Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Rapport från U17-EM

Det blev ett fantastiskt framgångsrikt mästerskap för den svenska truppen när U17-EM avgjordes i Albaniens huvudstad Tirana. Sverige får en ny Europamästare genom Elvira Ersson och blir tredje bästa nation på damsidan, med totalt fem medaljer och tre femteplatser.

Elvira Ersson tog Sveriges första U17-guld sedan 2018. Foto: UWW

GR var först ut med tre brottare under mästerskapets första tävlingsdag.
Tuff lottning för samtliga svenskar och både Santosh Tharmalingman och Hilding Hedlund blir tyvärr utslagna efter varsin förlust i första omgången. Ruben Stråkeved i 65 kg vinner första omgången mot AZE med 6-6 efter en strålande insats men förlorar sedan åttondelsfinalen mot GEO. Senare på kvällen avancerar georgiern till final och Ruben därmed klar för återkval mot GRE. Efter klar vinst med 7-1 var Sveriges första medaljmatch ett faktum, där Ruben ställdes mot rumänen Lungu i bronsmatchen. Tyvärr förlust med 6-5 som lika gärna kunde ha blivit vinst, och Ruben slutar på en hedervärd femteplats.

Under andra tävlingsdagen var det stora utropstecknet Alexander Sakas, som efter strålande offensiv brottning radade upp tre raka vinster mot CRO, POL och TUR. Alexander därmed klar för semifinal mot georgiern Lomadze, som tyvärr blev för svår. Bronsmatch dagen därpå mot urstarke finnen Kajanne som inleder matchen i ursinnigt tempo. Sakas, som fick nöja sig med en femteplats vid förra årets U17-EM, visar dock att han är där för att vinna, och manövrerar ut finnen i andra perioden. Seger till slut med 7-2 och ett mycket välförtjänt brons till Alexander Sakas.

På onsdagen var det dags för tjejerna att gå in i turneringen. Av fem startande brottare tar sig tre svenskar obesegrade genom förmiddagspasset och avancerar till semifinal: Maya Johansson efter vinst på AZE, Wilma Hoffman efter vinst mot POL och HUN och Elvira Ersson efter vinst mot GER. I semifinalerna ställs alla tre mot ryska motståndare, tävlandes under neutral flagg. Efter tighta matcher blir det varsin förlust för Maya och Wilma som därmed är klara för bronsmatch dagen därpå. Kvällens sista hopp är således Elvira Ersson i 73 kg, som levererar genom att vända matchen och lägga ryskan på fall i andra perioden.
I samma tävlingspass avancerar Vera Sjölanders och Agnes Harströms motståndare till final, vilket innebär att båda får chansen att återkvala dagen därpå. Efter varsin vinst för Vera och Agnes i återkvalet står det klart att Sverige har inte mindre än fem tjejer i medaljmatch under torsdagskvällen.

Maya Johansson satte direkt tonen genom att besegra sin tyska motståndare med 12-4, och säkrade därmed Sveriges första bronsmedalj. Näst på tur var Vera Sjölander i 49 kg, som även hon ställdes mot tyskt motstånd. Efter en jämn förstaperiod växlade Vera upp och vann på fall i början av andra perioden, och Sveriges andra bronsmedalj var ett faktum. I 57 kg förlorade Agnes Harström sin bronsmatch mot en mycket duktig bulgariska. Efter en väl genomförd turnering slutar Agnes därmed på en hedervärd femteplats. Den tredje och sista bronsmedaljen bärgades av Wilma Hoffman i 65 kg, som efter en strålande turnering avslutar med att hålla sin motståndare i falläge och säkra bronset.

I kvällens sista match var det dags för final i 73 kg, där Elvira Ersson hade chans att ta Sveriges första U17-guld sedan 2018. Efter en lite avvaktande start tar ryskan Kazlova ledningen med 1-0 i första perioden, men efter paus driver Elvira upp tempot och tar ledningen genom att plocka två poäng med en dryg minut kvar av matchen. Därefter ursinnig forcering av ryskan, men Elvira visar stor vilja och hanterar ryskans kastförsök med bravur, och istället för rysk kvittering drygas den svenska ledningen ut till 4-1. Slutsignalen går och det tar några sekunder innan det sjunker in hos Elvira vad hon har ställt till med: Sverige har en ny Europamästare.

Dagen därpå var det dags för våra två fristilsgrabbar att gå in i turneringen. Abdul-Halim Tadaev förlorar första omgången mot ryskt motstånd, och blir snuvad på återkval efter att ryssen senare förlorar semifinalen mot slutsegraren från Azerbajdzjan. Zaffar Mohammadi vinner sin första match mot hemmabrottaren Koceku, men förlorar tyvärr i åttondelsfinalen mot en makedonsk brottare och får inget återkval.
Samma dag får Agnes Lundgren chans att återkvala i 53 kg, där hon vinner på teknisk överlägsenhet mot en albanska. Därmed en sista medaljchans för Sverige, där Agnes ställs mot vitryskan Mikitsich. Tyvärr räcker det inte hela vägen för Agnes, som förlorar med 3-1 efter en jämn match och därmed får nöja sig med en femteplats.

Sammanfattningsvis ett resultatmässigt fantastiskt mästerskap för svensk del, med flera individuella prestationer som vi sent ska glömma. Stort tack till alla brottare och grattis till våra fem medaljörer. Blir verkligen spännande att följa detta gäng framöver!

Tack också till ledarstaben som samarbetade föredömligt och höll ihop truppen på bästa sätt: Johan Pettersson, Felix Brink, Elin Nilsson och Mehdi Farokhian. Eloge även till vår domare Linn Sjöström, som i vanlig ordning skötte sig exemplariskt.

/ Leonard Östlund, Team Leader

Publicerad: 2023-06-19

Senast uppdaterad: 2023-06-19

Författare: Malin Kjebon