Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Uttagningskriterier för GR/WW-landslagen

Nedan presenteras uttagningskriterier för GR/WW landslagen för VM i Belgrad 16-24 september / U23-VM i Tampere 23-29 oktober

Foto: UWW

Grundparameterar för uttagningar till VM 2023:

Brottaren ska bedömas bedriva en seriös elitsatsning med en tydlig planering och tydliga målsättningar. Brottaren ska också bedömas ha internationell slagkraft samt deltaga på landslagssamlingar och tävlingar i landslagets regi. Blir inte en brottare kallad på tävlingar eller läger finns alltid möjligheten för brottaren att ta kontakt med förbundstränaren alternativt landslagschefen för att medverka på egen bekostnad. VM 2023 är första kvalet till OS i Paris 2024. Det innebär att OS-viktklasser kommer prioriteras under VM. Planering för GR/WW-landslagen fram till VM kommer publiceras inom kort.

SBF:s uttagning för VM

Uttagningsprocessen för VM har pågått hela året och man kommer se över resultat och prestationer på läger och tävlingar som varit under hela 2023 när man gör uttagningen. Dock kommer man också ha hänsyn till brottare som varit skadade och som missat vårsäsongen.

SBF vill göra en tidig uttagning till VM för att ge brottarna så goda möjligheter som möjligt att förbereda sig på bästa sätt då årets VM är viktigt i dubbel bemärkelse. Samtidigt vill vi ge brottarna en ordentlig uppbyggnadsperiod innan man börjar tävlingssäsongen på allvar.

Sista uttagningsmomentet blir tävlingen: Ranking Series i Budapest (Polyák Imre & Varga János Memorial) 13-16 juli.

Om man efter tävlingen och utvärdering av säsongen inte kan skilja brottarna åt som konkurrerar i samma viktklass så kommer SBF arrangera egna uttagningsmatcher i direkt anslutning till tävlingen i Ungern.

Uttagningsmatcherna kommer genomföras med normala tävlingsregler men med ett ”en-domarssystem”. Dock kommer det finnas ett förenklat challenge-system där brottaren har möjlighet att utmana domsluten, där kommer ytterligare en neutral domare gör en ny bedömning.

Invägning sker 2,5 timmar innan matchstart. Det kommer också vara tillåtet med tre kilos övervikt för att ta hänsyn till att brottarna precis tävlat klart i rankingtävlingen.

SBF:s uttagning för U23-VM

Uttagningsprocessen för VM har pågått hela året och man kommer se över resultat och prestationer på läger och tävlingar som varit under hela 2023 när man gör uttagningen. Dock kommer man också ha hänsyn till brottare som varit skadade och som missat vårsäsongen.

Sista uttagningsmoment blir tävlingen: Ion Cornianu & Ladislau Simon i Bukarest 17-20 augusti.

Zakarias Tallroth, Landslagschef
zakarias.tallroth@brottning.rf.se

Publicerad: 2023-05-03

Senast uppdaterad: 2023-05-03

Författare: Lotta Samuelsson