Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Rapport från EM 2023

Europamästerskapen 2023 är över och Sverige lämnar värdstaden Zagreb med ett glimrande EM-guld men också med en viss besvikelse.

Foto: UWW

Jonna Malmgrens guld i 53 är självfallet den stora höjdpunkten för svensk del och ytterligare ett bevis på att Jonna tillhör den yppersta Världseliten. Efter imponerande två fallvinster hade Jonna tagit sig till EM-final. Väl där fick hon revansch från förlusten i Egyptens GP i februari. Denna gången var det inget snack om saken, hon kunde vinna över Europamästaren från 2021; ungerskan Stalvira Orshush på ett storartat sätt. Siffrorna skrevs till 9-3 efter bland annat ett perfekt tajmat lårbensdyk följt med tre ryska skruvar.

Johanna Lindborg var bortsett från Malmgren närmst en medalj. I bronsmatchen i 62 kg mot tyskan Luisa Niemesch hade Lindborg ledningen i paus med 1-0 men föll till sist med poängsiffrorna 1-8 då tyskan två gånger om lyckades dyka på Johanna.

Evelina Hulthén som gjorde EM-debut vann sin öppningsmatch mot en kroatiska men förlorade sedan i kvartsfinal mot OS-trean från 2021, Evelina Nikolova, Bulgarien. Bulgariskan slutade till sist på en tredjeplats i turneringen.

Tindra Sjöberg som anlände till EM med ett färskt U23-Brons inledde friskt i sin öppningsmatch mot Slovakiskan Suszanna Molnar. Tindra hade en ledning med 4-0 men precis som att Jonna avgjorde EM-finalen med en rysk skruv så blev samma grepp nådastöten för Sjöberg. Från 4-0 till 4-14 efter flera skruvar i rad.

Albin Olofssons EM i 77 kg blev kanske det tyngsta bakslaget för Sverige då Albin skadade sig efter tre minuters brottning och fick tyvärr bryta tävlingen.

Alex Bjurberg Kessidis inledde i åttondelsfinal då han var seedad trea i 87 kg. Öppnningsmatchen mot Ukrainaren Artem Matiash blev en relativt enkel resa för Kessidis som strax innan paus kastade iväg ukrainaren på ett snyggt kryss och kunde vinna på fall. I åttondelsfinalen föll han mot den flerfaldige VM-medaljören från Georgien; Lasha Gobadze där en svårbedömd situation i början av matchen avgör allt då i samma sekund som Georgiern trampar utanför mattan drar han iväg kessidis på ett höftsving. Georgiern slutade sedermera på en tredjeplats i vikten.

Alexander Bica inledde starkt i sin öppningsmatch mot bulgaren Abu Amaev. Ledning 5-3 i paus efter ett snyggt nacksving. I andra perioden ökade Amaev tempot och lyckades få in ett kryss och kunde därifrån lägga Bica på fall. Bulgaren slutade trea i 63 kg.

Niklas Öhlén gjorde EM-debut i 67 kg och öppnade väldigt bra med att slå ungraren Adam Pohilec med imponerande 11-2. Därefter väntade bulgaren Ivo Iliev i åttondelsfinalen. Niklas hade ledningen med mindre än minuten kvar efter bland annat en fin mara. Med 40 sekunder kvar lyckades bulgaren forcera ut Niklas från mattan och ta den avgörande poängen.

Aleksandar Stjepanetic slapp kvalet och inledde i åttondelsfinal mot Serben Mihail Kajaia. Steppe öppnade bra och hade ledningen i paus med 1-0 men åkte på en rullning i andra perioden och föll med poängen 1-3. Serben slutade trea i 97 kg.

Zakarias Berg föll i åttondelsfinalen mot Ukrainas Yaroslav Filchakov. Ukrainaren tog sig sedan till final vilket innebar att Zacke fick en ny chans att tampas om bronset i 82 kg. Dock föll Berg i återkvalet mot Filip Sacic, Kroatien då han tyvärr fastande med handen i kroatens trikå när endast en sekund återstod av matchen. Istället för vinst och vidare till bronsmatch blev nu Berg varnad och Kroaten fick poäng och även segern i matchen.

SBF vill rikta ett stort tack till alla svenska fans som tagit sig till EM för att stötta den svenska truppen. Också ett stort tack till Daniel Tuvestam och Linn Sjöström som på en fint sätt representerat Sverige som domare på EM.

Publicerad: 2023-04-24

Senast uppdaterad: 2023-04-24

Författare: Malin Kjebon