// layout bug
Hoppa till sidans innehåll

Sju västgötabrottare tävlade i Kolbotn

02 DEC 2017 12:16
För andra året i rad åkte Västergötlands grekisk-romerska distriktslag med en trupp till Kolbotn Cup i Norge och precis som i fjol kunde vi glädja oss åt en guldmedaljör i form av Simon Karlsson.
  • Skapad: 02 DEC 2017 12:16

Lagledningen hade tagit ut sju brottare i tre olika kategorier. Tävlingen var tuffare i år eftersom deltagarantalet hade ökat från fjolårets 253 brottare till årets 346. Vi räknade till tävlande från nio olika länder.

Upplägget var åter av det mer traditionella slaget med invägning på fredagskvällen och tävling hela lördagen. I fjol testade arrangören med invägning vid lunch på lördagen för att sedan fortsätta tävlingen på söndagen. Nu var det i stället en fristilstävling på söndagen.

Simon Karlsson, Skövde ABK, vann tävlingen i fjol men hade nu flyttat upp en ålderskategori till G15 (gutter/pojkar 13–15 år) 42 kilo. Simon tog emellertid för sig som vanligt och stod efter fem segrar som vinnare igen. Fyra av segrarna togs på fall och en på teknisk överlägsenhet. Enda poängen som Simon släppte var en varning han ådrog sig poolfinalen mot Alexander Vafai, Göteborgs AK. Finalen mot Alvin Lundgren, Team Västernorrland, var över efter 1.01.

Som framgår var Simon aldrig hotad i någon match och de avgörande greppen var nacksving både från vänster och höger, invridning med marakoppling och i allmänhet beslutsam brottning i de avgörande momenten. Simon är också ett föredöme i sitt sätt att värma upp och ladda för matcherna. Vi säger alla grattis!

Isac Rydberg, Falköpings ABK, blev utslagen efter två matcher i poolen i G15 47 kilo. Isac behöver fortsätta jobba med hur han positionerar fötterna. Som det är nu lämnar han för mycket utrymme till motståndaren och blir ett tacksamt byte för svingkast, i synnerhet med tanke på att han är några kilo lättare än övriga i klassen.

William Arvidsson, Viskafors AK, i G15 66 kilo inledde strålande med ett krysstag som gav fem poäng och seger på fall i första matchen. Mot nytt norskt motstånd blev det ännu en fallseger i andra matchen, nu på ett helt annat sätt från parterrläge och i poängmässigt underläge.

I den tredje matchen mötte William blivande finalisten Emil Dal, Snøgg. Tog visserligen inga poäng men stod tiden ut och förlorade med poängen 0–7. Sedan ledde William med 6–0 i fjärde matchen när han i slutsekunderna av första perioden sprang in i ett nacksving och förlorade på fall.

William slutade sexa med mersmak och lär förhoppningsvis av att åka ut oftare på den här typen av tävlingar.

Gustav Åstrand, Kinna AK, i ungdom 58 kilo vände ett underläge på slutet till poängseger 10–8 i inledningsmatchen mot Sander Olsen, Torp. Sedan följde klara förluster mot blivande ettan och trean i klassen innan han avslutade med poängseger 6–1 mot Hugo Hübinette, Östhammar i match om femte plats.

Gustav tävlar lite glest och skulle må bra av att få fler matcher vilket skulle kunna höja både skärpan och självförtroendet i de avgörande momenten.

Mikael Karlsson, Skövde ABK, i ungdom 69 kilo hade en sjukdom i kroppen men chansade ändå på att starta i tävlingen. Det blev poängseger med 7–3 mot Steinar Bjørndahl, Kolbotn, i första matchen men sedan tvingades en febrig Micke slänga in handduken. En chansning som inte höll.

Hannes Björnqvist, Viskafors AK, i ungdom 69 kilo hade ingen större tur i lottningen utan åkte på blivande vinnaren Vladislav Mihailov från lettiska Daugavpils i första matchen för att sedan ställas mot litauern Robertas Kvietkus, Vilnius, slutlig femma.

Hannes höll emot så gott det gick men lettländaren vann på teknisk överlägsenhet och litauern på fall efter 2.53 respektive 1.23. Det var helt enkelt lite för tufft motstånd för att Hannes skulle ha en chans att få ut något av sin brottning.

Hannes Rydberg, Falköpings ABK, i junior 74 kilo vann andra matchen på w.o sedan hans spanske motståndare kastat in handduken. I första matchen gick Hannes tiden ut mot ukrainaren Myroslav Borthnik som vann med poängen 5–0. I tredje matchen vann Arnt Ivan Bye, Urædd, på fall med 19 sekunder kvar av första perioden.

Eftersom det var två kilo resevikt för juniorerna lämnade Hannes ett rejält vikthandikapp samtidigt som han tillhörde den yngsta årgången i klassen. Han krigade bra utifrån förutsättningarna och det skulle ha varit intressant att ha sett honom mot spanjoren.

Både Hannes Rydberg och William Arvidsson skulle egentligen ha fått gå en match om femte pris men missade dessa på grund av att lagledningen hade dålig koll på vad som gällde. Skärpning!

Martin Åstrand, tränare, och Göran Berglund, lagledare, tackar killarna för deras sköna attityd och hoppas att tävlingen tjänar som en sporre för att lägga in i ytterligare en växel hemma i träningshallen. Vi tackar också VBF som gjorde det möjligt för oss att åka.

Det finns en kortare film från tävlingen som går att se via Västergötlands Brottningsförbunds facebooksida.

Följ denna länk till filmen

Team Västergötland i Kolbotn Cup 2017. Främre raden från vänster: Isac Rydberg, Falköpings ABK, Simon Karlsson, Skövde ABK, Gustav Åstrand, Kinna AK, William Arvidsson, Viskafors AK. Bakre raden: Göran Berglund, lagledare, Hannes Rydberg, Falköpings ABK, Hannes Björnqvist, Viskafors AK, Mikael Karlsson, Skövde ABK, Martin Åstrand, lagledare.

 

Simon Karlsson vann för andra året i rad sin klass i Kolbotn Cup. Den här gången var han yngsta årgången i sin kategori G15 men tog ändå hem 42-kilosklassen efter fem raka segrar. Simon tappade endast en poäng under hela tävlingen.

Skribent: Peter Fredriksson
Epost: This is a mailto link

Nike

Sportgrossen

 

  

Viking Line
 

Postadress:
Västergötlands Brottningsförbund
c/o Bert-Ola Karlsson, Gudhemsgatan 2
541 31 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705882835, +46705919339
E-post: kristina.edsberg.ke@...

Se all info