SBF och Trygg Idrott
Förväntningar på SBF:s föreningar
Riksidrottsförbundet prioriterar området Trygg Idrott och det är alla specialidrottsförbunds (SF) uppgift att arbeta för att skapa trygga idrottsmiljöer för sina medlemmar.
I december 2021 tog SBF:s styrelse ett beslut om vilka förväntningar som ställs på medlemmarna i vårt förbund när det gäller arbetet för att skapa trygga idrottsmiljöer.
Från och med 1 januari 2022 ska föreningar som är medlemmar i Svenska Brottningsförbundet:
- Begära att personer som arbetar med barn- och ungdomar visar upp ett begränsat registerutdrag från polismyndigheten. Föreningen har också ett ansvar att kontrollera tidigare referenser hos tränare och ledare som kommer nya till klubben.
Frågor och svar om registerutdrag.Länk till annan webbplats.
Beställa registeruttdrag.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Föreningen ska ha deltagit i minst en av de fyra digitala träffar som SBF höll med temat Trygg Idrott under 2022.
De klubbar som ej deltagit kontaktar SBF för vidare information och om projektstöd 2023. - Utse en kontaktperson i Trygg Idrott. Personen kan med fördel vara invald i föreningens styrelse, men det är inget krav. Kontaktpersonen kommer få ta del av information, utbildningar och hållas uppdaterad inom området Trygg Idrott och för att sprida detta vidare inom föreningen.
Anmäla kontaktpersonLänk till annan webbplats.
Svenska Brottningsförbundet finns som stöd till föreningarnas arbete med i arbetet för trygga idrottsmiljöer för alla föreningar och dess representanter.
Mer information om arbete med trygga och inkluderande idrottsmiljöer.
Om något händer - stöd och anmälan
När något inträffar under träning, tävling, inom föreningen eller förbundet, som bryter mot SBF:s och idrottens värdegrund eller som kan bestraffas enligt RF:s stadgar kapitel 14.
I en förening är det i första hand styrelsen som är ansvarig och ska kontaktas. Om det finns risk för jäv, om oron gäller styrelsen i sig eller ni behöver stöd i ärendet kan ni kontakta SBF, info@brottning.rf.se eller kontakta ert RF-SISU distrikt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om ni vill göra en anmälan kan det göras till SBF:s Disciplin- och juridiknämnd, till Idrottsombudsmannen eller anonymt via RF:s Visselblåsartjänst.
Kontakta polisen vid brott. Grundregeln är att idrottsrörelsen själv hanterar ärenden som bryter mot RF:s stadgar. Misstänker du ett brott ska du kontakta polisen och gäller det orosanmälan ska du vända dig till socialtjänsten. Om du är osäker hjälper idrottsombudsmannen dig med råd.
Vid frågor kontakta Malin Kjebon, malin.kjebon@brottning.rf.se
tel: 08-699 63 24