Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Riktlinjer och uttagningskriterier för U17- U20

Nedan presenteras de uppdaterade riktlinjerna för landslagsorganisationen i U17-U20, samt information om vilka tävlingar som kommer att ligga till grund för uttagning till mästerskap.

En bild

Måns Klostermann U20 EM brons 2023 (foto: UWW)

Organisation
Liksom i fjol är Leonard Östlund övergripande ansvarig för våra landslag i U17-U20, och kommer vid behov också att fungera som ledare vid utvalda aktiviteter.

I GR17 får Felix Brink och Johan Pettersson förnyat förtroende som förbundstränare, och kommer ansvara för planering och genomförande av aktiviteter. För GR20 är Jan-Olov Öhlén fortsatt ansvarig och kommer under året ha stöd av Johan Eurén.

I WW17 kommer Elin Nilsson kliva in och ersätta Moa Nygren, som är föräldraledig under större delen av nästa säsong. Johanna Mattsson kommer i första hand vara involverad i WW20, men även finnas tillgänglig som resurs för övriga landslag på damsidan. Också Lotta Andersson kommer att finnas kvar i ledarstaben med fokus på WW20.

Observationstävlingar
För WW17 kommer första observationstävlingen vara Klippan Lady Open, där landslaget endast kallar till läger efter tävlingen. Samtliga klubbar med landslagsaktuella brottare uppmanas därför anmäla sina aktiva till tävlingen, där resultat alltså kommer att vara officiellt uttagningsgrundande. Nästa observation sker vid U17-SM 18-19 mars. Därefter kommer landslaget kalla till Flatz Open och Nordiska Mästerskapen, som förberedelser/uttagning till U17-EM i Albanien.

Utöver dessa tävlingar rekommenderas deltagande vid U20-SM för sistaårsungdomar, samt vid Tallinn Open. Notera att dessa tävlingar inte är uttagningsgrundande, men betraktas som meriterande.

GR17 kommer att ha U17-SM som första observationstävling, och därefter använda Tallinn Open helgen därpå som andra observation. Landslagsledningen kommer att vara på plats endast för att observera, så klubbar med aktuella brottare uppmanas därför anmäla till Tallinn Open i god tid.

Landslaget kommer därefter kalla till Nordiska Mästerskapen 5-6 maj samt ytterligare en internationell tävling under samma månad, som förberedelser/uttagning till U17-EM i Albanien 12-18 juni. Rekommenderade tävlingar utöver landslagets planering är Sundsvall Wrestling Open, U20-SM (för sistaårsungdomar) samt Soft Touch Open.

I WW20 och GR20 kommer SM och U20-SM att vara obligatoriska observationstävlingar. För WW20 kommer sista uttagningstävlingen vara Flatz Open 15-16 april, och för GR20 Nordiska Mästerskapen 5-6 maj. Därefter kallas båda EM-trupperna till Dumitru i Rumänien 25-28 maj, som förberedelse inför U20-EM sista veckan i juni.

För WW20 rekommenderas även deltagande i Klippan Lady Open och Soft Touch Open. Rekommenderade tävlingar för GR20 är Tallinn Open och Soft Touch Open.

En fullständig lista över landslagens aktiviteter kommer att publiceras under januari månad, samt gås igenom på ledarmötet vid respektive SM. För mer information om kriterier och generella riktlinjer, se dokumentet Riktlinjer U17-U20 Pdf, 139.3 kB.

/Leonard Östlund, Utvecklingsansvarig Svenska Brottningsförbundet
leonard.ostlund@brottning.rf.se

Publicerad: 2023-01-05

Senast uppdaterad: 2023-01-05

Författare: Lotta Samuelsson