// layout bug
Hoppa till sidans innehåll

Västergötlands killar på sjunde plats i Oslo

07 OKT 2013 15:00
Det blev en placering uppåt jämfört med förra året när Västergötlands lag kom sjua i Nordiska Ungdomsturneringen i Oslo den 4-6 oktober efter en seger och en oavgjord match.
  • Skapad: 07 OKT 2013 15:00

Västergötlands grekisk-romerska distriktslag kom till start med tolv brottare från sju olika klubbar. Bara att ställa upp med fullt lag var en liten bedrift med tanke på att tre av de nio lagen startade med luckor i uppställningarna.

Dessvärre uppstod även en tidig vakans i Västergötlands lag när Albin Mann skadade knäet i sin inledande match mot finska Häme. Han gjorde ett försök i andra matchen mot Stockholm men kunde inte göra sig själv rättvisa och fick bryta tävlingen.

Halva laget var med även förra året och av de sex som tillkommit var det bara Moso Hakobyan, Borås, och Mattias Andersson, Viskafors, som varit med i tävlingen tidigare. Fyra brottare var alltså nykomlingar.

Här följer korta sammanfattningar av de åtta lagmatcherna:

Västergötland – Häme 6-6

Inget lag hade övertaget med mer än en match och när Robert Larsson vann 63-kilosmatchen på fall fick Västergötland segervittring i och med ledning 5-4. Men efter två raka fallförluster i de nästkommande vikterna var det i stället finsk w.o i 84-kilosklassen som räddade en poäng.

Västergötland – Stockholm 3-9

Stockholm vann hela tävlingen trots att laget saknade brottare i både 42- och 46-kilosklassen. Man hade dessutom lånat in Robin Vilenius, Västerås, i 50 kilo. Västergötlands enda seger på mattan togs av Anton Johansson som vann 32-kilosmatchen på teknisk överlägsenhet. I övrigt var Philip Rydell den ende västgötabrottaren som över huvud taget tog en poäng i sin match. Från 50 kilo och uppåt var det landslagsklass på alla Stockholmsbrottare så förlusterna är inte så mycket att säga om.

Västergötland – Helsingfors 4-8

Efter halva matchen var det oavgjort 3-3 men efter det var bara Mattias Andersson i 74 kilo som lyckades vinna sin match. Finländarna var helt enkelt starka i de tyngre viktklasserna. Från och med den här matchen lämnade Västergötland w.o i 54 kilo på grund av Albin Manns skada. Dessutom hade Gustav Åstrand ont i ryggen och avstod denna liksom nästkommande match. Svettigaste västgötasegern togs av Hannes Björnqvist som gick fulla sex minuter i 46-kilosplatsen i en match som slutade 4-4. Hannes vann på högsta greppoäng.

Västergötland – Østfold 4-8

Även i den här matchen stod det 3-3 när de lättaste vikterna var avverkade sedan såväl Anton Johansson, Mikael Karlsson som Philip Rydell vunnit på fall. Men i de tyngre vikterna hade Västergötland åter svårt att stå emot. Fjärde matchsegern kom inte förrän Kevin Clausen fick w.o i 84-kilosklassen.

Västergötland – Oslo/Akershus 4-8

Matchen följde samma mönster som de båda innan. Nu var ändå Gustav Åstrand tillbaka i striden och bidrog med en seger på teknisk överlägsenhet i 35 kilo. Moso Hakobyan gjorde ett gott försök och stretade emot länge i 68-kilosmatchen men blev lagd på fall efter 5.36 vid ställningen 4-10. Efter det putsade Mattias Andersson siffrorna med en seger efter två trepoängskast.

Västergötland – Nordvästra Skåne 4-8

Lördagens sista match blev fjärde raka 4-8-förlusten och för fjärde gången stod det oavgjort 3-3 efter halva matchen. För andra gången gick Hannes Björnqvist en fullängdsmatch men den här gången föll han med poängen 3-7. Philip Rydell tog sin femte seger av sex möjliga sedan han vunnit på fall i 50 kilo efter 48 sekunder. Åter var det Mattias Andersson som tog den enda segern i de tyngre viktklasserna.

Västergötland – TurPo 7-5

På söndagsmorgonen kom äntligen den första segern. Debutanten Edvin Gustavsson, Falköping, i 32 kilo visade vägen när han efter mycket frejdig brottning fick vinna sin första match. Den var över efter 1.11 vid ställningen 7-0. Vid ställningen 5-1 såg det ut att bli en enkel resa och Rickard Persson ökade västgötaledningen till 6-2 när även han tog sin första matchseger efter två trepoängskast. Efter tre raka finländska segrar blev det Kevin Clausen som fick axla hjälterollen när han efter 1.53 hade gjort 12-3 på sin motståndare i 84 kilo. Segern följdes förstås av vilt jubel bland de gulsvarta.

Västergötland – Göteborg 4-8

Detta var egentligen tävlingens enda riktiga skuffelse för Västergötlands del. Flera av våra killar mötte brottare som de förlorat mot mycket i tidigare tävlingar och det märktes att detta satt i huvudet när de gick ut på mattan. Moso Hakobyan gav laget hopp om oavgjort när han vann sin första match i tävlingen efter fallseger mot Henrik Börresen i 69 kilo men när Mattias Andersson tidigt hamnade fel i sin 74-kilosmatch var lagkampen avgjord.

Slutställningen i tävlingen blev följande: 1) Stockholm, 2) Oslo/Akershus, 3) Helsingfors, 4) Østfold, 5) Nordvästra Skåne, 6) Göteborg, 7) Västergötland, 8) TurPo, 9) Häme.

Västgötabrottarnas individuella matchkvoter (vinst-förlust) blev som följer (inom parentes matchkvot utan w.o-matcher): Edvin Gustavsson,  1-7, Gustav Åstrand, 4-4 (4-2), Anton Johansson, 6-2, Mikael Karlsson, 5-3, Hannes Björnqvist, 3-5 (1-5), Philip Rydell, 6-2, Albin Mann, 1-7 (1-1), Rickard Persson, 2-6 (1-6), Robert Larsson, 1-7, Moso Hakobyan, 1-7, Mattias Andersson, 3-5, Kevin Clausen, 3-5 (1-4).

Om vi i framtiden kan undvika skador och ställa bästa laget på benen i alla matcher känns det inte omöjligt att avancera ytterligare några placeringar. Större är inte marginalerna. Vi behöver också ha fler brottare som på allvar växer in i de tyngre viktklasserna.

Oslo/Akershus lyckades bra med arrangemanget. Det var bara en kort bit att gå mellan förläggningen i skolan och tävlingshallen där även alla måltider intogs. Det anmärktes på att brottarna inte fick varm mat efter invägningen vilket arrangörerna skyllde på det höga kostnadsläget i Norge. Den sammanlagda lagavgiften på 10 800 euro räckte inte utan arrangörerna fick skjuta till cirka 4 000 euro för att få det att gå runt. Då ska man veta att Stockholm året innan gjorde en liten vinst på motsvarande arrangemang.

Nästa år blir det lättare för alla västgötasupportrar som vill åka och heja fram vårt lag. Då går tävlingen i Göteborg den 3-5 oktober. Tävlingshall blir Valhalla där även Örgrytes GP-tävling kommer att gå på lördagen.

Lagledningen fick några viktiga lärdomar under resan västerut. Den allra viktigaste var nog att tränaren med tanke på skaderisken aldrig ska värma upp med brottarna vare sig det är på tävlingsmattan eller på luftmadrassen. En annan var att man aldrig kan ta med sig för många bananer eller för mycket tiger-balsam. En tredje lärdom var att det inte arrangeras brottartävlingar vid varje vägkorsning i Norge vilket man kan tro eftersom ”korsning” heter ”kryss” på norska. Vi svängde exempelvis av vid Knattenkrysset när vi skulle till tävlingshallen.

Till sist vill lagledningen i form av tränarna Martin Åstrand och Patrik Johansson samt lagledaren Göran Berglund tacka alla deltagare som var med den här gången. Vi hoppas att ni och alla andra brottare i distriktet fortsätter att träna och tävla mycket så att vi även fortsättningsvis får ett starkt västgötalag.

På nedanstående länk hittar ni resultaten. Klicka på segrande lag i respektive lagmatch så får ni fram alla individuella matchresultat:

http://www.ringerdb.de/no/Ligenbetrieb/Mannschaftsturnier.aspx?Saison=2013&MTurnierID=81

 

Anton_J_webb

Anton Johansson är på väg att koppla ett vinnande grepp i en av sina sex segermatcher.

Hallen_webb

En översiktsbild över Lørenskoghallen utanför Oslo där tävlingen avgjordes.

Lagbild_Vastergotland_webb

Västergötlands lag i Nordisk Ungdomsturnering 2013. Främre raden från vänster: Edvin Gustavsson, Falköpings ABK, Gustav Åstrand, Kinna AK, Anton Johansson, Kinna AK, Mikael Karlsson, Skövde ABK, Hannes Björnqvist, Viskafors AK, Philip Rydell, Trollhättans AK, Göran Berglund, lagledare. Bakre raden: Patrik Johansson, tränare, Albin Mann, Lidköpings AS, Rickard Persson, Kinna AK, Robert Larsson, Skövde ABK, Moso Hakobyan, Borås BK, Mattias Andersson, Viskafors AK, Kevin Clausen, Kinna AK, Martin Åstrand, tränare.

Ledarmote_webb

Detta ledarmöte beslutade – tack och lov – att det fick räcka med sex omgångar på lördagen.

Mattias_fallseger_webb

Vår finska domarfavorit slår handen i mattan sedan Mattias Andersson lag sin motståndare på fall.

Skylt_webb

Så här såg vår skylt utanför klassrummet ut.

Skribent: Magnus Nyström

Nike

Sportgrossen

 

 

 

 

Viking Line

 

 

 

 

Postadress:
Västergötlands Brottningsförbund
c/o Bert-Ola Karlsson, Gudhemsgatan 2
541 31 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705882835, +46705919339
E-post: This is a mailto link

Se all info