// layout bug
Hoppa till sidans innehåll

Västergötland kammade noll i Åbo

22 NOV 2015 21:10
Västergötlands distriktslag gick segerlöst genom Nordisk Ungdomsturnering i Åbo. Det individuella glädjeämnet blev unge Simon Karlsson med sina sex matchvinster.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:28

Åtta raka förluster blev facit för Västergötland som kom till start med ett orutinerat lag och dessutom saknade brottare i lättaste klassen på grund av sjukdom.


Det visade sig att inledningsmatchen mot finska Nyland, förlust med 5-7, var det närmaste man kom i någon av lagmatcherna. I denna liksom i övriga matcher var det framför allt i de tyngre viktklasserna som årets västgötalag inte räckte till.
 

Nyland – Västergötland 7-5
Det stod redan klart från början av lagen lämnade bort varsin vikt på grund av w.o. Sedan Mikael Karlsson vunnit sin match på teknisk överlägsenhet och gett laget ledningen med 4-3 väcktes en viss segervittring. Det visade sig dock att finländarna var överlägsna i de tyngre viktklasserna där våra fyra brottare bara mäktade med sammanlagt fem poäng.
 

Västergötland – Stockholm 3-8
Båda lagen saknade brottare i lättaste klassen och i 35-kilosklassen inledde Simon Karlsson med en fallseger. Västergötland var i ledning med 3-1 sedan Gustav Åstrand besegrat sin motståndare i 42-kilosklassen med poängen 5-3 efter en heroisk kämpainsats och sedan Anton Johansson också svarat för en topprestation och poängseger med 16-12. Därefter radade blivande vinnaren Stockholm upp sju raka segrar i matcher där våra killar var mer eller mindre chanslösa.
 

Västergötland – Häme 3-9
Båda lagen lämnade w.o i varsin viktklass. Simon Karlsson inledde med fallseger men när Anton Johansson tog Västergötlands andra seger i matchen var det ändå Häme i ledning med 4-2. William Nilsson hade därefter en klar poängledning när han orutinerat i sista matchminuten försökte sig på ett bakåtkast och blev lagd på fall. Mikael Karlsson vann därefter sin match på teknisk överlägsenhet men efter det radade Häme upp segrar i de tyngsta viktklasserna.
 

Västergötland – Östfold 4-7
Båda lagen saknade brottare i 32-kilosklassen. Pålitlige Simon Karlsson inledde med ytterligare en fallseger och när även Anton Johansson vann på fall var ställningen 2-2. Mikael Karlsson kvitterade till 3-3 och Philip Rydell följde upp med att ge Västergötland ledningen. I de tyngre klasserna tappade Västergötland igen. Mattias Karhi stod visserligen tiden ut och Max Raikul tog fyra poäng i sin match men det räckte inte för seger.

Göteborg – Västergötland 9-3
I femte omgången började motgångarna på allvar. Ställningen var 2-2 i lagmatchen när William Nilsson landade olyckligt under sin motståndare sedan denne slagit ett nacksving åt fel håll. Nyckelbenet hade fått sig en rejäl smäll och tävlingen var över för Uddevallakämpens del. Inte nog med det – i nästföljande match var det Mikael Karlsson som landade illa och fick bäras av mattan med smärtor i ryggen. Västergötlands sista seger i matchen dröjde till tungvikten där Gustav Månsson vann på fall.
Nordvästra Skåne – Västergötland 10-2
Lördagens sista match blev en uppgiven insats av Västergötland. Simon Karlsson tog ytterligare en fallseger och när även Gustav Åstrand vann sin match på fall var ställningen i det läget 2-2. Men efter det tog Västergötland bara fyra tekniska poäng i de fem matcher som avgjordes på mattan.

Turpo – Västergötland 10-2
Värddistriktet hade ett betydligt starkare lag i år med bland annat två klassegrare. Första västgötasegern kom när Anton Johansson tryckte av ett klockrent nacksving och la sin motståndare på fall. Sedan avslutade Gustav Månsson med en klar poängseger med 8-0 i tungvikten. Mikael Karlsson hade repat sig efter skadan dagen innan men i sin tuffa kamp mot Jussi Autio ville det sig inte bättre än att Micke fastnade i en koppling där han inte fick luft och tuppade av. Det blev ambulansfärd till sjukhuset för kontroller och därmed var tävlingen slut för hans del. Micke var dock tillbaka i tid för att se lagets sista match. Max Raikul gjorde en heroisk insats och hade Meliksah Salin på fall men blev bortdömd för krok trots att det hade gått 20-30 sekunder sedan situationen inleddes. Tyvärr bara en av många skrala domarinsatser under tävlingen. Nu vann i stället finländaren efter full tid med poängen 20-13.

Västergötland – Oslo-Akershus 2-9
Båda lagen lämnade w.o i lättaste klassen. Simon Karlsson tog sin sjätte seger för helgen när han vann på fall och blev därmed tvåa i 35-kilosklassen. Den andra västgötasegern i matchen kom på w.o i 58 kilo. Philip Åstrand hade dragits med en öm arm i flera matcher och valde nu att ge upp sin kamp.

Slutställning: 1) Stockholm, 15 poäng, 2) Göteborg, 14, 3) Turpo, 12, 4) Östfold, 9, 5) Nordvästra Skåne, 7, 6) Oslo-Akershus, 6, 7) Nyland, 5, 8) Häme, 4, 9) Västergötland, 0.
Västgötabrottarnas individuella matchkvoter (vinst-förlust) blev som följer (inom parentes matchkvot utan w.o-matcher): Simon Karlsson, 6-2, Edgar Ahnström, 1-7, Gustav Åstrand, 3-5, Anton Johansson 5-3 (4-3), William Nilsson, 1-8 (1-5), Mikael Karlsson, 3-5 (3-3), Philip Rydell, 2-7 (1-7), Mattias Karhi, 0-8, Max Raikul, 0-8, Philip Åstrand, 0-8, Gustav Åstrand, 3-5 (2-5).

Det stod klart på förhand att Västergötland skulle få svårt att upprepa fjolårets femteplats då vi dels hade ett starkare lag och dels hade marginalerna med oss genom att bland annat klara oss lindrigt undan skador. Nu fick vi igen allt detta med råge.

Det går inte heller att komma ifrån att rekryteringsbasen i distriktet är oroväckande tunn. Framför allt saknas en konkurrenssituation i flera klasser, framför allt i de tyngre vikterna, och det är aldrig bra. Många klubbar har svårt att behålla brottarna när de kommer upp i övre tonåren och här har Västergötlands Brottningsförbund en roll att spela genom att satsa ytterligare på de killar som verkligen är seriösa och vill något med sin sport.

Sammanfattningsvis vill ledarna Martin Åstrand, Patrik Johansson och Göran Berglund ändå tacka alla inblandade för fem händelserika dagar. Förutom brottningen hann vi med en guidad tur på Åbo slott och finskt bastubadande. Vi fick också erfara hur snabbt de finländska lapplisorna arbetar. Nu laddar vi om inför nästa års tävling som hålls i skånska Kävlinge.

20151002_Anton_Johansson

Anton Johansson är på väg att skicka iväg Adam Strandner med ett krysstag i lagmatchen mot Göteborg. Anton vann på fall och var en av två västgötabrottare som hade plusstatistik. Han blev också fyra individuellt i 46-kilosklassen.

20151002_Oversiktsbild

Tävlingen avgjordes i Kuppis idrottshall som i första hand är en inomhusarena för friidrott där Linda Haglund fortfarande har hallrekordet på 60 meter för damer. Arrangemanget fungerade på det hela taget mycket bra. Enda stora bristen är fortfarande den ojämna standarden på domarna vilket ju inte arrangörerna kan lastas för.
20151002_Simon_Karlsson
Simon Karlsson var det stora glädjeämnet i årets västgötalag. Här tar han en av sina sex matchvinster och just den här gången var han faktiskt tvungen att lägga motståndaren på fall två gånger eftersom domaren fick hjärnsläpp och blåste av den första situationen i tron att tiden var ute.
20151002_Team_Vastergotland
Västergötlands lag i Nordisk Ungdomsturnering 2015 i Åbo. Främre raden från vänster: Simon Karlsson, Skövde ABK, Edgar Ahnström, Lidköpings AS, Gustav Åstrand, Kinna AK, Anton Johansson, Kinna AK, William Nilsson, Uddevalla AK, Mikael Karlsson, Skövde ABK. Bakre raden: Martin Åstrand, tränare, Philip Rydell, Trollhättans AK, Mattias Karhi, Skövde ABK, Max Raikul, Kinna AK, Philip Åstrand, Kinna AK, Gustav Månsson, Umeå Brottning, Patrik Johansson, tränare.
20151002_Traningshall_Abo_2015
Efter att ha anlänt med färjan tidigt på fredagsmorgonen fick vi efter lunch chansen att skaka loss i Åbobrottarnas träningshall. Mattorna var som synes redan ivägkörda till tävlingsarenan.


Nedan kan ni ladda ner kompletta resultat från tävlingarna Nordisk ungdomsturnering Åbo 2015-10-02/04

 

NUT 2015 resultatprotokoll

 

NUT 2015 resultat per viktklass

Skribent: Peter Fredriksson
Epost: This is a mailto link

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Västergötlands Brottningsförbund
c/o Bert-Ola Karlsson, Gudhemsgatan 2
541 31 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705882835, +46705919339
E-post: This is a mailto link

Se all info