Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Parabrottning

Brottning är en sport med förutsättningar att vara inkluderande. Det finns en flexibiltet och förmåga till anpassning som gör att det finns möjlighet för alla att vara med. Traditionellt finns det en vilja hos Svenska Brottningsförbundets föreningar att ta emot och vara tillgängliga för alla som vill börja brottas, men begreppet Parabrottning är relativt nytt.

Parabrottning - Anpassad Brottning

Det extra stödet till en utövare kan se ut på olika sätt beroende på funktionsnedsättning och diagnos. Det kan behövas en egen träningsgrupp, extra resurs i ordinarie träningsgrupp eller att tränaren anpassar sitt sätt att förmedla information och lära ut tekniker. Anpassningar görs i samråd; förening-tränare-utövare-målsman.

Definitionen av para, är att utövaren har någon form av funktionsnedsättning; rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell (IF). NPF-diagnoser ingår inte i begreppet para men likväl behövs liknande stöd. Svenska Brottningsförbundet väljer därför att använda sig av begreppet Anpassad Brottning, vilket omfattar både funktionsnedsättningar och NPF-diagnoser.

Börja med brottning

Anpassad Brottning finns i flera brottningsföreningar i Sverige. I en del föreningar ingår det i den ordninarie träningen och i andra finns egna grupper. Ta kontakt med din närmaste brottningsförening eller kontakta info@brottning.rf.se för att få hjälp att hitta rätt.

På Svenska Parasportförbundets sökmotor Para-Me.se Länk till annan webbplats. kan du också söka efter brottningsföreningar som erbjuder parabrottning. Observera att det finns föreningar som erbjuder träning för personer med funktionsnedsättning, som inte finns med på sidan.

En bild

Tävling

Om en förening har brottare inom Anpassad Brottning som vill tävla, ta kontakt med Kristina Edsberg, tävlingsansvarig SBF, kristina.edsberg@brottning.rf.se

Bakgrund

2020 påbörjades arbetet med att utforma en brottningsform för de utövare som är i behov av extra stöd. Projektet "En brottarmatta utan gränser" blev startskottet för att skapa bättre förutsättningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller NPF-diagnosera att träna och så småningom tävla i brottning. Efter avslutet 2023 blev Parabrottning en del av Svenska Brottningsförbundets löpande verksamhet.

Publicerad: 2022-10-21

Senast uppdaterad: 2024-08-13