Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Rapport från U23 VM

Efter fantastisk brottning fixade Tindra Sjöberg årets sista svenska mästerskapsmedalj när U23-VM avgjordes i Tirana.

Foto UWW

Sverige åkte till Albanien med en trupp på totalt sju brottare, där vår damtrio startade mästerskapet mitten av veckan. Nova Bergman i 55 kg och Elvira Braun i 76 kg förlorade i 1/8-final mot AIN respektive UKR. Båda motståndarna tog senare brons, men eftersom ingen avancerade till final fick varken Nova eller Elvira några fler matcher.

Tindra Sjöberg i 68 kg inledde starkt med vinst mot HUN, som liksom Tindra tog brons vid U23-EM i våras. Skön revansch för Tindra, som förlorade mot samma ungerska förra året.

I kvartsfinalen blev det en tight poängförlust mot Shachuk, AIN, men bronshoppet tändes i nästa omgång när Shachuk vann semifinalen med 10-0.

Tindra därmed i bronsmatch kvällen därpå, där hon ställdes mot kanadensiskan Keefe. Där visade Tindra ingen nåd och dominerade matchen från start. 11-0 blev slutsiffrorna och Tindra alltså bronsmedaljör.

Dagen därpå gick våra två första herrar in i tävlingen: Miru Olsson i 72 kg och Alexander Johansson i 82 kg. För Miru blev det vinst i första omgången mot KSA, där Miru avgjorde matchen på teknisk överlägsenhet redan i första minuten, efter två arm- och huvudkopplingar från stående. I nästa omgång tog det tyvärr stopp mot GEO med 10-9, där Miru ledde stora delar av matchen men tyvärr inte lyckades hålla ihop det. För Alexander Johansson blev det en snopen förlust mot POL i första omgången, och varken Miru eller Alexander fick chansen att återkvala då båda motståndarna föll i sina kvartsfinaler.

På lördagen blev det ytterligare två inledande förluster för våra sista svenskar. Hamza Sertcanli i 87 kg föll mot Europamästaren och U23-världsmästaren Takasc, som oväntat förlorade kvartsfinalen och därmed omintetgjorde Hamzas möjligheter att slåss om bronset. För Simon Borkenhagen i 77 kg blev det förlust mot IND, där Simon trots en stabil instats får se sig besegrad på poäng. Indiern förlorar senare i turneringen mot AZE, och Simon därmed utslagen.

Stort tack till våra ledare Sofia Mattsson och Janne Öhlén och tack även till våra två domare, Daniel Tuvestam och Christian Jonsson.

/Leonard Östlund, team leader

Publicerad: 2023-10-30

Senast uppdaterad: 2023-10-30

Författare: Lotta Samuelsson