Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Summering av U20-EM

För andra året i rad tar Sverige tre medaljer vid U20-EM - en av varje valör - vilket återigen visar att vi har en mycket lovande generation på gång inom svensk landslagsbrottning.

Adam Silverin bitandes på sin nytagna guldmedalj från U20 EM

Adam Silverin bitandes på sin nytagna guldmedalj från U20 EM

Mästerskapet startade 1 juli med grekisk-romersk stil, där Sverige ställde upp med en trupp på sex brottare. Första dagens trio levererade direkt och tog sig till kvartsfinal utan problem: William Ekerot i 63 kg besegrade CZE, Hugo Baff i 77 kg vann mot GRE och Hamza Sertcanli besegrade TUR i 87 kg.

För Williams del tog det stopp i kvartsfinalen mot AZE, som senare förlorade semifinalen, så alltså inget svenskt återkval. Men två semifinalplatser skulle det bli: Hugo Baff besegrade turken Togcu med poängen 5-2 efter en hård batalj, och Hamza vann övertygande med 5-0 mot ryssen Krikukha.

I semifinalen ställdes Hugo mot regerande Europamästaren Solovei från Moldavien. Hugo inleder matchen starkt, blir nerdömd i första men klarar parterrunderläget utan att släppa poäng och tar över den stående brottningen sista minuten innan paus. I början av andra perioden ligger Hugos första aktivitetspoäng i luften när moldaven in ett balansgrepp och lyckas plocka fyra poäng. Underläge med 5-0 som tyvärr visar sig bli ointagligt, och Hugo får förbereda sig för bronsmatch dagen därpå.

Hamza ställs mot rumänen Gordan i sin semifinal och tar kommando direkt genom att plocka en tvåa, och tilldelas strax efteråt aktivitetspoäng och parterröverläge. Efter några tilltrasslade situationer och en förlorad svensk challenge reducerar rumänen till 3-2, men Hamza tar tillbaka matchen och lägger rumänen på fall. Hamza därmed i final dagen därpå, där han ställs mot regerande Europamästaren Bolkvadze från Georgien.

Under tisdagen gick resterande grabbar in i turneringen, och som en repris på gårdagen vinner samtliga tre sina första omgångar och tar sig till kvartsfinal:

Adam Silverin besegrar GRE, Tim Bergfalk slår POL på teknisk överlägsenhet och Denny Chjan vinner på fall mot DEN.

Tim och Denny förlorar tyvärr sina respektive kvartsfinaler, Tim mot UKR och Denny mot slutsegraren Cepauskas från Litauen. Båda står för bra insatser och för Tims del är det en hårsmån från vidare avancemang: med tre poängs underläge kastar han ett kryss och tilldelas fyra poäng av mattdomaren, som dock reduceras till två poäng av domarpresidenten. Felaktigt sett med svenska ögon men tyvärr ingen möjlighet till granskning på grund av förbrukad challenge i en tidigare situation. Ukrainaren förlorar senare semifinalen och Tim därmed utslagen.

Dennys motståndare går dock hela vägen till final och Denny får chans att återkvala mot tidigare U17-Europamästaren från Grekland. Tyvärr förlust med 1-1 efter en poängsnål tillställning och både Tim och Denny får nöja sig med varsin sjundeplats.

Sista medaljhoppet stod alltså till Adam Silverin, som levererade med råge! Ny seger med 4-3 i kvartsfinalen mot AZE och seger med 2-1 i semifinalen mot UKR, och Adam därmed klar för final i sitt första U20-mästerskap.

Men innan dess alltså medaljmatcher för Hugo Baff och Hamza Sertcanli, där båda ställdes mot GEO.

Hugo Baff sätter direkt tempo men åker på en vältajmad mara vid zon som georgiern direkt följer upp med en rullning. Underläge 6-0 efter knappt 30 sekunder, vilket blir för mycket att hämta upp för Hugo, trots fortsatt forcering och reducering till 6-3 innan full tid. En hedervärd femteplats till Hugo efter en klart godkänd turnering.

Hamza ställs mot förra årets guldmedaljör Bolkvadze, som även var Georgiens representant vid senior-EM. Finalen inleds med fullt ställningskrig i stående, där georgiern tilldelas matchens första aktivitetspoäng i mitten av perioden. Hamza döms därmed ner i parterr för första gången i turneringen, men klarar sig galant utan att släppa poäng. I andra perioden ökar Hamza tempot och har flera bra poängförsök, men trampar utanför i samband med att han fångar motståndarens huvud. Underläge med 2-0 och fortsatt forcering av Hamza, som får en välförtjänt aktivitetspoäng och parterröverläge med en dryg minut kvar av matchen. Tyvärr lyckas georgiern resa sig från underläget när Hamza går för omvänt livtag, och matchen slutar 2-1. Men en silvermedalj med mersmak för Hamza, som tydligt visar att han inom kort blir ett namn att räkna med i den internationella senioreliten.

På onsdagskvällen var det så dags för sista matchen för herrarnas del: final i 60 kg med Adam Silverin. I vägen stod ryssen Shungurtsikov, enligt UWW:s regler tävlandes för neutral flagg (AIN). Båda brottarna sätter full fart från första sekunden och ryssen tilldelas första aktivitetspoängen efter en dryg minut. Ett snabbt sidolyft från Shingurtsikov resulterar i utökad ledning med 3-0, ett resultat som står sig fram till paus. I andra perioden får Adam igång fotarbetet och får snart en välförtjänt aktivitetspoäng och chansen i parterröverläge. Ryssen försvarar sig dock bra och det blir inga fler svenska poäng, vilket tvingar Adam att försöka avgöra i stående. Sagt och gjort: med knappt två minuter kvar av matchen tar Adam chansen och kastar en vältajmad lindéna, och tar ledningen med 3-3 i kraft av senast tagna poängen. Motståndaren trycker på resten av matchen men Adam brottas mycket stabilt i stående och lyckas hålla undan. Efter hundra långa sekunder går äntligen slutsignalen och sensationen är ett faktum: EM-Guld till Adam Silverin efter en fantastisk turnering, i sitt första U20-mästerskap!

Onsdagen markerade startskottet för damernas mästerskap, där Sverige hade fyra representanter i startfältet. Först ut var Wilma Hoffman i 68-kilosklassen, som skulle ta sig an turneringens första utmaning. Wilma fick en tuff lottning och inledde turneringen mot ukrainskan Rybak. Matchen började med att Rybak lyckades få in ett dyk på Wilma, vilket gav henne fyra poäng och satte Wilma i ett tidigt underläge. Trots att hon kämpade hårt för att hämta igen poängen, lyckades Rybak kontra och avslutade matchen med poängen 10-0.

Rybak gick vidare till semifinal, där hon stötte på ryskan som satte stopp för henne. Detta innebar att Wilmas resa i mästerskapet var över för denna gång.

Torsdagen innebar nya möjligheter för de tre återstående svenska brottarna: Tindra Dalmyr i 57 kg, Amelia Samuelsson i 62 kg och Elvira Ersson i 72 kg.

Tindra Dalmyr ställdes inför en utmaning när hon mötte fjolårets silvermedaljör på både EM och VM, Lirca från Rumänien. Matchen började i uppförsbacke för Tindra, då Lirca kontrade ett av hennes attackförsök och fick rullningskoppling på Tindra, vilket resulterade i ett överläge med 5-0 i poäng för rumänskan. Trots att Tindra jobbade hårt under matchen och lyckades komma upp på rumänskans rygg vid flera tillfällen, räckte tiden inte till för att hämta igen poängen. Matchen slutade med 4-7 och Tindra fick se sig besegrad.

Rumänskan gick sedan vidare och mötte ungerskan i en jämn match som slutade till ungerskans fördel. Detta innebar att Tindras deltagande i mästerskapet var över eftersom hon inte fick möjlighet till återkval.

Elvira Ersson behövde inte brottas i första omgången och gick därmed direkt till kvartsfinal. Där mötte hon turkiskan Sert, en bronsmedaljör från årets U23 EM och silvermedaljör från U20 VM. Elvira lyckades inte riktigt få ut sin brottning och föll istället in i turkiskans stil. Hon åkte tidigt på två kast och trots att hon kämpade tappert genom hela matchen med många dyk och kastförsök, kunde hon inte hämta upp underläget och förlorade med 4-12. Turkiskan kämpade sig vidare till final, vilket innebar att Elvira fick chans till återkval.

Amelia Samuelsson inledde sin tävling med en imponerande seger mot italienskan Nicolodi, där hon vann på fall efter endast 15 sekunder. Därefter ställdes hon mot meriterade Bondar från Ukraina, som senare tog ännu ett guld till sin samling. Amelia förlorade denna match, men eftersom Bondar gick till final fick Amelia också en chans till återkval.

På fredagen, sista dagen i mästerskapet med svenskt deltagande, dominerade både Amelia och Elvira sina återkvalsmatcher. Elvira mötte en polska och styrde matchen från början till slut. Med sin arm på polskans nacke kunde hon sätta lagom med press för att hitta sina ingångar och trötta ut sin motståndare. Då Elvira var drivande i matchen fick hon första aktivitetspoängen, polskan var med bra i första perioden och försökte attackera Elviras ben. Vid ett tillfälle lyckades hon få med sig två poäng och vid två tillfällen kontrade Elvira och jobbade till sig två poäng själv. När det var dags för periodvila stod det 5-2 i poäng till Elvira och hon hade kört slut på polskans krafter helt.

Andra perioden försökte polskan att dyka på Elviras ben för att komma ikapp med poängen men Elvira försvarade sig. Polskan lyckades få två poäng när hon kom bak på Elviras rygg och Elvira fick vid två tillfällen två poäng till när hon försvarade dykförsöken. Vid ett perfekt läge, med pressen ut mot den röda ringen dök Elvira ner på benen och tog en fyra-poängare. Matchen slutade med teknisk överlägsenhet till Elvira och 15-4 i poäng.

Amelias återkvalsmatch var mot tyskan Leistner, som hon förlorat mot på Klippan Lady Open tidigare i år. Den här gången dominerade Amelia matchen från start och vann med övertygande 10-0. I första perioden fick Amelia en etta efter att tyskan inte lyckats ta poäng under sin aktivitetsperiod samt en fyra genom ett nacksving sekunderna innan pausen. Amelia backade inte undan i andra perioden heller utan gick in och tog tag i tyskan precis som hon skulle. Hon försvarade sig på ett dyk genom att kasta tyskan i ett lårbenskast och fick ytterligare fyra poäng. De tyska tränarna höll inte med om domslutet och utmanade det, men Amelia vann denna challenge och tilldelades ett poäng till. Vilket betydde att det stod 10-0 till Amelia och hon vann matchen på teknisk överlägsenhet.

Efter vila och uppladdning var det på kvällen dags för bronsmatcher för både Elvira och Amelia.

Ukrainskan, silvermedaljör från årets U-23 EM, som Elvira ställdes mot i bronsmatchen, var stabil och den som tog övertaget i matchen. Elvira försökte komma innanför hennes armar och hitta en ingång men lyckades inte helt. Vid ett dykförsök från Elviras sida försvarade ukrainskan sig bra och lyckades koppla ihop benen och armen på Elvira och satte henne på fall i ”paketet”. Tyvärr blev det inget brons för Elviras del men hon fick nöja sig med en femteplats denna gången.

För Amelias del ställdes hon mot ryskan Iatsenko som brottas under neutral flagg. Amelia hade mycket pressen, var aktiv och tryckte på ut mot det röda. Detta utnyttjade ryskan och försvarade Amelias attacker genom att slå en kvarn där hon fick fyra poäng och Amelia fick i samma situation också en varning i partner underläget och därför också ett underläge med poängen 0-5 i starten. Vilket innebar en tuff start och uppförsbacke för Amelia, som fortsatte att brottas som hon skulle och hämtade upp poäng efter poäng genom ett nacksving som slutade med vars två-två i poäng och sedan två poäng för att hon kom bak på hennes rygg vid två tillfällen.

När vi närmade oss sista 30 sekunderna stod det 5-7 i poäng till ryskans fördel. Amelia pressade på ut mot det röda och ryskan backade ut och Amelia tilldelades ett poäng. Tiden var knapp och Amelia fortsatte pressa ut mot det röda, ryskan vågade inte gå in i någon situation och backade ännu en gång ut ur ringen samtidigt som tiden gick ut. Ryskan tilldelades en varning för hennes passiva beteende och Amelia två poäng, detta innebar 8-7 i poäng och ett brons till Amelia på sitt första U-20 mästerskap.

Sammanfattningsvis var det en händelserik och spännande vecka för de svenska brottarna. Trots tuffa motståndare och utmanande matcher, visade alla deltagare en imponerande kämpaglöd. Laget gav allt de hade och lämnade mästerskapet med nya erfarenheter, lärdomar och tre fina medaljer.

Våra svenska brottare kan vara stolta över sina insatser och se fram emot framtida framgångar på brottningsmattan.

Publicerad: 2024-07-06

Senast uppdaterad: 2024-07-06

Författare: Therese Persson