Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Två svenska brons i Egypten

Alex Kessidis och Zakarias Berg visade fin form när Sverige ordnade två brons och två femteplatser på en väldigt tuff tävling i Egypten. En start som ger mersmak för vad 2023 skall kunna bjuda på.

Sex SOK-aktiva samt Aleksandar Stjepanetic deltog i helgen i årets andra rankingtävling; Mustafa Mouhamad i Alexandria. Tävlingen är en av fyra rankingtävlingar inför VM, som tillsammans med EM och VM 2021 utgör seedningen inför VM i år. Nästa tävling för Sverige är U23-EM som startar den 13:e mars.

Alex Kessidis i 87 kg startade tävlingen med att rada upp två vinster mot Kina och Kazakstan innan han föll i semifinalen mot världsmästaren från 2019; Georgien Lasha Gobadze med 1-1 då Georgien tagit den sista ettan. En match som ur svensk synvinkel borde bedömt annorlunda då Georgiern inte gjorde mycket framåt för att få med sig vinsten. I bronsmatchen väntade Kumar Sunil från Indien. En erfaren brottare med högt tempo i kroppen. Dock var det inte mycket till hjälp när Kessidis valde att kasta iväg indiern på ett nacksvingskryss i slutet på första perioden och ta en betryggande 5-0 ledning. I andra perioden ökades tempot men Kessidis var hela tiden steget före och kunde till sist vinna med 8-0 och teknisk överlägsenhet. En fin tredjeplats och även fina rankingpoäng på världsrankingen.

Zakarias Berg visade direkt i 82 kg att formen från SM sitter i genom att ta sig till semifinal genom stabila vinster mot Indien och Kazakstan. I semin väntade den rutinerade Gela Bolkvadze, Georgien. En tajt match som länge så ut att gå till Bergs favör då han ledde fram till att det var 30 sekunder kvar. Georgiern gjorde då en kraftfull forcering och lyckas vänta matchen och vinna med 1-3. I bronsmatchen väntade österrikaren Michael Wagner. Efter en avvaktande inledning där österrikaren haft ett parterröverläge utan några riktiga farligheter tog matchen fart och Berg satte upp ett tempo som Wagner hade svårt att svara på. Berg tilldelades en aktivitspoäng och kunde därefter styra matchen i ledning och på så sätt ta hem sin första medalj på en rankingtävling.

Efter en bra lottning var Albin Olofsson den enda brottare i 77 kg som slapp första omgången. I kvartsfinal väntade kinesen Bahejiang. En match som Albin dominerade får sekund ett fram tills att domarna hade sett nog och gett Albin 8 poäng och en teknik överlägsenhet. Albin bjöd också på ett av dagens finare smidjebälte som enligt svenskt tycke borde belönats med 5 poäng.
I semifinalen kom Albin inte riktigt in i matchen mot kazaken och den tidigare VM-tvåan Zhadrayev från Kazakstan. Efter ett par tuffa domslut var matchen över och kazaken hade tagit sig till final. Istället fick även Albin rikta in sig på bronsmatch. En välkänd Moldav vid namn Alexdir Gutu stod för motståndet. Albin kom fel in i matchen och låg tidigt under med 5-0 efter ett misslyckat arm-och-huvud samt två pushout-poäng till moldaven. I andra började vi känna igen ”Abbe” som kom mer och mer in i matchen och med knappa minuten kvar reducerades det till 4-5 efter ett snyggt arm-och-huvud från Albins sida. Ytterligare ett försök med samma kast misslyckas dock sekunderna senare och den korte och väldigt stabile moldaven fick ytterligare en poäng och kunde vinna med 4-6.

Johanna Lindborg kom till start i en av tävlingens största vikter, 62 kg. Inledningsmatchen mot en egyptisk brottare hann knappt starta innan Johanna hade vunnit på fall. I bara farten hann lindborg också med att avancera till kvartsfinal genom att kontrollerat vinna över en moldaviska. I kvartsfinal väntade Europamästaren från 2020 Mimi Hristova, Bulgarien. Ett ställningskrig där bulgariskan gick upp i 3-1 ledning men samma sekund kontrade Johanna och tog tillbaka ledningen på 3-3 då hon tagit sista poängen. Trots lite nerv i slutsekunderna kunde Lindborg ta hem vinsten. I semifinal väntade kinesiskan Luo. Johanna tog en fyrapoängs ledning efter en snygg Tyskmara men kinesiskan kvitterade till 4-4 men Lindborg hade fortfarande ledningen på grund av högsta tagna poäng för en aktion (som går före sista poängen-regeln) fram tills slutsekunderna av matchen men efter en tilltrasslad situation lyckades kinesiskan komma runt på ryggen och vinna med 4-6.
I bronsmatchen hade orken lite gått ut Johanna efter flera tuffa matchen och där kunde tyskan Niemesch ta hem vinsten i bronsmatchen i 62 kg.

Jonna Malmgrens start på tävlingen var mer än världsklass. Hon visade ingen nåd mot den regerande världsmästaren Parrish från USA och kunde vinna med 4-2 där Jonna egentligen hade kontroll på matchen från sekund ett och kunde även fått med sig ytterligare poäng på ett snyggt lårbensdyk som endast gav två poäng.

I nästa match väntade Orshush, Ungern. En välkänd och rutinerad brottare som tidigare tävlat för Ryssland. Efter avvaktande brottning lyckades Ungerskan med en nertagning och följde upp med två ryska-skruven-rullningar. I nästa situation försökte Jonna dra ett nacksving som misslyckas. Till Sverige förvåning påstod domarna att det inte var ett kastförsök utan belönade Orshush med ytterligare poäng. Ett beslut som Sverige utmanade som dock inte gick igen och matchen var förlorad. En snöplig förlust som också något oväntat inte gav chans på återkval på ungerskan föll med 1-1 mot kina i semifinalen.

Niklas Öhlén öppnade friskt och besegrade Europamästaren från 2018, Mihut i första omgången efter bland annat ett lyft och en rullning. I kvartsfinal fastnade Niklas i ett arm-och-huvud som kinesen Husiyuetu förvaltade på bästa sätt och kunde vinna på teknisk överlägsenhet. Kinesen som vann i Zagreb Open för ett par veckor sedan var favorit att gå till final men föll oväntat i semifinalen och därmed var Niklas utslagen.

Aleksander Stjepanetic i 97 kg inledde mot kinesen Liu men hade svårt att få fart på den starka kinesen som avgjorde matchen genom att rulla Stjepanetic från parterren. Där med var hans tävling över direkt då kinesen föll senare i åttondelsfinalen.

Sverige hade även en svensk domare på plats i form av Linn Sjöström som antagligen gjorde flest minuter på mattan av alla svenskar då hon till synes fick döma väldigt mycket.

Publicerad: 2023-02-26

Senast uppdaterad: 2023-02-27

Författare: Malin Kjebon