// layout bug
Hoppa till sidans innehåll

Simon vann Kolbotn Cup i överlägsen stil

06 DEC 2016 22:52
Simon Karlsson från Skövde ABK var överlägsen när han som en av deltagarna i Västergötlands distriktslag vann sin klass i norska stortävlingen Kolbotn Cup.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2016 22:58

Fem ungdomar var uttagna att representera Västergötland i årets upplaga av Kolbotn Cup och Simon Karlsson var den ende av dem att tävla i kategorin för pojkar upp till tolv år.

Simon gick i 37-kilosklassen, som hade elva deltagare, och fick under inledningsdagen bara en match i sin pool. 20 sekunder in på andra perioden skickade han iväg motståndaren Tobias Larsen, Fauske, på ett nacksving och vann på fall vid ställningen 9-0.

Nacksvinget plockades fram även i andra matchen när Mohammad Marhijev, Sp09 Oslo, åkte på rygg efter 32 sekunder. Därefter blev det vitryskt motstånd i form av Michail Kapytka, en motståndare som Simon Karlsson med tålamod manövrerade ut och besegrade på teknisk överlägsenhet efter 2.48 när ställningen var 12–0.

Därmed var Simon klar för final där han ställdes mot segraren i den andra poolen, Husen Karmurzoev, Drammen. Ett nacksving och en avig mara la grunden till ledningen med 10–1 efter första perioden och med 24 sekunder kvar av matchen hade Simon Karlsson ökat till 14–1 vilket gav honom segern.

– Simon brottades stabilt rakt igenom. Han var aldrig hotad i någon match och släppte allt som allt bara en poäng i tävlingen. Totalt sett såg det riktigt bra ut, menar distriktskaptenen Martin Åstrand, Kinna.

Gustav Åstrand, Kinna AK, var en av Västergötlands tre deltagare i kategorin gutter 15 och han inledde i 47-kilosklassen med en stabil poängseger mot Ian Eriksen, AK54. Gustav ledde med 4–2 i pausen efter att ha lyckats med ett nacksving och drygade ut till 6–2 innan slutsignalen.

I andra omgången blev det seger på teknisk överlägsenhet mot Halim Niazi, Drammen. Gustav Åstrand ledde med 14–0 när matchen bröts i första perioden. I nästa omgång stod Gustav över och de två segrarna visade sig räcka för poolseger.

I finalen väntade Snorre Harsem Lund, SP09, som visade sig vara klassen bättre. Efter 1.31 hade norrmannen gått upp i ledning med 12–0 och avgjort på teknisk överlägsenhet.

Anton Johansson, Kinna AK, behövde bara 16 sekunder för att vinna i första omgången mot Henrik Woldstrup, SP09, som han skickade på rygg med ett krysstag. Mot Mikail Samani, Sagene, tog det 47 sekunder innan fallsegern var ett faktum. Anton ledde då med 10–0.

I nästa match gick det ännu fortare för Anton som efter 14 sekunder hade kastat Kornelius Haraldsen, National, Sarpsborg, på fall. Det innebär tre segrar inom loppet av 77 sekunder!

På söndagen vann Anton Johansson i fjärde omgången mot Magnus Raastad, Skedsmo efter en riktig poängorgie. 10–6 i pausen blev till slut 20–10 och en matchotränad Anton var också rejält trött efteråt.

Så var det dags för poolfinal mot Niklas Öhlén, Brännan, som väl får anses vara en av Sveriges främsta i sin årskull. Här hade en sliten Anton inte mycket att sätta emot och efter 43 sekunder hade Niklas gått ifrån till 14–0 och avgjort på teknisk överlägsenhet.

I bronsmatchen mot Castro W Lundh, Fauske, ledde Anton med 4–1 efter första perioden men orkade inte fullfölja. Norrmannen vände efter pausen och vann till slut med 14–8.

– Jag missade Nordisk Ungdomsturnering på grund av sjukdom och har egentligen bara hunnit med tre veckors brottningsträning och två tävlingar innan Kolbotn. Sett till omständigheterna får jag ändå vara ganska nöjd, menar Anton Johansson.

Mikael Karlsson, Skövde ABK, inledde övertygande i 59-kilosklassen med fallseger mot Mikkel Johannessen, Gulset, med ett slängkryss efter 29 sekunder. Mikael följde upp med ny fallseger mot den något opolerade Sayda Mujtaba, Sagene, som följde med på en lindena efter 1.22.

I tredje omgången ledde Mikael Karlsson en bit in i andra perioden mot Ramze Drew, Enköping, när han försökte sig på ytterligare en lindena. Kopplingen var dock lite för svag och i stället var det Mikael som landade under. Enköpingsbrottaren vände matchen och vann med 10–6.

Mikael repade mod och vann enkelt på fall mot Sindre Enaasen, Braatt, med ett slängkryss efter 1.01. På en matta intill förlorade Ramze Drew mot Marcus S.W Worren, Lambertseter, vilket inför andra tävlingsdagen gav Skövdebrottaren en biljett tillbaka in i guldstriden.

Det krävdes dock seger på fall eller på teknisk överlägsenhet mot Marcus Worren för att Mikael Karlsson skulle vinna poolen och gå till final. Norrmannen visade sig vara en svår motståndare och Mikael jagade större delen av matchen i underläge.

Vid ställningen 3–5 i andra perioden landade brottarna utanför mattan efter ett initiativ från Mikael men han blev inte belönad med någon tvåpoängare. I stället tog Marcus Worren ytterligare poäng när Mikael chansade på slutet och vann med 8–3.

– Jag gjorde inte några av mina bästa matcher men kunde ha fått lite bättre utdelning om jag hade brottats mer taktiskt riktigt. Det är något jag får lära mig av inför fortsättningen, säger Mikael Karlsson.

Han avslutade hur som helst tävlingen med att vinna matchen om femte pris mot Truls V Aaslund, Urædd. Mikael ledde med 10–0 i pausen och hade 30 sekunder in på den andra perioden gått ifrån till 12–0 och därmed avgjort på teknisk överlägsenhet. Mikaels klass var den största i hela tävlingen med 20 invägda brottare.

Till skillnad från sina fyra lagkamrater, som alla var äldst i sina kategorier, var Hannes Björnqvist, Viskafors AK, med sina 16 år yngst i ungdom där han tävlade i den riktigt tuffa 63-kilosklassen. Han hamnade i en pool med fyra brottare och inledde med att förlora mot Magnus Grønvik, Braatt, med 0–10.

Hannes fick mest ägna sig åt försvar och drabbades av tre varningspoäng emot sig. Han låg också i fallhotande underläge i slutskedet av matchen men lyckades hålla sig kvar tiden ut.

I andra omgången väntade blivande segraren Azir Dzortsov, Vadsø, som precis när första perioden var till ända hade gått upp till 8–0 och vunnit på teknisk överlägsenhet. Därmed var Hannes utslagen.

Totalt samlade årets Kolbotn Cup 252 deltagare från sju länder vilket var färre deltagare än normalt. För två år sedan hade tävlingen 330 invägda brottare. Det var nu exempelvis bara tolv svenska brottare på plats. Team Västergötland kom på delad 17:e plats i lagtävlingen bland 45 deltagande lag.

Sammanfattningsvis var såväl brottare som ledare nöjda med tävlingen. Det är framför allt viktigt att de västgötakillar som satsar seriöst på brottningen får komma samman och på så vis stötta varandra. Därför hoppas vi att även i framtiden kunna åka iväg med ett Team Västergötland på liknande tävlingar.

Martin Åstrand följde med som tränare och Göran Berglund som lagledare. 

 

Mikael och Simon Karlsson från Skövde ABK, längst till vänster, representerade Västergötland på Kolbotn Cup utanför Oslo. Övriga västgötabrottare var Hannes Ljungqvist, Viskafors, samt Gustav Åstrand och Anton Johansson, båda Kinna.

 

De fem västgötabrottarna vid inmarschen till Kolbotn Cup 2016. Simon Karlsson följs av Gustav Åstrand, Anton Johansson, Mikael Karlsson och Hannes Björnqvist.

Skribent: Peter Fredriksson
Epost: This is a mailto link

Nike

Sportgrossen

 

  

Viking Line
 

Postadress:
Västergötlands Brottningsförbund
c/o Bert-Ola Karlsson, Gudhemsgatan 2
541 31 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705882835, +46705919339
E-post: This is a mailto link

Se all info