// layout bug
Hoppa till sidans innehåll

Oavgjort som bäst för Västergötland i Eslöv

12 OKT 2016 22:40
En oavgjord match mot Oslo/Akershus blev enda poängen för Västergötlands distriktslag när Nordisk Ungdomsturnering avgjordes i Eslöv den 1–2 oktober. Sena återbud blev kännbara för laget.
  • Uppdaterad: 12 OKT 2016 22:48

Precis som förra året i Åbo slutade Västergötland på sista plats bland de nio deltagande lagen. Till skillnad från då blev det i alla fall en poäng efter 6-6 mot Oslo/Akershus. Laget gick också jämna matcher mot Stockholm och Häme.

Det stora glädjeämnet var Mikael Karlssons framfart i 58-kilosklassen. Skövdebrottaren vann samtliga sina åtta matcher, däribland mot tuffa motståndare som Anton Jalneskog och Timmy Sköld, och blev klassegrare. Mikaels bror Simon Karlsson var den enda av övriga i laget som noterade plusstatistik.

Dagarna innan tävlingen drabbades Västergötland av tre återbud på grund av sjukdom, däribland två inlånade brottare. Endast en viktklass kunde bemannas med reserv vilket innebar att laget lämnade walk over i två vikter. Det fick förstås avgörande betydelse i de jämna matcherna.

Västergötland – Turpo 3-9

Finländarna stack snabbt ifrån till ledning med 7-0 varav två vinster på walk over. Simon Karlsson var den enda av västgötabrottarna som gick tiden ut men det blev förlust med 7-12. I några av de tyngre klasserna var Turpo svagare så Mikael Karlsson, Morteza Ahmadi och Noorullah Qasemi kunde putsa siffrorna. Mest imponerade Noorullah som ledde med 13-0 mot Joonas Mört när han vann på fall 34 sekunder före slutsignalen.

Østfold – Västergötland 9-3

Efter Gustav Åstrands seger i 50-kilosmatchen och Mikael Karlssons knappa poängseger i 58-kilosmatchen krympte den norska ledningen till 5-3. Därefter radade dock Østfold upp fyra segrar och spikade slutresultatet. Förlusterna var inte alltid solklara. Ajupe Sadujev hade tagit tolv poäng när han förlorade på fall, Noorullah Qasemi höll emot tiden ut mot Joakim Rolfsø i 68 kilo och Johan Nielsen tog ledningen med 4-0 i tungviktsmatchen innan han hamnade fel och blev lagd på rygg.

Västergötland – Oslo/Akershus 6-6

Precis som Västergötland saknade Oslo två brottare i laget vilket gjorde ställningen till 3-0 inledningsvis sedan David Sydhagen Rissanen tagit sin första seger för distriktslaget på fall i 32-kilosklassen. Norrmännen vände matchen innan Mikael Karlsson tog sin enklaste seger i tävlingen och kvitterade till 4-4. Efter fallseger för Noorullah Qasemi var det upp till Johan Nielsen att ordna oavgjort i sista matchen. Det blev en match över sex minuter mot Ramin Bolouri som Johan vann med poängen 16-10.

Västergötland – Nyland 2-10

Skövdes brödraduo Simon och Mikael Karlsson tog de enda segrarna mot de duktiga finländarna och Simon visade härlig stridsmoral när han la Teo Laitila på fall 35 sekunder före slutet vid poängunderläge 8-14. Mikael gick en poängrik match mot Juho Nisula som blåstes av efter 3.56 när "Micke" ledde med 21-8. Ajupe Sadujev gick tiden ut i 35-kilosmatchen men förlorade på poäng. Ännu närmare var Noorullah Qasemi som föll med knappa 3-5 mot Veikko Röyskö.

Nordvästra Skåne – Västergötland 10-2

I likhet med förra året blev det storförlust mot skåningarna. Återigen var det Simon och Mikael Karlsson som tog de enda västgötavinsterna. Båda avgjorde sina matcher tidigt, i Mikaels fall med ett snyggt slängkryss som skickade Zacharias Gustavsson i mattan. Morteza Ahmadi fortsatte att ha problem med domarna och drabbades ännu en gång av flera varningar som kostade honom poäng. Av de förlorande brottarna i Västergötland var det bara Morteza och David Sydhagen Rissanen som över huvud taget tog poäng i sina matcher.

Göteborg – Västergötland 11-1

Söndagen började i högsta grad motigt. Segermaskinen Mikael Karlsson såg i alla fall till att laget slapp nesan att bli nollat. Matchen mot Anton Jalneskog blev en riktig rysare där "Micke" får sägas ha haft lite tur med domsluten och till sist kunde stå som vinnare med poängen 3-2. Han visade en fantastisk karaktär genom att inte vika ned sig i avgörande lägen. Simon Karlsson ledde i 38-kilosmatchen med 4-0 efter första perioden mot Alexander Vafai men tappade i andra perioden till 6-8. I övrigt var västgötakillarna chanslösa mot sina respektive motståndare.

Västergötland – Stockholm 5-6

Båda lagen lämnade walk over i två matcher vilket fick till följd att 46-kilosklassen utgick. Ajupe Sadujev tände laget när han efter 2.34 la Elliot Padilla på fall vid poängunderläge 8-15. Simon Karlsson följde upp direkt med ytterligare en fallseger. Gustav Åstrand vann på teknisk överlägsenhet och Mikael Karlsson tog en tung skalp när han i andra perioden fick med Timmy Sköld på ett nacksving och vann en tät match med 6-2. Trots västgötaledning i lagmatchen med 5-3 var stockholmarna trygga i en stark uppställning i de tre tyngsta klasserna och kunde vända till seger. Anmärkningsvärt är dock att Stockholm har så dålig bredd att distriktet hade lånat in fyra brottare och ändå inte kunde fylla laget.

Häme – Västergötland 7-5

Det blev en positiv avslutning trots förlusten. Isac Rydberg släppte äntligen loss sin brottning och vann på fall i 42-kilosklassen efter 1.46. Storebror Hannes Rydberg ville inte vara sämre och behövde bara 24 sekunder på sig för att i 74-kilosmatchen kasta Niko Karinkanta på fall med en arm- och huvudkoppling. Därmed fick samtliga västgötabrottare vinna åtminstone varsin match på mattan. Ajupe Sadujev hade Eelis Pienimäki i fallhotande läge i halva första perioden utan att lyckas avgöra. I stället blev det finländaren som vann på fall efter 4.40. Mikael Karlsson avslutade sin sagolika tävling med att kasta Anssi Lampinen på fall med en lindena. I slutändan blev Västergötlands "tomma" vikter ändå för tunga att bära.

Slutställning:

1) Nyland, 14 poäng, 2) Göteborg, 14, 3) Turpo, 10, 4) Østfold och Nordvästra Skåne, 10, 6) Oslo-Akershus, 7, 7) Stockholm, 7, 8) Häme, 3, 9) Västergötland, 1.

Västgötabrottarnas individuella matchkvoter (vinst-förlust) blev som följer (inom parentes matchkvot utan w.o-matcher): David Sydhagen Rissanen, 1-7, Ajupe Sadujev, 2-6 (1-6), Simon Karlsson, 5-3 (3-3), Isac Rydberg, 1-7, Gustav Åstrand, 3-5, Mikael Karlsson, 8-0, Morteza Ahmadi, 2-6 (1-6), Noorullah Qasemi, 3-5 (2-5), Hannes Rydberg, 1-7, Johan Nielsen, 1-7.

Trots jumboplacering för andra året i rad blev Nordisk Ungdomsturnering 2016 ändå ett fall framåt för Västergötland. Dels blev det i alla fall en poäng och dels var laget nära i flera matcher. Distriktet fick också för första gången på många år en klassegrare i form av Mikael Karlsson.

Det är utan tvekan så att resultatet skulle ha blivit annorlunda om laget inte hade drabbats av sena återbud. Det ska också konstateras att sju av de tio brottarna var debutanter i tävlingen med allt vad det innebär. Dessutom var det flera av dem som inte gick i sina ordinarie viktklasser eller som lämnade viktmässiga handikapp. Det är fortfarande bara i enstaka vikter som det finns en konkurrenssituation vid laguttagningen.

Lagledningen upplever att distriktslaget har en allt viktigare roll att spela för de ungdomar som verkligen vill satsa på sporten med tanke på att flera av dem har svårt med sparringen i sina hemmaklubbar. Det finns därmed anledning att fortsätta med fler samlingar framöver.

David Sydhagen Rissanen var en av sju debutanter i Västergötlands lag i Nordisk Ungdomsturnering och precis som övriga lagmedlemmar lyckades han ta minst en seger på mattan. David gick i 32-kilosklassen.

I lagmatchen mot Team Nyland från Finland har Mikael Karlsson kommit sin motståndare Juho Nisula in på livet och skickar iväg honom på ett av många kast. Den poängrika matchen tog slut efter 3.56 när "Micke" ledde med poängen 21-8.

Tävlingen avgjordes i den fräscha Eslövshallen som stod klar för två år sedan. Arrangör var Nordvästra Skånes brottningsallians med funktionärer från Kävlinge/Furulund. På bilden syns Johan Nielsen i 84-kilosklassen som hamnat i underläge mot hemmadistriktets Andrija Maletin.

Mikael Karlsson svarade för en strålande insats och vann samtliga sina åtta matcher i 58-kilosklassen. Han blev därmed en av tolv klassegrare och den första från Västergötland på många år.

Västergötlands lag i Nordisk Ungdomsturnering 2016 i Eslöv. Främre raden från vänster: Gustav Åstrand, Kinna AK, Isac Rydberg, Falköpings ABK, Simon Karlsson, Skövde ABK, Ajupe Sadujev, Lidköpings AS, David Sydhagen Rissanen, Trollhättans AK. Bakre raden: Martin Åstrand, tränare, Johan Nielsen, Kumla BF, Hannes Rydberg, Falköpings ABK, Noorullah Qasemi, Borås BK, Morteza Ahmadi, Falköpings ABK, Mikael Karlsson, Skövde ABK, Patrik Johansson, tränare.

Delar av Västergötlands trupp under den avslutande prisceremonin. Från vänster syns Noorullah Qasemi, Hannes Rydberg, Johan Nielsen, Göran Berglund, Patrik Johansson och Kjell Albertsson. Längst ned till höger skymtar Vikke Tarkkio, Turpo, klassegrare i 35 kilo och utsedd till tävlingens bäste brottare.

Skribent: Peter Fredriksson
Epost: This is a mailto link

Nike

Sportgrossen

 

  

Viking Line
 

Postadress:
Västergötlands Brottningsförbund
c/o Bert-Ola Karlsson, Gudhemsgatan 2
541 31 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705882835, +46705919339
E-post: This is a mailto link

Se all info