Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Rapport från U23-EM

Jonna Malmgren har återigen visat sin dominans på brottningsmattan genom att vinna U-23 EM, vilket markerar hennes sjätte EM-guld. Denna medalj är ännu en milstolpe i hennes imponerande brottningskarriär.

Foto UWW

Jonna, som tog sitt första EM-guld 2016 i ungdomsklassen, har nu två senior-EM-guld, ytterligare ett U-23 EM-guld från förra året och ännu ett ungdoms EM-Guld.

Efter två vinster mot Turkiskan Tuba Demir och Norskan Felicitas Domajevq, mötte Jonna Moldaviskan Mihaela Samoil i semifinalen, som tidigare placerat sig som tvåa på U-23 VM i 55-kilosklassen, där hon vann på fall i första perioden.

I finalen stod Jonna mot den ukrainska brottaren Mariia Vynnyk, som förra året tog brons i 55-kilosklassen på U-23 EM. Jonna dominerade matchen från början till slut. Ukrainanskan fick en tillsägelse strax efter första minuten och hade då 30 sekunder på sig att ta poäng, men lyckades inte med det och Jonna tilldelades 1 poäng.
I andra perioden fortsatte Jonna att sätta press på ukrainskan och slog ett nacksving som gav henne ytterligare 2 poäng. När Vynnyk försökte ta igen underläget kontrade Jonna hennes kastförsök och tilldelades 2 poäng till. Jonna vann matchen med 5-0 i poäng, därefter fick hon den svenska flaggan i händerna och vi fick bevittna när hon sprang sitt segervarv runt mattan.

Jonna visar upp en fantastisk form inför sommarens olympiska spel, som är det stora målet, och U-23 EM var ett viktigt delmål på hennes resa dit.

Övriga resultat från U-23 EM

Elvira Braun (76-kilosklassen):
Vann sin första match och var några sekunder från att få återkvala. Hon slutar tävlingen på en 7:e plats.

Georgios Barbanos (72-kilosklassen):
Förlorade sin första match och slutar på en 12:e plats.

Adam Strandner (77-kilosklassen):
Vann sin första match men förlorade den andra. Han slutar mästerskapet på en 7:e plats.

Alexander Johansson (82-kilosklassen):
Förlorade sin första match och slutar på en 9:e plats.

Publicerad: 2024-05-23

Senast uppdaterad: 2024-05-24

Författare: Malin Kjebon