Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Rapport från Veteran SM i Falkenberg 25 maj

Årets Veteran-SM samlade rekordantal i deltagande veteraner. Hela 73 veteraner vägde in i de två ålderskategorierna i fristil samt grek-rom stil.

Elchin Hamidov Klippans BK i blå trikå i finalmatchen mot Mats Wängelin Väsby BK i röd trikå. Foto Donnie Klang.

Detta var den 17:e gången Veteran- SM (VSM) arrangerades sedan starten 2006 i Hököpinge, Skåne. Första VSM hade då 22 invägda veteraner.I år 2024, fyller arrangörsklubben BK Falkenberg 25 år sedan sammanslagningen av de båda brottarklubbarna i stan 1999.

Det är tredje året i rad som BK Falkenberg arrangerar VSM och med det har vi fått en rutinerad (veteran) organisation med väldigt stor arrangörsvana. Ett Veteran-SM som fortsätter att öka deltagarmässigt.

Det blev totalt 96 matcher som avgjordes på två brottningsmattor i Falkhallen. Några veteraner stack ut ur mängden, bland annat Elchin Hamidov Klippans BK, som i år gjorde debut i Kat A (35–45 år) 62 kg fristil, som han vann i överlägsen stil.

Det var dessutom fyra veteraner som vann dubbelt i år, Thomas Rönningen 62 kg Skedsmo BK, Tobias Kantola 78 kg Väsby BK, Mamed Sulejmanov 88 kg Väsby BK och Walid Said 100 kg AIK. Jimmy Samuelsson AIK överraskade de flesta med att väga in i 70 kg (Kat B) och med flera säkra segrar, vinna sitt 8 SM guld för veteraner.

Väsby BK tog hem lagpriset för tredje gången i rad, vilket är ett bra betyg som visar att föreningen är riktigt på gång från de yngsta till de äldsta i klubben.

Resultat veteran SM finner ni på: Veteran-SM 2024 Falkenberg, 2024-05-25 (liga-db.de) Länk till annan webbplats.

Ove Petterssons sista VSM. Foto Donnie Klang

Ove Pettersson Öis avtackades med blommor och supporterkeps under VSM: Eftersom han blir 60 år 2024, blev detta Oves sista veteran SM.

Det som är synonymt med veteranbrottarna är den fantastiska gemenskapen och glädjen som genomsyrar allt och alla inom veteranbrottning. Detta är den stora nyckeln som gör att många veteraner fortsätter så länge. De har möjlighet och det får med sig en oförglömlig upplevelse och minnen för livet.

Med den insats som veteraner, domare, ledare, funktionärer och tränare gör i Brottningssverige så kan vi se en fortsatt utveckling och kontinuitet, vilket borgar för en ljus framtid för brottningssporten i landet.

Närmast nu väntar förberedelser inför veteran -VM i Porec, Kroatien den 8–13 oktober, där det finns förväntningar om en stor svensk trupp i år igen.

Text: Ulf Andersson

Detta är en förkortat version. Hela texten med fler bilder kan ni ladda ner här. Pdf, 888.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-06-18

Senast uppdaterad: 2024-06-18

Författare: Malin Kjebon