Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Det här är brottning

Brottning är en av världens äldsta idrotter och har funnits med i det olympiska programmet sedan antiken. I alla kulturer och civilisationer har människor ägnat sig åt någon form av brottning för att mäta sina krafter, och brottare har sedan tidernas begynnelse varit beryktade för sin överlägsna fysik och mentala styrka.

Brottning är även den mest framgångsrika grenen i svensk idrottshistoria, där vi kan stoltsera med fler olympiska medaljörer än någon annan idrott. Storhetstiden för svensk brottning var på 1930- och 40-talen men framgångarna har även fortsatt i modern tid: bara sedan 1980 har svenska brottare lagt beslag på inte mindre än 17 OS-medaljer, 62 VM-medaljer och 92 EM-medaljer.

En bild

År 2004 var första gången som damer fanns representerade på OS-programmet och sedan dess finns det tre olympiska grenar: herrar grekisk/romersk stil, herrar fristil och damer fristil. För herrarna finns alltså två stilar att välja på medan damer endast brottas fristil. I grekisk/romersk stil, som i Sverige är den dominerade stilen på herrsidan, är det inte tillåtet med grepp under midjan, till exempel bendyk och krokben.

Reglerna skiljer sig något beroende på ålderskategori och gren, men i samtliga discipliner tilldelas man poäng för att kasta eller brotta ned sin motståndare. Målet är att lägga den andre på rygg men en brottningsmatch kan vinnas på flera olika sätt: genom att få båda motståndarens skuldror i mattan (fallseger), genom att skaffa sig ett stort poängövertag (teknisk överlägsenhet), eller genom att ha samlat ihop fler poäng än motståndaren när tiden går ut (poängseger). För barn och ungdomar består en match av två perioder på två minuter, och för vuxna av två perioder à tre minuter.

Den vanligaste tävlingsformen är turnering, där brottarna går flera matcher under samma dag med relativt kort vila emellan. Brottning ställer därför stora krav på allmän fysik och återhämtning, där få idrotter kan mäta sig när det gäller allsidighet. Detta har gjort träningsformen populär även bland andra elitidrottare, där många stora idrottsprofiler har använt sig av brottningens fysträning som ett komplement till sin ordinarie träning.

Publicerad: 2022-10-21

Senast uppdaterad: 2022-12-05

Sponsorer