens styrelse, såsom personkopplingar eller att oron är kopplad till styrelsen, kan du höra av dig till Svenska Brottningsförbundets Disciplin- och juridiknämnd.

Det går även att ta kontakt med något av RF/SISU:s 19 distrikt där det finns sakkunniga i barn- och ungdomsidrott som kan hjälpa till att föra dialog med föreningen eller guida rätt.

Om ett ärende inte kan hanteras av varken förening, SF eller RF/SISU:s distrikt kan du kontakta idrottsombudsmannen på 08-627 40 10 eller This is a mailto link.

Idrottsombudsmannen kan till exempel vägleda kring polisanmälan och utreda ärenden. Om du inte vill eller vågar vända dig till idrottsombudsmannen direkt kan du använda den anonyma och krypterade visselblåsartjänsten, där idrottsombudsmannen tar emot ärenden.

Referens: Riksidrottsförbundet Trygg Idrott

Det finns också andra aktörer som kan vara aktuella att ta kontakt med:

  • Bris stödlinje för barn når du på telefonnumret 116 111.
  • Bris vuxentelefon når du på telefonnumret 0771 50 50 50, som är öppet vardagar mellan klockan 09.00 och 12.00.
  • Polisen når du på telefonnumret 114 14. Vid akuta ärenden ringer du självklart 112.
  • Socialtjänsten når du via din kommun.
  •  

Orosanmälan

Om du har misstankar om att ett barn far illa i idrottsverksamheten eller någon annanstans rekommenderas du att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Även om idrottsledare – till skillnad från socialtjänst, lärare och poliser – inte har skyldighet att anmäla är det givetvis önskvärt att vi tar vårt ansvar och sätter ett barns trygghet i första rummet.

Vill du veta mer om orosanmälan kan du med fördel besöka Bris hemsida.

Om något allvarligt inträffat

När och om något händer i din förening eller i ditt förbund – eller om du misstänker att något händer – är det oerhört viktigt att agera och agera snabbt. Beroende på händelsens art finns olika lämpliga lösningar. Är det ett barn som farit illa är det otroligt viktigt att barnet skyddas och att det är barnets berättelse eller din misstanke om att barnet farit illa som är det primära.

Vid en allvarlig förseelse råder vi er att söka stöd.

Referens: Riksidrottsförbundet

För frågor eller för mer information om Svenska Brottningsförbundets arbete med Trygg Idrott, kontakta Malin Kjebon, Idrottskonsulent på SBF, tel 08-6996324, This is a mailto link

Uppdaterad: 15 JAN 2020 13:27 Skribent: Lotta Samuelsson
E-post: Adressen Gömd

Nordiska rum 150_.png 

  

 
craft hemsida 150x150.png
korpberget 10x150.png
RF tillsammans 150.png
SPW.png

Postadress:
Svenska Brottningsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996323
E-post: info@swedewrestling....

Nyhetsbrev2.png