Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

En lyckad comeback av Klippan Lady Open

Foto: Jan Emanuelsson, Klippans BK

I helgen var Sveriges största internationella tävling tillbaka efter två års uppehåll på grund av pandemin. Ett lyckat arrangemang med ett rafflande avslut som resulterade i guldmedalj till Jonna Malmgren.

Äntligen var Sveriges största internationella tävling tillbaka. Årets tävling bestod av 17 deltagande länder med toppnationer som Japan, USA och Kanada på plats. Ett arrangemang i världsklass levererat av Klippans Brottarklubb.

- Även om Klippan Lady Open haft uppehåll under två år det att organisationen har kvar rutiner och funktioner, rapporterade Mats Nilsson, på plats som SBF:s representant under tävlingen.
- Domarna höll en bra jämn nivå. Det syntes inte minst vid de challenge som ledarna och brottarna kastar in. Det fanns inga stora protester efter att domarna meddelat sitt ställningstagande.

Sverige kom till start med ett slagkraftigt landslag men även flera svenska elitbrottare som tävlade för sina klubbar deltog.

Malmgrens första guld
Jonna Malmgren har Ungdoms-OS-guld, JVM-guld och ett EM-guld sen tidigare. Dock hade hon aldrig tidigare vunnit i Klippan. Äntligen var den förbannelsen bruten när hon efter en rafflande final mot japanskan Nagisa Harada kunde vinna i 53 kg med ett nacksving i slutsekunderna.

- Hela den här matchen avgjordes under öronbedövande hejarrop, jubel vid poängen och givetvis jubel och applåder när Jonna stod som segrare. För svensk del och ur Klippans brottarklubb kunde avslutningen av årets Lady open inte blivit mer lyckad, skriver Mats Nilsson.

Jonna Malmgren blev även utsedd till turneringens bäste brottare.

Johanna Lindborg var ytterst nära att göra Jonna sällskap bland guldmedaljörerna men tyvärr föll Lindborg med minsta möjliga marginal mot japanskan Suzi Sakasi i finalen i 62 kg med 5-6 i en svängig match som bjöd på det mesta.

Tävlingens stora utropstecken var helt klart Nellie Florentin, Arboga AK som tog sig till final i 57 kg efter flera fina prestationer. Väl där tog det stopp mot japanskan Kanon Yamashita som blev övermäktig.

Nora Svensson visade att hon klarat av övergången från WW20 till senior på bästa sätt när hon knep en bronsmedalj vid sitt första framträdande som senior i Klippan. I bronsmatchen var hon en nivå bättre än norskan Ingrid Skard och kunde kontrollerat vinna bronset i 65 kg.

Lagtävlingen vanns föga oväntat av Japan, med tre guldmedaljer.

Här finns samtliga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Klippan Lady Open var sista uttagningstävlingen till U23-EM i mars. Sveriges EM-trupp för U23 presenteras på swedewrestling.se senare idag.

Text: Zakarias Tallroth, Mats Nilsson, Malin Kjebon

Publicerad: 2023-02-20

Senast uppdaterad: 2023-02-20

Författare: Malin Kjebon