Rapport från U20-VM
Totalt åtta svenska brottare var med och slogs om medaljerna när världsmästerskapen för juniorer avgjordes i spanska Pontevedra första veckan i september - en turnering som avslutades på bästa sätt med en bronsmedalj till Elvira Ersson i damernas 72 kg.
Mästerskapet inleddes på måndagen med GR, där Sverige hade tre brottare till start första tävlingsdagen: William Ekerot, Hugo Baff och Hamza Sertcanli. Samtliga visade god form och tog sig obesegrade till kvartsfinal: William Ekeroth vann första omgången på teknisk överlägsenhet mot CZE och besegrade därefter hemmabrottaren Trujillo efter mindre än två min. Hugo Baff i 77 kg vände underläge mot TUR och vann med 4-3 i första omgången och vann sedan sin åttondelsfinal med 7-0 mot CRO. Hamza Sertcanli i 87 kg ställdes mot ryssen Saitov i kvalomgången, som besegrades med 2-1 efter en mycket väl genomförd match, och i åttondelsfinalen blev det en ny poängseger för Hamza mot VEN.
Alla tre kvartsfinaler slutade tyvärr med svenska förluster, trots bra insatser av grabbarna. Hamza förlorar en händelserik match mot slutsegraren från Kirgizistan, Hugo förlorar en tät poängmatch mot regerande världsmästaren från Iran, och William förlorar knappt mot förra årets Europamästare från Armenien. Armeniern förlorar sedan oväntat sin semifinal och William därmed utslagen, men både Hamzas och Hugos motståndare tar sig till final vilket gör att båda får återkvala dagen därpå.
På tisdagen var det också dags för resterande tre GR-brottare att gå in i tävlingen. Denny Chjan förlorar snöpligt med 1-1 mot FIN och blir utslagen, medan Adam Silverin och Tim Bergfalk vinner sina första matcher mot UKR respektive TJK. Tim besegrar sedan litauern Puikis i åttondelsfinalen, samtidigt som vår regerande Europamästare Adam Silverin tyvärr förlorar mot POL med 3-3. Polacken förlorar senare sin kvartsfinal och Adam därmed utslagen.
Tim förlorar sin kvartsfinal mot slutsegraren från Iran, och förlorar sedan en superjämn återkvalsmatch mot Turkiet dagen därpå, med siffrorna 3-3. Tim slutar därmed på en åttondeplats. Även Hamza förlorar sitt återkval mot georgiern Bolkvadze, som också var Hamzas finalmotståndare vid EM tidigare i somras. Efter en georgisk challenge blir Hamza av med fyra poäng i en situation strax före paus, vilket tyvärr fällde avgörandet till Bolkvadzes fördel. Därmed är turneringen över Hamza som slutar på en sjundeplats.
Hugo Baff ställdes mot USA i sitt återkval på onsdagen, och vann komfortabelt på teknisk överlägsenhet efter strålande brottning. Därmed svensk bronsmatch samma kväll mot GEO. Efter en poänglös första minut får georgiern första överläget, Hugo försvarar sig bra till en början men strax innan domaren gör sig redo att blåsa upp matchen lyckas motståndaren rulla Hugo och belönas med ytterligare tid i överläge. Ytterligare en rullning inkasseras och svenskt underläge i paus med 5-0. I andra perioden ökar Hugo tempot och tar över matchen i stående: Georgiern blir nerdömd två gånger och Hugo plockar en zonpoäng i stående, men tyvärr lyckas han inte förvalta sina överlägen och matchen slutar med poängförlust 5-3. Tungt för Hugo som var ytterst nära medalj även vid EM, men trots allt en hedervärd femteplats efter en mycket imponerande säsong.
Inga medaljer till herrarna alltså, när det på torsdagen var dags för våra två damer att ge sig in i mästerskapet: Amelia Samuelsson i 62 kg och Elvira Ersson i 72 kg. Amelia vann första omgången mot vitryskan Koush och besegrade sedan GER i sin åttondelsfinal, efter mycket kompetent brottning i båda matcherna. Samtidigt på mattan bredvid vann Elvira Ersson sin första omgång mot KAZ på teknisk överlägsenhet, och båda tjejerna var därmed klara för kvartsfinal.
Amelia ställdes mot Japan i kvartsfinalen och inledde matchen starkt. I mitten av första perioden tilldelas japanskan en passivitetsperiod, där hon lyckas få in ett dyk och tar ledningen med 4-0. Amelia jämnar dock ut strax därefter och har japanskan i falläge vid ställning 4-4. Svensk ledning i paus men i andra perioden lyckas japanskan med två fotledsdyk och vinner matchen med poäng 8-4. Tyvärr förlorar japanskan sedan semifinalen och Amelia slutar därmed på en sjundeplats.
Elvira fortsätter dominera och vinner sin kvartsfinal med 10-0 mot POL. Därmed klar för semifinal mot Kina, som tagit sig till semifinal utan att släppa en enda teknisk poäng. Liksom kinesiskans tidigare motståndare fastnar tyvärr Elvira i ryska skruven tidigt i matchen och poängen rinner iväg till teknisk överlägsenhet. Elvira får inse sig besegrad och får ladda om för bronsmatch nästa dag.
Efter återkvalet på fredagen står det klart att Elvira kommer få möta regerande Europamästaren Zablotska från Ukraina, som även blev medaljör vid U23-EM. En mycket tuff uppgift alltså, men Elvira är inställd på krig och visar direkt att hon är där för att ge allt. Första passivitetsvarningen går till Elvira och svenskt underläge med 1-0 i pausvilan, men ukrainskan är märkbart trött och i andra perioden är det Zablotskas tur att varnas för passivitet. Ledning med 1-1 och kort därefter är Elvira runt bakom ryggen på ukrainskan och ytterst nära att utöka sin ledning med två nya poäng. Mattdomaren blåser dock av situationen och med bara en dryg minut kvar av matchen får Elvira en ny passivitetsperiod. Orättvist sett med svenska ögon, och Elvira är därmed piskad att ta poäng för att inte förlora ledningen. Sagt och gjort: efter en forcering rycker Elvira ner Zablotska och kommer runt bakom ryggen för att avsluta med ett klockrent fyrapoängskast, som lite senare följs upp av två nya poäng efter ett stoppat dyk. Seger till slut med 7-1 till Elvira Ersson och ett sensationellt VM-brons till förstaårsjunioren från Norrland.
En mycket välförtjänt medalj och en värdig avslutning på ett mästerskap med så pass många svenska medaljchanser. Sex av åtta brottare placerar sig topp 8, och nästan alla svenska förluster är väldigt knappa och kommer mot medaljörer. Så trots att det ”bara” blir en medalj ett klart godkänt världsmästerskap för svensk del, och ytterligare ett tydligt tecken på att denna generation blir att räkna med framöver.
Leonard Östlund, Team Leader