Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Rapport från EM i Bukarest

Med allt från dramatiska matcher till imponerande prestationer mot högt rankade motståndare är Europamästerskapen i Bukarest 2024 avslutad och en passande tidpunkt att reflektera och hylla Sveriges prestationer på brottningsmattan. Med tio skickliga brottare i truppen som representerade Sveriges landslag visade vi upp en bredd och styrka i tävlingen.

Jonna i finalmatchen mot Vanesa Kaadzinskaya, Individual Neutral Athletes. Foto: Alex Nicodim, Bildbyrån

Efter avslutat EM i Bukarest 2024, kan vi se tillbaka på dessa minnesvärda ögonblick med stolthet och glädje. Samtidigt som vi ser vi fram emot nästa kapitel i resan, med spännande utmaningar och möjligheter som väntar runt hörnet på vägen mot större mål och drömmar.

Nedan ser ni en sammanfattning från alla viktklasser och brottare:

Jonna Malmgren (53 kg):

Jonna Malmgren, redan uttagen till OS i Paris, visade ännu en gång sin toppform på Europamästerskapen 2024. Med en imponerande prestation tog Jonna sig till finalen för tredje året i rad, en bedrift som vittnar om hennes styrka och envishet på mattan. Hon inledde tävlingen med en imponerande seger på fall mot hemmabrottaren från Rumänien, Elena Ionescu, i åttondelsfinalen. Därefter stod Jonna mot Zeynep Yetgil från Turkiet, en erfaren brottare med meriter från både U23 och senior, i en jämn och spännande match. Trots att Jonna var i underläge med bara två minuter kvar av matchen, visade hon sin kämparglöd och explosivitet genom att ta tillbaka ledningen och säkra segern med 10-4 i poäng och fall. I semifinalen mötte Jonna ännu tuffare motstånd i form av Sztalvira Orsus, rankad fyra i världen. Trots detta dominerade Jonna från start och säkrade sin finalplats genom att sätta ungerskan framåt och vinna matchen på fall på under en minut och var därmed klar för final. 

Finalmatchen blev en intensiv upplevelse från början till slut. Trots flera imponerande försök från Jonnas sida, lyckades hennes motståndare, VM-tvåan Vanesa Kaladzinskaya, säkra ett poäng tidigt i matchen. Jonnas poängunderläge blev en utmaning, och hon tvingades chansa för att försöka vända matchen till sin fördel. Det blev en nervkittlande kamp och Jonna gjorde allt för att komma tillbaka, trots detta lyckades Kaladzinskaya kontra hennes försök och slutligen vinna matchen.

Även om finalresultatet inte gick i Jonnas favör denna gången, var hennes prestation på Europamästerskapen enastående. Att nå finalen för tredje året i rad och nu vara rankad bland de tre bästa i världen är en imponerande bedrift. Detta utgör också ett utmärkt delmål inför hennes stora mål för sommaren - OS 2024. 

Evelina Hulthén (57 kg):

Evelina Hulthén, tävlande i 57 kg-klassen, ställdes inför en tuff utmaning. I öppningsmatchen mötte hon rutinerat motstånd i form av Irina Ologonova, en tidigare guldmedaljör på Europamästerskapen 2016, som brottade för en neutral flagg. Trots en imponerande insats och ett starkt försvar från Evelinas sida hamnade hon i en tveksam situation där hon fick poängen emot sig. Efter misslyckade försök att ta tillbaka poängunderläget förlorade hon matchen på poäng med 0-6. I kvartsfinalen brottades Ologonova en jämn match, men förlorade trots en jämn match, vilket innebar slutet för hennes resa i detta mästerskap. 

Johanna Lindborg (62 kg):

Johanna Lindborg gjorde en imponerande insats i 62-kilosklassen på Europamästerskapen och åkte hem med en fin femteplats i bagaget. Hon var mycket nära att säkra en final men föll i slutsekunderna i semifinalen.

Hon inledde tävlingen med en övertygande seger mot spanjorskan Lydia Perez på teknisk överlägsenhet. I kvartsfinalen stod hon inför den tidigare Europa- och Världsmästarinnan från Bulgarien, Bilyana Dudova. Efter en tuff match och ett poängunderläge mot slutet av matchen lyckades Lindborg vända och säkra segern med 3-2 i poäng. I semifinalen mötte hon den tyska brottaren Luisa Niemesch, som placerade sig som tvåa på VM 2022. Det blev en jämn och spännande match där Johanna hade ledningen fram till slutsekunderna. Tyvärr lyckades tyskan ta två poäng på Johanna innan tiden tog slut och Johanna fick se sig besegrad, vilket innebar att hon var klar för bronsmatch.

Bronsmatchen blev en hård kamp mot Julia Ostapchuk från Ukraina, världstvåan från föregående år. Trots en bra insats från Johanna, slutade matchen med 6-8 i poäng till ukrainskan. Johanna kämpade in i den sista sekunden och lyckades ta poäng vid flera tillfällen, men tyvärr räckte det inte till för att vända matchen till sin fördel. Även om Johanna inte lyckades ta en medalj, gjorde hon ett otroligt fint mästerskap med flera chanser till medalj under turneringen. 

Tindra Sjöberg (68 kg):

På den tredje dagen av Europamästerskapen riktades all uppmärksamhet mot Tindra Sjöberg, hon var ensam svensk brottare på mattan för dagen. Hon stod inför en tuff utmaning när hon inledde kvalet mot den rutinerade Adela Hanzlickova från Tjeckien, rankad åtta i världen och med flera EM-medaljer i sitt bagage. För Tindra var detta en chans till revansch efter att ha förlorat mot tjeckiskan på VM föregående år.

Tindra gick in med fullt fokus och försökte styra matchen, började med ett anfall mot benen. Hanzlickova lyckades försvara sig och ta en ledning genom att komma runt på Tindras rygg och säkra två poäng. Efter det hamnade Tindra i en svår situation när Hanzlickova rullade henne tre gånger i den så kallade “Ryska Skruven”, vilket gav tjeckiskan en ledning med 0-8. Tindra försökte att komma tillbaka in i matchen men slutade med att hon förlorade på fall, och revanschen uteblev denna gång. Tjeckiskan brottades vidare och vann kvartsfinalen, men förlorade där efter en otroligt jämn semifinal vilket innebar att Tindra var ute ur tävlingen och missade chansen för återkval. 

Alexander Bica (63 kg):

Alexander Bica, i 63-kilosklassen, började sitt Europamästerskap med en intensiv match mot Hrachya Poghosyan från Armenien. En erfaren brottare, rankad som nummer sex i världen och med ett brons från föregående års EM. Matchen var jämn, och när den avslutades stod det 5-5 i poäng med fördel till Bica och han kammade hem segern.

I kvartsfinalen stod han inför en annan tuff motståndare, Oleksandr Hrushyn från Ukraina, som också hade ett brons från tidigare EM. Trots en stark start och ledning i första perioden kunde Bica inte hålla emot Hrushyns offensiv i den andra perioden och poängen var 3-4 när matchen avslutades, vilket resulterade i en knapp förlust för Bicas del.

Efter att Hrushyn gått vidare till finalen fick Bica en chans till återkval mot Stefan Clement från Frankrike. Det var en intensiv och utmanande match med ett högt tempo. Bica försökte ihärdigt flera gånger under matchen men efter sex minuter ledde Clement och matchen slutade med en seger för franska Clement med poängen 3-6. Bica slutade efter dessa prestationer på en imponerande 7:e plats på europamästerskapen. 

Niklas Öhlén (67 kg):

I 67-kilosklassen stötte Niklas Öhlén på en tuff utmaning i första matchen när han ställdes mot Slavik Galstyan från Armenien i åttondelsfinalen. Galstyan, rankad som en av de bästa i världen och med flera medaljer i sitt bagage, blev för svår för Niklas. Trots en stark start från Niklas sida, där han tog ledningen med fyra poäng genom att kontra Galstyans anfall, lyckades Galstyan vända matchen till sin fördel genom att komma upp på Niklas rygg och rulla honom fem gånger. Slutresultatet blev en förlust för Niklas med poängen 4-10.

I kvartsfinalen stod Galstyan inför Ruslan Bichurin, en annan duktig brottare som senare tog silver i mästerskapet, och förlorade tyvärr den matchen. Detta innebar slutet för Niklas resa på detta mästerskap. 

Albin Olofsson (77 kg):

Albin Olofsson började sitt Europamästerskap med en imponerande seger mot Fabio Dietsche från Schweiz, där han dominerade matchen och säkrade vinsten med poängen 7-1. Hans nästa motståndare var Adlet Tiuliubaev, som tävlade under neutral flagg. Trots en stark insats från Albin föll han tyvärr i den matchen med poängen 1-6.

Adlet gick sedan vidare och mötte den välmeriterade Malkhas Amoyan från Armenien i kvartsfinalen. Efter en jämn kamp stod Malkhas som segrare i matchen, och han gick sedan vidare för att vinna hela tävlingen medan Adlet säkrade brons. För Albin innebar Adlets förlust slutet på hans resa i mästerskapet. 

Lukas Ahlgren (82 kg):

I 82-kilosklassen gjorde Lukas Ahlgren sin mästerskapsdebut på seniornivå. Hans första utmaning var att möta Stanislau Shafarenka i kvalet, en motståndare som tävlade under neutral flagg. Matchen var jämn och intensiv, och Lukas lyckades få ett poäng i första perioden tack vare att han var mest aktiv. Lukas försökte att utföra ett kast i parterr överläget, men Shafarenka kontrade och vann genom att få Lukas på fall. Shafarenka vann åttondelsfinalen men förlorade därefter en tight kvartsfinal vilket gjorde att Lukas var ute ur tävlingen. 

Alex Kessidis (87 kg):

Alex Kessidis gjorde en imponerande prestation under Europamästerskapen och tog sig till bronsmatch i en väldigt tuff viktklass. Hans resa började med en övertygande seger i åttondelsfinalen mot Matej Mandic från Kroatien, en tidigare tvåa på U23-VM 2023. I nästa omgång, i kvartsfinalen, stod Alex inför förra årets världsmästare, Ali Cengiz från Turkiet. Trots en stark insats och ett tidigt poängövertag från Alex sida, förlorade han matchen mot Cengiz genom två varningar.

Efter att ha förlorat mot Cengiz, tog turken sig till final, och då fick Alex en andra chans i återkvalet där han mötte Yoan Dimitrov från Bulgarien. Alex tog poäng i parterröverlägläget när bulgaren otillåtet tog bort Alex koppling med händerna, sedan genom ett dyk på midjan och vann matchen med 4-1 i poäng och säkrade sin plats i bronsmatchen. I bronsmatchen stod Alex mot Kiryl Maskevich, tävlande under neutral flagg och med en imponerande meritlista inklusive en andraplats på VM 2021. Matchen inleddes med högt tempo och ett poäng och överläge i parterr till Alex för han var mest aktiv. Maskevich kontrade Alex parterr överläge och tilldelades tre poäng. I andra perioden fortsatte Alex vara aktiv men åkte efter en jämn kamp på ett kast och förlorade ytterligare poäng. Alex kämpade hela matchen och tvingades chansa då han låg i poängunderläge, Maskevich kontrade och vann situationerna och därmed matchen. 

Trots att Alex inte lyckades ta hem bronset, kan han vara stolt över sin prestation och den femteplats han tog i en mycket konkurrenskraftig viktklass. 

Aleksandar Stjepanetic (97 kg):

I 97-kilosklassen gjorde Aleksandar Stjepanetic en imponerande start på Europamästerskapen. Han mötte Filip Smetko från Kroatien i kvalet, en match som var full av spänning och dramatik. Trots en jämn kamp lyckades Aleksandar säkra segern med en poängseger på 10-8.

Därefter stod han inför en tuffare utmaning i form av Abubakar Khaslakhanau, rankad som nummer två i världen. Trots en stark start och en stabil inledning av matchen, lyckades Aleksandar inte undvika att fastna i ett kast och förlorade sedan ytterligare poäng i en rullning från parterr. Matchen slutade med en förlust för Aleksandar med 0-9 i poäng.

Khaslakhanau fortsatte sedan sin resa genom turneringen men förlorade i semifinalen mot Artur Aleksanya från Armenien, vilket innebar att Aleksandars mästerskapsresa avslutades där.

Sverige hade två domare med på tävlingen, Daniel Tuvestam och Linn Sjöström. Båda gjorde fina domarinsatser och dömde flera matcher under finalpassen.

Avslutningen på Europamästerskapen är inte bara ett slut på en tävling, utan även en start på en fortsatt resa för våra svenska brottare. Sverige har bjudit på flera fina matcher och visar att formen mot OS-kvalen i april/maj är uppåtgående. Med stolta prestationer och värdefulla erfarenheter från mästerskapet vänder vi nu blicken mot framtiden, detta är bara början på säsongens alla stora utmaningar och mål.

Vi riktar nu vårt fokus mot nästa stora mål - kvaltävlingarna inför OS i Paris 2024. Med OS-kvalet i Baku i april och OS-kvalet i Istanbul i maj väntar spännande utmaningar och möjligheter för våra talangfulla brottare att att fortsätta sin framgångsrika resa på världsscenen och mot det stora målet, OS i Paris 2024. 

/Therese Persson, kommunikatör, SBF

Publicerad: 2024-02-20

Senast uppdaterad: 2024-02-20

Författare: Malin Kjebon