Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Inför SM i Skövde - beslut om tidigarelagd uttagning till EM

Nu är det bara tre veckor kvar tills SM i Skövde 3–4 februari, där båda finalpassen kommer att sändas live i SVT. För både GR och WW blir SM blir också första uttagningstävling inför vårens EM i Zagreb. För damerna är nästa observationstävling Klippan Lady Open och för herrarnas del Thor Masters.

Efter diskussion mellan landslagsledning och SBF:s styrelse har det beslutats att undanta två viktklasser från ordinarie procedur och tidigarelägga EM-uttagningen. Viktklasserna i fråga är WW 53 kg samt GR 77 kg, där de aktuella brottarna är Jonna Malmgren och Albin Olofsson. Dessa brottare är alltså klara för EM redan nu, och beviljas därför dispens att ställa upp i en högre viktklass vid SM.

Undantaget motiveras av att båda brottarna anses vara självskrivna i sina respektive viktklasser, baserat på nationell konkurrenssituation och mästerskapsresultat under föregående säsong. Därför bör de erbjudas så optimala förutsättningar som möjligt att förbereda sig inför mästerskap och rankingtävlingar, också för att förbättra sina möjligheter att kvala in till OS. I övriga viktklasser kvarstår SM som obligatorisk uttagningsgrund, enligt de kriterier som publicerats tidigare.

Vid frågor kontakta
Leonard Östlund, Tf. landslagschef leonard.östlund@brottning.rf.se

Publicerad: 2023-01-13

Senast uppdaterad: 2023-01-13

Författare: Lotta Samuelsson