Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Ingen svensk trupp till U17 VM

U17-landslagen kommer inte att skicka några brottare till sommarens U17-VM i Turkiet.

Efter förra säsongen tog landslagsledningen beslut om att brottare i U17-landslagen endast bör göra ett mästerskap per sommar (Nordiska Mästerskapen ej inräknat). Bakgrunden till beslutet är i första hand att det visat sig vara svårt för brottarna att ladda om mellan EM och VM, både avseende träningsplanering och viktjustering. Eftersom samtliga aktiva i denna ålderskategori fortfarande är i skolålder, försvinner också deras möjligheter till sommarledighet och nödvändig återhämtning.

Det är också svårmotiverat ur ett budgetperspektiv att prioritera dyra mästerskapskostnader för ett fåtal brottare, framför aktiviteter som många fler brottare kan ta del av.

I praktiken innebär detta ett större fokus på EM än VM, där U17-VM endast kommer att användas när vi har flera aktiva som uppfyller uttagningskriterierna och konkurrerar om samma platser. I år har vi därför valt att endast prioritera U17-EM.

Att U17-VM arrangeras i Istanbul är också en försvårande omständighet, då Sverige på grund av den politiska situationen tvingats ställa in flera landslagsaktiviteter i Turkiet på kort varsel.

I gengäld kommer U17-landslagen kunna genomföra fler aktiviteter under hösten, med fokus på brottare som tillhör ålderskategorin under 2024.

Vid frågor om ovanstående, kontakta utvecklingsansvarig Leonard Östlund
leonard.ostlund@brottning.rf.se

Publicerad: 2023-05-02

Senast uppdaterad: 2023-05-02

Författare: Lotta Samuelsson